Solutia geniala propusa de Olanda pentru problema mondiala a deseurilor: drumurile din plastic reciclat

Cantitatile mari de deseuri din plastic pe care omenirea le produce de cand a descoperit utilitatea acestui material in toate industriile ne-a adus in fata unui impas. Nimeni nu contesta avantajele si utilitatea plasticului (a dus chiar la dezvoltarea unor solutii importante in domeniul medicinei), insa marea problema este inabilitatea noastra de a adminsistra cele pana la 12 milioane de tone de deseuri din plastic care ajung in fiecare an in oceane si afecteaza plantele, animalele si comunitatile care locuiesc in preajma coastelor. In Norvegia, o balena a murit si a fost adusa de valuri la mal dupa ce a ingerat 30 de pungi de plastic. In zonele arctice bucati de polistiren pot fi observate plutind langa ghetari. Chiar si in apa imbuteliata din toate colturile globului s-au descoperit particule microscopice de plastic.

Chiar daca fiecare dintre noi s-ar mobiliza sa reduca cantitatea de deseuri plastice pe care o produce, tot nu ar fi suficient la ce rulaj de obiecte de plastic de unica folosinta ajung zilnic la gunoi. Productia globala de plastic, din care aproximativ o treime este nereciclabila, creste cu rapiditate. Anul acesta se estimeaza ca la nivel mondial vor fi produse 360 e milioane de tone de plastic. Pana in 2025 cantitatea va ajunge la aproape 500 de milioane de tone, iar in 2030 am putea ajunge la 619 tone de deseuri din plastic.

Asadar, ce facem cu plasticul reciclat? Olanda a venit cu o idee geniala: Plasticul folosit ca si componenta principala in constructia strazilor

Cum ar fi daca realizarea unui drum sau a unei autostrazi ar dura doar cateva zile in loc de mai multe luni? Si cum ar fi daca acestea ar fi de 3 ori mai rezistente, iar lucrarile de mentenanta care intrerup traficul ar ajunge de domeniul trecutului?

Poate ca suna ca un scenariu din viitorul indepartat, insa pasi importanti in aceasta directie au inceput deja sa faca KWS, Wavin si Total, trei companii olandeze care lucreaza impreuna la dezvoltarea proiectului PlasticRoad (n.tr. drumul din plastic).

Acest concept implica realizarea de drumuri din elemente modulare prefabricate din plastic reciclat. Productia prefabricata, greutatea redusa si designul modular ar face constructia si mentenanta PlasticRoad mult mai simpla, rapida si eficienta, comparativ cu structurile traditionale folosite in realizarea strazilor si autostrazilor (adio asadar compresoare si utilaje grele de aplicare a asfaltului).

Elementele modulare din componenta „Drumurilor din plastic” au spatiu tubular care poate fi folosit pentru stocarea temporara a apei, evitand astfel inudatiile in caz de precipitatii extreme. Spatiul tubular al elementelor mai poate fi folosit si ca ruta de trecere pentru cablurilor si al tevilor sau chiar pentru instalarea de senzori.

Vrei sa stii ce proiecte de infrastructura se deruleaza in Romania? Sau cate proiecte de colectare selectiva a deseurilor pregatesc primariile din marile orase ale tarii? www.victa.ro – solicita un demo gratuit!