Cum puteți testa și preveni problemele de umiditate pentru pardoselile din beton?

Există mai multe abordări și metode de testare utilizate pentru a evalua condițiile de umiditate pe o placă de beton înainte de instalare. Două metode recomandate sunt testele MVER (Moisture Vapor Emission Rate) și RH (Relative Humidity).

Aproape toate fișele tehnice pentru materialele destinate pardoselii conțin câteva cuvinte despre cum să identificați în prealabil nivelul de umiditate al plăcii de beton. „Din punct de vedere vizual, un instalator poate determina dacă o placă de beton are probleme de umiditate, căutând zone întunecate sau zone acoperite cu săruri albe – indicând o migrație masivă de umezeală și acumularea de sare la suprafață”, explică Johnson de la Mapei. „Totuși, această metodă de testare nu este una validă”.

Prevenirea

Reducerea umidității nu este prea complicată dacă instrucțiunile sunt respectate corect, spun experții. Dar este nevoie de timp pentru a trata pardoseala. Acest lucru poate afecta termenele pentru majoritatea proiectelor, dintre care multe sunt dezvoltate cu presupunerea că placa de beton este uscată și gata de așezare pe podea.

În plus, costul controlului umidității poate fi la fel de mare sau mai mare decât cel al materialelor și instalării pardoselii în sine. Instalarea unui sistem de control al umidității necesită mai mulți pași. Pentru început, suprafețele de beton trebuie să fie curate, poroase și texturate pentru ca majoritatea sistemelor să funcționeze corect. „Nu le puteți pune peste reziduuri vechi și nici nu le puteți folosi pentru a ascunde problemele din trecut”, a sfătuit Johnson de la Mapei.

Există numeroase sisteme de control al umidității, fiecare oferind beneficii diferite în ceea ce privește performanța, timpul de procesare și facilitatea instalării. Diferitele metode depind de conținutul de umiditate și de capacitatea subsolului, a pardoselii și a adezivului de a rezista la umezeală. „Metodele simple, cum ar fi sistemele pe bază de acril, sunt ușor de utilizat și aplicat”, a menționat Jenkins de la Schönox. „Sistemele epoxidice oferă cel mai înalt grad de reducere a umidității.”

O metodă obișnuită este tratarea plăcii de beton cu un strat epoxidic special conceput și fabricat în acest scop. După cum a explicat Hawkins de la Laticrete, „Acest lucru reduce la minimum emisia de vapori prin beton și deteriorarea adezivilor utilizați pentru a lipi materialul șapei, crește potențial umiditatea în cameră și crește potențial apariția mucegaiului și a altor aspecte legate de umiditate”.

Costurile diferitelor metode și sisteme depind de produsele utilizate, de tipul și dimensiunea aplicației. Experții spun că instalatorii ar trebui să se consulte cu producătorii produselor pe care intenționează să le utilizeze înainte de instalare. „Această mișcare îi va salva pe contractori de probleme ce pot apărea mai târziu, când reparațiile costisitoare ar putea fi rezultatul unor alegeri incorecte”, a remarcat Hawkins. „Folosirea materialelor furnizate de un singur producător pentru un sistem complet poate fi, de asemenea, un mare beneficiu și poate asigura compatibilitatea produselor și garanțiile complete ale sistemului.

Sursă articol: sandiegocontractor.news