10 cele mai populare pardoseli ecologice
|Au fost momente cand termenul de ecologic evoca imagini ale unor materiale blande, plictisitoare si tampe. Din fericire, nu mai este cazul in zilele noastre. Cum designerii sunt tot mai multi care cauta materiale ecologice, si producatorii si-au intensificat atentia acordata acestor produse, oferind o paleta larga de optiuni.
Din fericire, cu tehnologia de astazi si cu un pic de imaginatie, pardoselile ecologice nu trebuie sa fie alese in detrimentul stilului. Proprietarii inteligenti le pot avea ambele. Ce credeti, au evoluat materialele ecologice pentru pardoseli?
- Pluta
Pluta este relativ noua pentru lumea pardoselilor. Aceasta este vazuta de obicei pe pereti sau in sticlele cu vinul preferat, dar este un material excelent pentru pardoseli. Pluta este prelucrata din scoarta stejarului de pluta, de obicei intalnit in padurile mediteraneene. Copacii nu sunt taiati pentru a recolta coaja, aceasta va creste la loc la fiecare trei ani, facandu-l o sursa regenerabila ideala.
Pluta are proprietati anti-microbiene, care reduc alergiile in casa, este ignifuga, usor de intretinut si actioneaza ca o bariera contra insectelor. Pluta, ca si lemnul, poate fi finisata cu o varietate de vopsele si modele, pentru a se potrivi oricarei combinatii de culori sau de design. Durabilitatea sa permite utilizarea in orice parte a casei. Pardoselile din pluta, in functie de calitatea lor, pot rezista intre 10-30 de ani.
- Bambusul
Parchetul de bambus este o alta optiune din lemn, care castiga popularitate. Acesta este de fapt o iarba care are in comun caracteristici similare cu ale lemnului, cum ar fi esenta tare. Este un material usor de intretinut si de instalat. Bambusul este durabil si este obtinut din vegetatie naturala, care ajunge la maturitate in trei-cinci ani, mult mai putin decat cei douazeci de ani care pot fi necesari copacilor. Bambusul, de obicei foarte usor, este disponibil in multe nuante, fiind potrivit pentru orice decor. Boabele sale variate si gama larga de culori confera un avantaj fata de parchetul traditional, permitand o personalizare, care adesea nu se gaseste in alta parte.
- Linoleumul
Cand ne gandim la linoleum, tinde sa ne vinain minte vinilul si, totusi, cele doua materiale nu sunt deloc asemanatoare. Vinilul este un sintetic din produse petrochimice clorinate care sunt daunatoare.
Linoleumul este fabricat dintr-un amestec de ulei de in, praf de pluta, rasini din copaci, faina de lemn, pigmenti si baza de calcar. Ca si pluta, este rezistent la foc si la apa. Linoleum nu este nou pentru piata, a cazut in dizgratia aparitiei vinilului, in 1940. Cum arhitectii si designerii au inceput sa intrebe din nou de el, a reaparut cu o gama larga de culori vibrante si luminoase, cu un nou strat de uzura care-l protejeaza de pete. Are un termen de valabilitate lung si va rezista la trafic intens.
- Gresia de sticla
Te-ai intrebat vreodata ce se intampla cu sticlele de vin si cele de bere care sunt expediate la reciclare? Acestea sunt convertite in minunate placi de sticla. Aceasta sursa regenerabila a devenit rapid o optiune pentru pardoseli, precum si pentru peretii din baie si bucatarie. Sticla are beneficii similare cu ale altor materiale ecologice. Este non-absorbanta si nu va mucegai in medii umede. Este usor de intretinut si nu se va pata.
Sticla vine intr-o gama nelimitata de culori, modele si finisaje adecvate pentru majoritatea proiectelor de amenajari. Spre deosebire de placile ceramice, sticla va reflecta lumina, mai degraba decat s-o absoarba, conferind un plus de luminozitate incaperii.
