De ce conteaza foarte mult suprafata de joc in tenis? Afla mai multe despre cele 4 suprafete din circuit!
|- Hard-ul sau asfaltul (hard outdoor) Terenurile de asfalt sunt foarte usor de intretinut in comparatie cu alte suprafete. Ele sunt foarte comune, in special in America de Nord, acolo unde mai toti jucatorii sunt formati pentru jocul pe hard. De altfel, asfaltul este cea mai folosita suprafata in circuitul profesionist de astazi.Doua dintre cele 4 turnee de Grand Slam ale anului, Australian Open si US Open, folosesc hard-ul outdoor ca suprafata.Asfaltul ii avantajeaza in principal pe jucatorii care poseda un serviciu puternic si care lovesc mingea foarte tare si in urcare. Cu cat asfaltul este mai rapid, cu atat jucatorii care lovesc tare si plat au un avantaj mai mare. Pe hard, accidentarile apar mai des decat pe alte suprafete, deoarece terenul este dur si presiunea pe articulatii este mult mai mare.
- Sala (hard indoor) Turneele in sala sunt din ce in ce mai rare in ultima vreme in calendarul ambelor circuite profesioniste. Hard-ul indoor nu difera foarte mult de hard-ul outdoor, dar conditiile climatice il pot face in unele momente mai rapid sau mai lent.Nici un turneu de Mare Slem nu foloseste hard-ul indoor ca suprafata, iar terenurile cu adevarat rapide sunt pe cale de disparitie.Se intalnesc si cazuri in care meciul se joaca pe parchet, o suprafata mai rapida chiar si decat iarba. Turneul challenger de la Sarajevo, Bosnia, foloseste acest tip de suprafata, iar multitudinea de tiebreak-uri si break-urile foarte putine demonstreaza cat de rapid este acest teren. Caracteristicile jocului in sala sunt cam aceleasi cu cele ale asfaltului outdoor.
- Zgura Zgura castiga din ce in ce mai mult teren in lumea tenisului, in special pentru ca este o suprafata lenta, iar punctele si meciurile sunt mult mai lungi decat pe celelalte suprafete, atragand astfel ceva mai multi bani din partea publicului si televiziunilor.Cea mai lenta dintre suprafete, zgura, in special cea rosie, propune foarte multe schimburi lungi, iar avantaju trece de partea jucatorilor care lovesc cu foarte mult efect, care reusesc sa tina mingea in teren foarte mult si care nu fac foarte multe greseli nefortate. Loviturile direct castigatoare sunt mult mai greu de realizat pe zgura, iar importanta serviciului scade foarte mult pe aceasta suprafata. Rezistenta foarte mare la efort este una dintre caracteristicile de baza ale unui zgurist bun.Roland Garros este turneul de Grand Slam care foloseste zgura rosie, dar turnee au loc pe aceasta suprafata atat in primavara (in America de Sud), cat si vara si toamna (fie in sezonul european de zgura, fie in sezonul american).
In America de Nord este folosit un alt tip de zgura. O zgura verde ceva mai rapida decat zgura obisnuita, dar care, la baza, are aceleasi caracteristici.
- Iarba Gazonul este suprafata cel mai rar intalnita in calendarul ATP-ului, doar cateva saptamani pe an, dar, in acelasi timp, si suprafata pe care intalnim cele mai spectaculoase meciuri.Sezonul de iarba dureaza doar 5 saptamani: 2 saptamani in care au loc turneele de pregatire pentru Wimbledon (Halle,Queens, s’Hertogenbosch si Eastbourne), 2 in care se desfasoara turneul de la Wimbledon si una in care are loc turneul de la Newport.Terenurile de iarba se intretin foarte greu, astfel ca doar cateva turnee isi permit sa gazduiasca competitii pe aceasta suprafata.
Turneul de la Wimbledon este singurul de Mare Slem care se joaca pe iarba. Avantaj pe iarba au asa-numitii „big serveri” – jucatori care au ca principala arma serviciul -, dar si jucatori de
„serve & volley” – jucatori care urmaresc sa inchida punctul prin veniri foarte dese la fileu.
Incetinirea suprafetelor in ultima perioada si efectul ei in circuit
Probabil v-ati intrebat, citind articolul, cum se poate ca un jucator care nu are, in teorie, un stil de joc recomandat pentru o anumita suprafata reuseste totusi sa obtina performante notabile. Trebuie sa spunem ca in ultimii ani suprafetele (in special hard-ul si iarba) au devenit din ce in ce mai lente. Cauza? Tenisul a castigat foarte mult in popularitate, iar spectatorii au nevoie de meciuri cat mai lungi, lucru de pe urma caruia televiziunile si organizatorii profita din plin. Un meci cu schimburi scurte de mingi nu mai prezinta acelasi interes pentru publicul din ziua de astazi. Foarte multi jucatori s-au plans in trecut de aceasta problema. Incetinirea evidenta a suprafetelor a dus la diminuarea vizibila a jucatorilor care mai fac servici-vole, iar jucatorii exclusiv de hard au performante din ce in ce mai slabe.
Astfel se pot explica rezultate care, cel putin la prima vedere, nu au in spate considerente logice. Rafael Nadal reuseste sa-si impuna jocul tipic de zgura si pe alte terenuri deoarece acestea au devenit mult mai lente, mingea sare mult mai mult, iar el are timp suficient pentru a ajunge la timp si a-si pregati loviturile. In urma cu 10-12 ani, jucatorii de tipul lui Nadal nu ar fi emis pretentii in turneele pe iarba sau pe hard, deoarece mingea sarea mult mai putin, timpul de reactie era mult mai mic, iar jucatorii cu lovituri puternice aveau un avantaj considerabil, avantaj care in tenisul de astazi este diminuat dramatic.