Cele mai sigure opțiuni de pardoseli pentru copii

Pentru a putea alege o pardoseală sigură pentru copii, este foarte important să luați în calcul o serie de criterii referitoare la stilul de viață al copilului. Așadar, înainte de a face o decizie, specialiștii recomandă părinților să se orieteze după 5 caracteristici:

 • Activitate:  Când proiectați dormitorul, grădinița sau camera de joacă a unui copil, gândiți-vă la toate modurile în care acesta va folosi spațiul de-a lungul anilor. Copiii sunt energici. În general, copiii aleargă, sar, aruncă și scapă obiecte. Din acest motiv, este indicat ca pardoseala să aibă un grad ridicat de rezistență.
 • Confort:  Pe măsură ce bebelușii învață să meargă, au nevoie de o suprafață moale pentru a practica primii pași. Podelele ar trebui să fie confortabile și sigure pentru a ateriza atunci când cad.
 • Sănătate:  Dacă copilul dumneavoastră are alergii sau alte afecțiuni respiratorii, este indicat ca pardoselile să nu mențină praful, părul de animale, acarienii sau alți alergeni.
 • Sunetul: Copiilor le place de obicei să sară, să cânte și să țipe în timp ce se joacă. S-ar putea să doriți să instalați pardoseli care să capteze sunetul, astfel încât aceștia să nu deranjeze restul casei sau vecinii.
 • Întreținere: Pe măsură ce copiii încep să meargă prin casă, este posibil să apară și câteva pete din loc în loc. Așadar, specialiștii recomandă instalarea unei pardoseli ușor de curățat și întreținut.
Cele mai bune opțiuni de pardoseli pentru copii

1. Covor

Covoarele bifează aproape toate criteriile de mai sus, fiind sigure și confortabile pentru copii. Covorul poate fi de orice culoare pentru a se integra în decorul casei și are o serie de avantaje:

 • Sigur pentru majoritatea activităților:  Fibrele moi ale covorului sunt ideale pentru copii, fie că aleargă, sar sau cad.
 • Confort și siguranță pentru mers:  covorul este suprafață moale pentru ca bebeluși. Pe măsură ce aceștia învață să facă primii pași, puteți avea încredere că vor cădea pe o podea plușată pentru a evita rănile.
 • Mențin sunetul:  Fibrele groase ale covorului ajută la izolarea unei camere și la prevenirea deplasării sunetelor în toată casa. 
 • Ușurința de întreținere:  covorul este relativ ușor de curățat, deși de cele mai multe ori necesită o curățare profesională.

2. Lemn masiv

Lemnul masiv este luxos și atrăgător din punct de vedere estetic, dar este, de asemenea, durabil și sigur pentru copii. Iată care sunt avantajeșe acestui tip de pardoseală:

 • Durabilitate în zone cu trafic intens:  Finisajul poliuretanic de pe pardoseala din lemn masiv îmbunătățește capacitatea sa de a rezista la uzura zilnică. 
 • Nu menține alergenii:  suprafața rigidă a lemnului de esență tare nu menține praful, polenul sau alți alergeni.
 • Ușurință la întreținere:  după ce ați aplicat un finisaj protector pe pardoselile din lemn masiv, acestea nu vor avea nevoie de foarte multă atenție pentru întreținere. Datorită suprafaței dure și plate, lemnul masiv este ușor de curățat și igienizat.

3. Vinil

Vinilul vine într-o gamă variată de culori și texturi pentru a completa designul casei dumneavoastră, având unrmătoarele beneficii:

 • Rezistență la uzură: indiferent dacă aceștia varsă băuturi sau se joacă cu jucăriile de podea, pardoseala din vinil poate rezista exemplar la uzura zilnică. Suprafața sa rigidă are un strat protector care poate rezista la crăpături și zgârieturi.
 • Confort pentru mers pe jos:  Chiar dacă vinilul este un material dur, este mai moale decât majoritatea celorlalte opțiuni de pardoseală, deci tinde să fie mai confortabil pentru picioarele bebelușilor.
 • Ușor de întreținut:  vinilul este un material durabil, deci nu necesită multă îngrijire. Suprafața sa dură și plană permite o curățare ușoară și rapidă. Deoarece este rezistent la apă, puteți folosi un mop umed pentru a îndepărta petele.
Pardoseli laminate

Parchetul laminat tinde să arate ca lemnul natural, deci este disponibil în aceeași gamă de culori și stiluri. În comparație cu pardoseala din lemn de esență tare, acest material este puțin mai durabil și mai accesibil. Iată principalele avantaje:

 • Sigur pentru activitățile copiilor: deoarece  laminatul este rezistent la umiditate, nu va trebui să vă faceți griji cu privire la scurgerile și petele de pe podea. De asemenea, este puțin probabil ca acesta să se zgârie atunci când copiii se joacă cu jucării dure.
 • Nu menține alergenii:  parchetul laminat are o etanșare strânsă care împiedică păstrarea părului de animale, a murdăriei, a polenului și a altor alergeni în podele. 
 • Ușor de întreținut:  ca material durabil, parchetul laminat nu necesită multă îngrijire pe toată durata vieții sale. Acesta poate fi curățat și igienizat cu ușurință.

Așadar, pentru siguranța copiilor este necesar ca pardoselile să fie confortabile,durabile și să nu mențină alergenii. De asemenea, specialiștii recomandă și o serie de alte caracteristici, precum ușurința întreținerii și izolarea fonică.