1.000 de km de autostrada in Romania? S-ar putea intampla pana in 2018!

Recent v-am prezentat o statistica ingrijoratoare, dar care nu mai surprinde pe nimeni: accea ca Romania este tara cu cei mai putini km de autostrada pe cap de locuitor. Datele adunate de Eurostat indicau ca tara noastra dispune de 2.4 cm de autostrada pe cap de locuitor si un total de aproximatix 700 km.

constructie-autostrada

In urmatorii 2 ani, conform declaratiilor recente oferite de Catalin Homor, directorul general al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR), cifra ar urma sa atinga pragul de 1000 de km, in conditiile in care anul acesta se estimeaza ca vor fi inaugurati aproape 66 de km pe tronsoanele Sebes-Turda si Lugoj-Deva.

Cert este ca lucrurile se misca in directia corecta: pentru Autostrada Sebes-Turda a fost emisa autorizatia de constructie, iar lucrarile pe lotul 3 al drumului cu o lungime de 12.5km au fost reluate dupa ce fusesera suspendate in octombrie 2015. De asemenea, loturile 1 si 4 ale tronsonului Seber-Turda au primit si ele autorizatie de constructie in data de 28 iunie, respectiv 5 iulie.

Lucrurile se anunta optimiste si pentru sectiunile de capat ale autostrazii Sibiu-Pitesti, unde, dupa finalizarea studiului de fezabilitate, urmeaza sa se organizeze licitatii pentru proiectarea autostrazii pe toate sectoarele, termenul pentru finalizarea intregului tronson fiind anul 2021.

Raportat la Spania, Germania, Franta sau Italia, situatia autostrazilor din Romania este de-a dreptul critica: conform unui clasament realizat in decembrie 2015, tarile europene cu cei mai multi km de autostrada sunt:

  • Spania: 16.204
  • Germania: 12.845
  • Franta: 11.845
  • Italia: 6.661
  • Marea Britanie: 3.555

Acceseaza RAPORTUL DE INVESTITII pentru a fi informat despre toate proiectele de infrastructura pentru care se organizeaza licitatii!

Sursa articol