WPC – Lemn compozit. Când, unde și de ce să îl folosești?

Unul dintre cele mai noi și interesante materiale de pe piață este lemnul compozit, cunoscut și sub denumirea de WPC (Wood Polymer Composite). Cu proprietăți atractive și un aspect deosebit, WPC reușește să îi cucerească pe beneficiarii proiectelor de construcție, amenajare și renovare.

Ce este WPC și cum a ajuns să fie o alternativă viabilă pe piața de construcții?

WPC – compoziție

WPC este un material compozit obținut în principal din făină de lemn (peste 50%) şi mase plastice (rezultate din reciclarea de ambalaje din plastic), amestec stabilizat împotriva radiațiilor UV, mucegaiurilor şi insectelor.

WPC – istoric

WPC a apărut pentru prima dată în anul 1976 în Japonia, prin amestecarea făinii de lemn în proporție de peste 50%, cu diverse deșeuri plastice. Totuși, în Europa, prima procesare a lemnului compozit este atribuită fraților David și Marco Terragni, în Milano (Italia) în anul 1960. Produsul a devenit rapid foarte popular în SUA, unde inițial, principalele aplicații erau profilele pentru industria automotivă și profilele tip deck pentru terase. Imediat WPC a cunoscut rapid o creștere exponențială la nivel global.

WPC – caracteristici

WPC este un materialul simplu de prelucrat și de pus în operp, în sistem complet, până la ultimul șurub, și poate deveni punctul de plecare pentru o activitate deosebit de creativă și cu rezultate surprinzătoare. WPC are aspect natural de lemn, dar nu se fisurează, nu se așchiază, nu putrezește, este antiderapant (chiar și umed), hidrofob și prietenos cu mediul.

Profilele WPC au durabilitate și rezistență mare, nu își schimbă semnificativ culoarea și nu necesită operațiuni periodice de întreținere. Profilele WPC produse la Buzău beneficiază de 5 ani garanție, cu posibilitate de extindere de până la 10 ani garanție (prin creşterea procentului de aditiv antiUV). În funcție de respectarea normelor de montaj, exploatare şi întreținere, durata de viață a profilelor BENCOMP din WPC este de până la 25 ani.

Profilele din lemn compozit se pot folosi la orice fel de amenajări exterioare ușoare, cu excepţia structurilor de rezistență. WPC are câteva avantaje care îl recomandă pentru utilizarea în contexte dintre cele mai diverse, de la clima uscată din zonele deșertice sau ecuatoriale, cu umiditate din abundență, până la cea subpolara din nordul extrem.

Profile WPC Bencomp

Care sunt principalele avantaje pe care le oferă WPC?

Avantajele utilizării WPC sunt numeroase. Practic, acesta preia o parte din avantajele elementelor din compoziția sa, reușind să nască și altele:

 • Este un material care nu necesită întreținere specială. WPC se curăță foarte ușor și nu are nevoie de tratamente deosebite pentru a face față cu brio trecerii timpului;
 • Chiar dacă stă în plină bătaie a soarelui, WPC rezistă la razele UV, având una dintre cele mai reduse modificări de culoare comparativ cu alte materiale chiar și după ani întregi de baie de soare;
 • Profilele din WPC reușesc să mențină o temperatură optimă la o expunere excesivă la soare, de aceea sunt recomandate pentru a fi montate la terasele piscinelor, la pontoane, la traverse, sau alte zone unde se merge desculț;
 • WPC poate să facă față foarte bine incendiilor, condițiilor meteorologice extreme și diverselor șocuri fizice;
 • O mare calitate a profilelor de WPC este că nu-și modifică semnificativ dimensiunile prin expunere la lumină şi căldură, coeficientul de dilatare fiind apropiat de cel al aluminiului;
 • Este excelent pentru utilizat în zonele alunecoase, deoarece este antiderapant. Adeseori WPC este folosit pentru a pava zonele din jurul piscinelor sau pentru realizarea pardoselii pentru ambarcațiuni;
 • WPC nu prezintă riscul de a fi distrus de dăunători, cum se întâmplă cu lemnul. Chiar și atunci când este folosit în condiții favorabile pentru dezvoltarea dăunătorilor, acest material nu îi atrage, nu corodează, nu putrezește, nu dezvoltă mucegai și nu se descompune;
 • Este foarte flexibil în ceea ce privește modul în care poate fi folosit. WPC poate fi extrudat în diverse forme, de aici și gama largă de profile existentă, indiferent de dimensiunea lor;
 • WPC este ecologic. Așa cum am amintit, lemnul compozit este 100% ecologic, fiind realizat din materiale reciclabile. Lemnul compozit nu emite gaze toxice, nu eliberează substanțe periculoase pentru mediu, provine din materiale reciclate şi este reciclabil 100% după folosire, prin urmare se poate vorbi despre un produs ecologic;
 • WPC prezintă o variație estetică foarte mare. Poate să fie pus în operă în diverse culori și poate să aibă numeroase modele;
 • Printre proprietățile profilelor WPC Bencomp se mai enumeră și acele proprietăți pe care ar trebui să le ofere orice pardoseală exterioară: rezistență la ciclul îngheț-dezgheț, agresiune biologica (mușchi, licheni, insecte), un design modern și familiar și rezistență excepțională la radiațiile UV (un aspect uniform pe toată durata de viață a materialului).
 • Profilele WPC Bencomp sunt certificate FSC, garantăm clienților noștri că materia primă lemnoasă provine din surse legale și paduri gospodărite responsabil.

