Pardoseli din sticlă în loc de ferestre. Iată cum arată o clădire verticală din Shanghai

Yung Ho Chang de la Atelier FCJZ a proiectat inițial Casa verticală din sticlă ca prototip de locuință urbană pentru o competiție în 1991. Douăzeci și doi de ani mai târziu, studioul a reușit să realizeze proiectul ca parte a Bienalei de arhitectură și artă contemporană din Bund Bund.

www.dezeen.com

În prezent, clădirea funcționează drept pensiune pentru artiști și arhitecți. Strâns bazată pe designul original, casa cu patru etaje are acoperiș și podele de sticlă între fiecare etaj, ceea ce înseamnă că locuitorii pot privi de la subsol până la cer.

„Cu pereți închiși și podele transparente, casa se deschide spre cer și pământ, poziționează locuitorul chiar în mijloc și creează un loc pentru meditație”, a explicat arhitectul Lu Bai.

Structura ridicată la Shanghai în 2013 s-a bazat îndeaproape pe schema de design lui Chang și a fost dezvoltată de Atelier FCJZ. Cu o amprentă mai mică de 40 de metri pătrați, reședința cu patru etaje este închisă cu pereți solizi din beton. Pereții au fost turnați în cofraje din lemn la exterior și plăci netede la interior pentru a da un contrast în textura suprafeței din interior spre exterior.

Pardoseala este realizată din plăci de sticlă compozită groasă de 7 cm. Perimetrul fiecărei plăci de sticlă este luminat din interiorul casei; prin urmare, lumina se transmite prin sticlă noaptea și crează un sentiment mistic trecătorilor. Mobilierul a fost concepute special pentru camerele din interiorul casei verticale, astfel încât să se păstreze conceptul de design original.