Video: Arta precisa prin care sunt realizate in fiecare an cele 35 de terenuri de tenis albastre de la Openul Australiei

Primul turneu de Grand Slam al anului – Openul Australian – va debuta in data de 15 ianuarie pe Eurosport. Toate cele 35 de terenuri din complexul sportiv Melbourne Park sunt pregatite sa ii primeasca pe cei mai puternici jucatori ai lumii, iar munca din spatele acestei organizari este cu adevarat remarcabila.

Doar pentru realizarea terenurilor au fost necesare 4 luni de munca intensa, iar pe larg despre intregul proces a povestit intr-un scurt documentar omul care face asta de 10 ani.

Numele meu e Bruce Taubert. Acesta este al 10-lea meu an la Australian Open. In fiecare an ma ocup de refacerea suprafetei de joc. Intai o curatam cu echipamente cu presiune, apoi incepem un proces de aplicare a 3 straturi de vopsea pe fiecare teren. Toate trebuie sa fie identice. Este un efort care ia mult timp si nu este un proces automat. Dupa cum puteti vedea, aplicarea nu se face cu ajutorul vreunei masinarii, ci manual, asa ca necesita multa munca. Probabil elementul cheie este viteza de aplicare – trebuie sa fie precisa, nici prea lenta, nici prea rapida. Fac acest lucru de peste 10 ani, asa ca stiu exact ce isi doresc organizatorii de la noi…si au incredere in noi. Sunt aici de 4 luni, acesta este timpul necesar finalizarii lucrarilor si este un imens privilegiu sa lucrez aici.

Despre suprafata de joc de la Openul Australiei

In perioada 1988-2007 turneul s-a jucat pe o suprafata hard numita Rebound Ace (un amestec cauciuc si fibra de sticla aplicat peste o baza de ciment sau asfalt) si listata de ITF (Federatia Internationala de Tenis) ca fiind de nivelul 4 (din 5) ca rapiditate.

Din cauza numeroaselor plangeri primite de la jucatori, care sustineau ca la temperaturi foarte mari suprafata devine lipicioasa si creste riscul accidentarilor, organizatorii au decis sa treaca la suprafata Plexicushion – o acoperire acrilica amestecata cu granule mici de cauciuc, listata tot la nivelul 4 de catre ITF. Suprafata Plexicushion Prestige, folosita in nuanta True Blue la Openul Australiei, a fost dezvoltata pentru a face fata cu brio temperaturilor extreme din Australia.

Aceasta schimbare a venit insa cu alte consecinte: jucatorii s-au plans de aceasta daca ca suprafata a devenit mai lenta si face mingea sa sara mai sus, fapt care a dus la lungirea punctelor si implicit a meciurilor – cea mai lunga finala de Grand Slam din istorie a durat aproape 6 ore si s-a disputat la Australian Open intre Novak Djokovic si Rafael Nadal.

Surse articol: treizecizero.ro, Wikipedia si pagina de Facebook Australian Open

Ce turnee de tenis se joaca in Romania?

In Romania, tara care a livrat deja 2 jucatori ajunsi in varful clasamentului mondial (Ilie Nastase si Simona Halep), este gazduit un singur turneu de din circuitul  fetelor, la Arenele BNR din Bucuresti, unde suprafata de joc este zgura. Pana in 2016 a fost gazduit in aceeasi locatie  si un turneu din circuitul baietilor, insa din cauza faptulul ca arena centrala nu a primit avizul ISU, turneul nu a mai indeplinit conditiile minime pentru a fi organizat si a fost mutat temporar de dl. Ion Tiriac, la Budapesta. Ca in majoritatea tarilor din blocul de Est, suprafata preferata de joc din Romania este zgura, suprafetele hard din ciment cu diferite acoperiri fiind mai putin populare.

Ce investitii in terenuri de tenis s-au facut in 2017 in Romania?

Conform datelor adunate de Victa.ro, in ultimele 12 luni au fost monitorizate 15 proiecte care presupuneau amenajarea de terenuri de tenis la nivel national. Cea mai reprezentativa investitie urmeaza sa fie demarata in judetul Timis, unde este in plan construirea unui complex de agrement cu mai multe terenuri de tenis.

Vrei sa stii ce alte terenuri sportive se fac in Romania? Intreab-o pe VICTA!