Cum va evolua piața plăcilor ceramice până în 2027?

Dimensiunea pieței mondiale de plăci ceramice a fost estimată la 346,5 miliarde dolari în 2019 și se așteptă să aibă o rată de creștere anuală de 6.7% în perioada 2020-2027. Specialiștii estimează că cererea va fi propulsată de construcțiile noi de spații de birouri, comerciale, de cazare și alte lucrări utilitare.

Plăcile ceramice sunt durabile, rigide și ecologice. Mai mult, acestea sunt disponibile într-o gamă variată de culori, texturi și dimensiuni, respectând, totodată, și standardele clădirilor verzi. 

Evoluția pieței pe categorii de produs

Dimensiunea pieței de plăci ceramice în SUA, în funcție de produs,2016-2027

Specialiștii estimează că plăcile ceramice porțelanate vor continua că domine piața, iar segmnetul se va majora cu o rată anuală de 7,3% în perioada de prognoză.  

Plăcile porțelanate pot fi utilizate atât în interior, cât și în exterior. Acestea sunt mai rezistente decât plăcile glazurate când vine vorba de trafic intens, zgârieturi și absorbție de apă. În plus, fiind impermeabile, plăcile porțelanate oferă o rezistență foarte bună la mucegai, bacterii și îngheț.

Cererea de plăci ceramice glazurate a atins valoarea de 99.5 miliarde dolari în 2019, iar specialiștii anticipează o rată de creștere anuală de 5.3% în perioada 2020-2027. Aceste plăci ceramice oferă o rezistență deosebită la pete, datorită prezenței unui strat protector de sticlă. De asemenea,  stratul protector le face ideale pentru utilizarea în spații cu umiditate crescută, precum băi sau bucătării.

Segmentul rezidențial și cel non-rezidențial

Segmentul non-rezidențial a generat cele mai mari venituri în 2019 și se așteaptă să crească cu o rată anuală de 6.4% în perioada de prognoză. Cererea de plăci ceramice rezistente și durabile provenită din domeniile comerciale și industriale vor continua să domine piața până în 2027.

Pardoselile ceramice sunt soluții ecologice și eficiente din punct de vedere al costurilor. Acestea sunt utilizate în diverse sectoare, inclusiv pentru clădiri de sănătate și instituționale, datorită proprietăților antibacteriene și  antiderapante.

Segmnetul rezidențial a înregistrat o cerere evaluată la 143,4 miliarde dolari în 2019, iar specialiștii preconizează o rată de creștere anuală de 7.2% în perioada menționată.  Majorarea segmentului va fi determinată de utilizarea tot mai frecventă pentru bucătării și băi, datorită rezistenței acestora la umiditate.

Statistici în fucție de aplicarea plăcilor ceramice

Dimensiunea pieței globale de plăci ceramice, în funcție de aplicare, 2019

În 2019, segmentul pardoselilor a avut cea mai mare pondere a pieței și se anticipează o creștere anuală de 5.9% în perioada 2020-2027. Segmentele de construcții nerezidențiale, cum ar fi hotelurile și centrele comerciale, utilizează din ce în ce mai des plăcile ceramice, deoarece oferă rentabilitate și o estetică superioară. De asemenea, influența proiectanților și arhitecților în aplicarea plăcilor ceramice din porțelan se așteaptă să crească cererea de produs pentru pardoselile non-rezidențiale.

Plăcile ceramice destinate pentru placarea vor înregistra, de asemenea, o creștere spectaculoasă. Este vorba despre o majorare anuală de 7.5% în perioada de prognoză. Plăcile porțelanate sunt utilizate din ce în ce mai des pentru spații non-rezidențiale, precum birouri, hoteluri și muzee. Mai mult, îmbunătățirea proceselor de fabricare a făcut posibilă producția plăcilor ceramice de dimensiuni mari, fapt ce a influențat pozitiv creșterea pieței.