Unde poate fi folosit WPC – lemnul compozit?

Aproape oriunde. Mulțumită tuturor avantajelor amintite, a gamei variante de profile și a paletei de culori (wenge, gri, maro roșcat) acest material conturează o flexibilitate extrem de mare, astfel prin imaginația și ingeniozitatea fiecăruia profilele din lemn compozit pot lua forma diferitelor proiecte. Este, așadar, ideal pentru realizarea de:

 • pardoseli de exterior – terase rezidențiale, terase pentru cafenele și restaurante,
 • garduri,
 • pergole,
 • pontoane,
 • foișoare,
 • balustrade,
 • mobilier urban și de grădina (bănci, mese, coșuri de gunoi, jardiniere impermeabile de mari dimensiuni, ghivece pentru plante ornamentale),
 • placări clădiri, lambriuri exterioare, pereți despărțitori etc.

Puteți viziona o parte din proiectele realizate cu profile WPC Bencomp aici: https://www.wpcromania.ro/galerie-foto.html

Lemnul compozit vs Lemnul natural 

Foarte mulți oameni prezintă o oarecare reticentă atunci când vine vorba despre folosirea unui material relativ nou și de necunoscut, preferând varianta clasică a lemnului natural.

Lemnul natural este, într-adevăr, un material ecologic, cu aspect plăcut, care poate contura proprietăți cât se poate de interesante.

Din păcate, marele defect al lemnului natural este faptul că se degradează în timp, având nevoie de o îngrijire atentă.

Lemnul compozit, în schimb, odată ce este pus în operă va rezista fără probleme, indiferent de factorii externi.

Costurile unui lemn natural de bună calitate sunt similare cu cele ale lemnului compozit, așadar, balanța înclină clar spre acest material nou și interesant.

Lemnul compozit surclasează lemnul natural, în ce privește rezistența mecanică la îndoire, rezistența la umiditate, radiații ultraviolete, temperaturi joase sau ridicate, mucegaiuri, insecte.

Întrebări și răspunsuri despre WPC

1. Care este durata de viată a produselor realizate din WPC?

În general, aceste produse pot rezista fără a-și pierde din farmec până la 25 de ani. Cel mai probabil, rezistența lor este mult mai mare, însă dat fiind faptul că este un material relativ nou, nu a avut ocazia să își demonstreze întreaga capacitate de a face față trecerii timpului.

2. Cât sunt de greu de montat profilele WPC?

Este unul dintre materialele care asigură un montaj facil. În multe cazuri, montajul se poate face în regim propriu, cu scule „hobby”. Majoritatea obiectelor realizate din acest material sunt prefabricate și trebuie doar să fie montate după instrucțiuni clare; ATENȚIE – utilizați instrucțiunile primite de la producător, altfel riscați să pierdeți garanția!

3. Câte tipuri de WPC există?

Denumirea de WPC acoperă toate produsele realizate din combinații de mase plastice cu resturi lemnoase. Rețeta poate să fie diferită de la producător la producător. Tocmai de aceea, este bine să se caute profile WPC cât mai bine realizate, care să beneficieze de garanție generoasă și să aibă un aspect care denotă calitatea. BENCOMP oferă o garanție de 5 ani pentru toate produsele, fiindcă utilizează cele mai bune materii prime și aditivi în procesul de fabricație.

4. Care sunt dezavantajele WPC?

Fiind un material compozit care are în componentă și granule din plastic, îmbătrânește și își pierde din proprietăți cu timpul, însă procesul de îmbătrânire este un proces cât se poate de normal pentru orice tip de material. Pentru WPC timpul de îmbătrânire este unul semnificativ mai îndelungat în comparație cu lemnul.

Chiar dacă poate părea un mare dezavantaj faptul că în momentul în care nu mai este folosit, devine un deșeu mai greu de reciclat decât lemnul, noutatea este că materialul din lemn compozit este un material reciclabil 100%, adică se poate reintroduce în procesul tehnologic, întărind ideea și certitudinea de material prietenos cu mediul înconjurător – eco friendly.

Concluzionând, lemnul compozit este un material foarte atractiv, care are tot ceea ce ți-ai putea dori: aspect plăcut, rezistență, flexibilitate și grijă pentru natură.

Dacă vrei să afli mai multe despre lemnul compozit și despre produsele Bencomp, vizitează site-ul nostru www.wpcromania.ro. Verifică in permanență rubrica de oferte aici și fi la curent cu ofertele noastre speciale, periodic avem promoții în derulare. 

Așteptăm sugestiile și întrebările tale la adresa: https://www.wpcromania.ro/contact.html

Dacă vrei să citești mai multe articole și să vezi în interiorul acestora sfaturi, idei, fotografii pentru inspirație, ai la dispoziție link-ul următor: https://www.wpcromania.ro/articole.html sau zona de proiecte: https://www.wpcromania.ro/galerie-foto.html

Cea mai mare bază de fotografii o găsești pe pagina noastră de Facebook, click pe pictograma de mai jos: