Studiu: Importanța culorilor pentru pardoselie medicale

Proiectarea bazată pe dovezi este esențială pentru crearea unor medii de asistență medicală care să aibă rezultate măsurabile în ceea ce privește calitatea vieții pentru personal, pacienți, rezidenți și vizitatori. În acest context, culoarea, sub toate formele ei, are influență asupra sănătății și vindecării ocupanților din unitățile sanitare.

În 2004, Coaliția pentru Cercetarea Mediilor de Sănătate (CHER) a finanțat un studiu numit „Culoarea în medii de îngrijire a sănătății”. Remarcile finale ale studiului original au sugerat că înțelegerea nevoilor mai multor utilizatori în mediul de asistență medicală și concentrarea asupra contextului – localitate, sisteme, practici, experiențe și tradiții – ar putea oferi rezultate mai semnificative pentru utilizarea culorii în astfel de setări. Prezența mai multor utilizatori și complexitatea problemelor de semnificație și comunicare în mediul înconjurător fac ca ghidurile prescrise să fie neadecvate.

JSR Associates Inc. și RAD Consultants Inc. au revizuit subiectul într-un studiu lansat la începutul acestui an, numit „Medii de îngrijire a sănătății și culoare: O abordare bazată pe dovezi a influenței culorii”. Scopul acestei analize a fost acela de a cerceta dovezi dincolo de teoria aplicată a culorii, emoții și percepții pentru a înțelege dacă dovezile susțin utilizarea culorii în mediile de asistență medicală sau dacă dovezile susțin constatările privind studiul original.

Răspunsurile emoționale la culori sunt cauzate de asocieri învățate cultural și de temperamentul fiziologic și psihologic al unui individ. Mulți alți factori influențează experiența unei persoane, inclusiv starea fizică, emoțională și psihologică; și alte condiții de mediu, cum ar fi confortul termic, zgomotul și iluminatul. Deși există dovezi că culorile au o influență perceptivă asupra spațiului, aceasta este atribuită valorii și tonului, mai degrabă decât nuanței. 

altrofloors.com
Culoarea pentru pardoseli medicale

Paletele de culori aduc un rafinament surprinzător pardoselilor care erau considerate cândva monotone. „Ne așteptăm să vedem în continuare tendințele către modele și variante de culori mai funcționale care pun bazele paletei de design”, a declarat Julie Stegeman, managerul segmentului de asistență medicală, Interface. Cu accent pe schimbările de textura și încorporând mai multe culori neutre calde și gri franțuzesc, aceste modele oferă sistemelor de sănătate pardoseli care sunt atât funcționale, cât și frumoase.”

Culorile continuă să se inspire din natură, spune Di Anna Borders, vicepreședinte de design la Armstrong Flooring. „Designul biofil continuă să influențeze culoarea și imaginile. Albastrul și verdele au fost întotdeauna elemente de bază în paletele de culori pentru spațiile medicale și vedem tonuri saturate ale acestor nuanțe combinate cu o nuanță caldă.”

Interacțiunea dintre nuanțele calde și reci adaugă interes vizual și creează senzația de liniște dorită în zonele clinice antiseptice. „Avem tendința de a vedea tonuri neutre mai calde echilibrate cu albastru deschis, apos și verde proaspăt pentru a insufla viață designului”, a adăugat Hume. Aceste principii de design biofilic contribuie la o experiență pozitivă a pacientului.”

Într-adevăr, acum se pune un accent sporit pe podelele proiectate atent, care îmbunătățesc experiența pacientului. Vizita într-un spital este înspăimântătoare, așa că podeaua este un element care poate fi folosit pentru a diminua orice teamă. „Pentru viitorul designului de asistență medicală, va fi important să continuăm tendința de a crea spații reconfortante”, a explicat Borders.

Sursă: altrofloors.com; floordaily.net