Pardoseala…sa fie lemn natural ori parchet laminat?
|Este o alegere pe care trebuie sa o facem atunci cand amenajam sau reamenajam interiorul unei camere sau a unui spatiu. Si este o alegere pe care ar fi bine sa nu o facem doar pe considerente de pret. De ce? Pentru ca este posibil sa ne gandim ca putem economisi ceva daca ocolim lemnul de esenta tare dar e bine sa gandim la aceasta optiune ca la o investitie pe termen lung, care creste considerabil valoarea interiorului si a locuintei.
Fie ca ne-am gandit deja sau nu ca la un moment dat o vom instraina, pardoselile din lemn natural aduc un plus de valoare casei. Trebuie sa recunoastem ca lemnul natural are un farmec aparte, greu de obtinut prin folosirea altor materiale.
Desi este folosit de sute de ani in amenajare ne surprinde si astazi cu noi modele, culori, tehnici de instalare si tratare si ne incanta cu o atmosfera primitoare, calduroasa, pasnica datorita calitatii atemporale.
Putem spune despre lemnul natural ca a trecut testul timpului si se pastreza in tendinte oferind interiorului un accent de eleganta si clasa completand decorul de ansamblu. Cat despre parchetul laminat vom observa ca exista o serie de pattern-uri care pot multumi si cele mai neconventionale solicitari. Calitatea acestuia depinde evident de producator si de modul de prelucrare si de presare.
Este un material mai putin vulnerabil decat lemnul si ne poate veni in ajutor atunci cand zona pe care o amenajam are un trafic intens. Sigur ca in momentul in care suntem pusi in situatia sa facem o alegere o vom face in functie de mai multe considerente, inclusiv de stilul de viata, pentru ca atat lemnul cat si parchetul laminat au anumite avantaje si dezavantaje de care este bine sa fim constienti cand ne decidem cum sa placam pardoselile.
Lemnul natural – este destul de versatil, se incadreaza atat in decorul modern cat si in cel traditional si este un element complementar indiferent daca vom schimba stilul de decorare sau tema amenajarii. Este un material care ne ofera diversitate, indiferent daca il alegem pentru un interior mai mare sau unul cu spatiu mai redus.
Putem gasi solutii personalizate de aplicare a lemnului de esenta tare avand la dispozitie mai multe tipuri de specii – spre exemplu ciresul, nucul, stejarul.
Podele din lemn vin cu acele forme si modele interesante si naturale. Daca ne gandim sa cream o atmosfere ceva mai intunecata si eleganta putem alege mahonul si nu ne va dezamagi iar pentru o nota rustica, deosebita, pinul este foarte potrivit, sau daca ne dorim ceva mai neconventional putem opta pentru ceva mai exotic, cum ar fi bambusul.
E important sa facem alegerea corecta pentru fiecare interior si sa tinem cont de faptul ca la un moment dat se poate recunoaste uzura in zonele de trafic si e important sa ne gandim si la conditiile de curatare si intretinere ale anumitor specii. Lemnul natural este un material potrivit si pentru placarea scarilor interioare, un material reciclabil, recomandat persoanelor cu diverse alergii de mediu, in cazul lui fiecare piesa este unica si nu identica cu alta.
Pardoselele din lemn masiv pot deveni o problema atunci cand avem animale decompanie sau copii mici … sunt mai predipsuse la zgarieturi de fapt. Sunt destul de vulnelabile la umiditate, chiar si o mica sursa de umezeala le poate deteriora.
Un alt dezavantaj al materialului este acela ca periodic lemnul are nevoie de refinisare pentru a-i asigura stralucirea. Costurile de achizitie, montare si refinisare sunt mai ridicare in cazul lemnului natural, asadar e important sa includem asta in bugetul de amenajare, iar pentru instalare va trebui sa apelam la un specialist pentru ca montarea incorecta poate face ca pardoseala sa devina foarte zgomotoasa.
Timpul de instalare este de asemenea un minus pentru ca este vorba de o precedura mai complexa decat in cazul parchetului laminat. Podelele din foioase pot deveni in timp destul de alunecoase si e important sa stim acest lucru atunci cand facem alegerea.
Parchetul laminat – necesita un buget mai mic de achizitie decat lemnul, avem mai multe categorii de calitate intre care putem alege si o sumedenie de modele si culori care sa imite sau nu naturaletea lemnului.
Practic parchetul fotografiaza pattern-uri repetitive de aceea putem gasi si modele si culori mai putin utilizate. In ceea ce priveste culoare e bine sa facem alegerea potrivita inca de la achizitie pentru ca spre deosebirede lemn nu vom mai putea reveni asupra culorii.
Parchetul laminat se intretine relativ usor, prin aspirare si stergere si nu necesita slefuire si finisare, insa asta reduce si durata de viata. Daca pe un lemn masiv ne putem baza si 100 de ani, parchetul laminat va rezista poate de 5 ori mai putin chiar si cu intretinerea corecta. Acest tip de parchet este destul de rezistent la decolorare in timp. Daca pardoselele de lemn se mai inchid la culoare parchetul laminat isi va mentine proprietatile de la achizitie.
Un alt avantaj al parchetului laminat este acela ca este mai rezistent la zgareturi si obiecte contondente si nu va fi atacat nici de daunatori, ceea ce se poate intampla in timp in cazul lemnului.
In ceea ce priveste dezavantajele placarilor cu parchet laminat am notat deja ca nu poate intrece atmosfera creata de lemnul natural si de departe are o durata de viata mai redusa. O alta problema poate aparea atunci cand necesita reparatii sau inlocuire, asta deooarece nu este prea flexibil la retusuri, iar daca suntem nevoiti sa schimbam o piesa din puzzle este posibil sa ne fie destul de greu sa gasim acelasi cod de culoare pe care l-am achizitionat acum cativa ani de la un anumit producator, pe cand in cazul lemnului nu vom avea aceasta problema.
Acum ai la dispozitie www.Arhispec.ro – spatiul digital unde gasesti documentatii si detalii despre diferite tipuri de parchet laminat sau din lemn natural. Gasesti producatori de parchet din zona ta sau chiar din judetul tau! Intri, cauti si ceri oferte concrete de pret! Atat de simplu!