- Betonul
Beton amprentat este un material durabil, care si el castiga in popularitate. Beton este de obicei placa peste fundatie si folosit ca suport pentru pardoseli in unele constructii rezidentiale. Totusi, in cazul in care se slefuieste si se coloreaza dupa gustul proprietarilor nu mai este nevoie de pardoselile traditionale. Posibilitatile de finisare sunt nelimitate ca si culori, se pot adauga materiale pentru diverse efecte, etc. Beton este extrem de durabil, usor de curatat si nu trebuie inlocuit.
6. Mocheta de lana
Mochetele au fost mult timp o optiune favorita pentru cele mai multe case. Este moale atunci cand calci pe ea, confortabila sa stai pe vine si intr-o gama larga de culori si modele. Din pacate, de obicei, mocheta era realizata folosind compusi organici volatili sau toxine care sunt daunatoare pentru mediu si pentru sanatatea noastra.
In prezent, ar trebui luata in considerare mocheta din lana. Aceasta este o resursa naturala, care poate fi vopsita in orice culoare. Este foarte durabila, putand sa reziste secole. In unele familii covoarele de lana au fost transmise din generatie in generatie. Alte materiale naturale utilizate pentru a face mochete sau covoare sunt sisalul, iuta si bumbacul.
- Mochete din PET-uri
Aceasta mocheta este fabricata din sticle de plastic reciclate, si are un impact minim asupra mediului. Pentru fiecare sticla de plastic care este folosita pentru a crea mocheta, este cu una mai putin in depozitele de deseuri.
Exista mai multe avantaje ale acestui material reciclat. Este rezistent, durabil si intr-o varietate de culori si modele. Are de obicei un aspect de pete facandu-l potrivit pentru majoritatea combinatiilor de culori.
Totusi exista si dezavantaje. Poate fi usor de agatat determinand o destramare daca nu este reparat prompt. Material reciclat poate fi un pic cam dur pentru a umbla descult. In general, este un material foarte economic si merita o atentie serioasa.
- Cauciucul
Pardoselile de cauciuc facute din anvelope reciclate pot fi, de obicei, gasite in sali de sport sau pe terenuri de joaca.
Incetul cu incetul, isi gaseste loc si in bucatarii, camere si bai ca o optiune universala, frumoasa si de durata. Se simte minunat atunci cand pasesti si este rezistent. De asemenea, poate fi personalizat in mai multe culori si cu numeroase optiuni de modele.
9. Pielea
Pielea este un material surprinzator folosit la pardoseli. Acesta este derivat din partea centrala a pieii de vaca si este mai groasa decat bucatile folosite pentru curele, portofele sau genti.
Se simte moale si calda, fiind o optiune excelenta pentru pardoselile dormitoarelor sau camerelor copiilor. Nu este un material recomandat pentru bai, bucatarii sau alte zone umede ale unei case. Este foarte durabila si se va comporta bine in timp. O piele zgariata, uzata sau invechita isi va dezvolta o personalitate proprie, cu un aspect minunat de-a lungul anilor.
- Lemnul de esenta tare reciclat
Daca ti-a ramas gandul la parchetul traditional, chiar daca nu este considerat o pardoseala ecologica, acesta poate fi inca o optiune. Exista doua tipuri de lemn de esenta tare care pot fi luate in considerare. Lemnul de stejar vechi este ideal, deoarece refoloseste lemn existent, de la arbori care au fost taiati cu mult timp in urma. Pardoselile din lemn reciclat pot arata foarte frumos in casele mai vechi sau intr-o cabana.
Cealalta optiune este de a cumpara lemn de esenta tare etichetat si certificat FSC. Aceasta este denumirea data de Forest Stewardship Council (Consiliul Membrilor Silvicultori), care promoveaza gestionarea responsabila a padurilor din intreaga lume, cu un accent pe aderarea la standarde inalte de mediu si sociale.
Sursa
Cauti produse de pardoseli? Indiferent daca e vorba despre o casa, o cladire de birouri, o hala de depozitare sau de productie, www.Arhispec.ro iti ofera detalii si documentatii de la materiale si produse de pardoseli direct de la producatori. Intra si cauta-ti produsul.