Noi reguli pentru constructia de locuinte in Romania incepand cu 2019
|Ventilatoarele in pardoseala ori in fundatie care sa dreneze pe conducte gazul din subsoluri si fundatii ar putea fi o noua solutie care sa reduca nivelul de RADON din locuinte. Alaturi de astfel de solutii, romanii care vor incepe noi proiecte de constructii incepand cu anul 2019 vor fi nevoiti sa ia de la primarie si un aviz pentru nivelul de RADON din zona respectiva.
Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, prin analizarea nivelului de radon dintr-o locuinta timp de un an, nivelul permis in spatiul respectiv a fost cu mult depasit. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda mentinerea a unui maximul de 100 buquereli pe metru cub intr-o locuinta, pentru a reduce expunerea la acest gaz radioactiv care iese din pamant si materialele de constructii si intra in incaperi.
Alexandra Cucoş, cercetator, a declarat pentru Stirile PROTV: “Riscul este cu 96% mai mare fata de o situatie normala, respectiv daca facem o analogie cu numarul de radiografii pulmonare, aceasta concentratie de radon anuala conduce la un numar aproximativ de 200 de radiografii pulmonare.”
Adiacent avizului necesar de la primarie, autoritatile anunta ca va exista si un inspector care va analiza daca au fost respectate normele impuse si vor pregati o lista de masuri si pentru cladirile de companii in care oamenii petrec mai mult de 8 ore la birou. Totodata, si materialele de constructii vor avea norme noi, iar tara noastra va beneficia pana anul viitor si de o harta completa a expunerii la Radon.