Cea mai usoara cale de a realiza o degivrare la exterior si o buna protectie la inghet
|Protectia la inghet a suprafetelor exterioare
In cele mai dese cazuri, cablurile electrice reprezinta cea mai usora cale de a realiza o degivrare la exterior. Protectia la inghet poate fi bine realizata folosind performantele cabluri incalzitoare siliconice, sau cele autoreglabile de 9-63 W/ml.
Pentru a mentine degivrate suprafete exterioare cum ar fi caile de rulare, de acces, rampe sau intrari cu ajutorul energiei electrice, montarea cablurilor electrice incalzitoare reprezinta singura solutie. Acestea se pot instala in nisip sau beton, direct sub suprafata finita. Eficienta sistemului se poate mari daca suprafata de degivrat este izolata anterior.
Instalarea in nisip
Instalarea covoarelor electrice sau a cablurilor electrice in nisip se face daca acesta are o granulatie de 0.063 – 2mm. Un strat subtire de nisip se va nivela peste sistemul incalzitor. Se va evita deteriorarea cablului precum si desprinderea sa de plasa de prindere, mentinandu-se pe intreaga suprafata acceasi echidistanta intre spirele cablului. Dupa aceasta se va adauga asfalt, beton, sau placi ceramice.
Instalare in beton
Montajul se incepe prin asezarea cablului electric incalzitor pe un caroiaj tip plasa de Buzau. Elementul de prindere nu trebuie sa deterioreze invelisul exterior al cablului. Cablul trebuie montat totdeauna deasupra plasei astfel incat la o eventuala reparatie sa se poata interveni usor.
Folosirea covoarelor incalzitoare si a cablurilor permite o instalare imediata cu un rezultat sigur. Echidistanta intre spire va fi acceasi pe toata aria, puterea instalata fiind de 250 W/mp, suficienta pentru majoritatea aplicatiilor de degivrare. Daca locatia este plana (sau acoperita) atunci este suficient instalarea a 180-200 W/mp.
Daca configuratia covorului incalzitor nu indeplineste conditiile dorite, se poate folosi cablul de tip siliconic. Cu acesta se pot obtine puterea, lungimea si echidistanta dorite de proiectant.
Protectia la inghet a scarilor si treptelor se poate face folosind atat cablul mono sau bifilar.
De ce e nevoie de protectie la inghet?
- nu trebuie sa va mai faceti griji pentru zapada depusa;
- fara probleme legate de praf primavara;
- mizeria si nisipul nu mai ajung in interior;
- previne alunecarile;
- durata mare de viata si mentenanta – „zero”;
- faciliteaza/usureaza miscarea.
Protectia la inghet a sistemelor de drenaj
Cablurile incalzitoare pot fi instalate in burlane si jgheaburi pentru a le mentine fara gheata. In acest mod, nu se pot forma turturi sau alte formatiuni de zapada care pun in pericol structura cladirii sau duc la caderi de turturi. Daca sistemele de drenaja a apei de ploaie ingheata, din cauza scurgerilor peretii pot fi deteriorati ca urmare a umezelii si igrasiei si poate fi afectata chiar structura de rezistenta a cladirii.
Protectia la inghet a suprafetelor exterioare, sistemelor de colectare si scurgere pluviala precum si a tevilor trebuie supravegheata de un controler (care poate functiona cu un senzor de umiditate si temperatura sau numai temperatura), obtinand astfel efectul dorit cu un consum scazut de energie. Acesta poate actiona cu precadere pe timpul noptii cand energia electrica este mai ieftina. Cu ajutorul unui controler digital special conceput se pot supraveghea sistemele de protectie la inghet.
Daca este destinat unei suprafete, acesta va tine seama de informatia achizitionata de la doi senzori montati la exterior: senzorul de umiditate ce va fi instalat in afara zonei incalzite si cel de temperatura, instalat intre doua treceri de cablu. Pentru controlul sistemelor de scurgere – jgheaburi, burlane, etc un sensor de zapada/gheata va fi instalat pe un jgheab iar in aer unul de temperatura.
Protectia la inghet a sistemelor de scurgere
In cazul sistemelor de scurgere pluviala, cablurile incalzitoare sunt instalate pe fundul jgheaburilor orizontale, sau in interiorul celor verticale – burlane.
Proiectare si instalare
Cablul autoreglabil este recomandat a fi instalat in tevile de scurgere cu lungimi mici sau diametre mici. Daca teava este mult prea lunga sau are multe coturi se recomanda a se folosi cablu de putere constanta.
Daca burlanul se afla la sfarsitul jgheabului, atunci cablul din acesta se va prelungi si in burlan pana la terminatia acestuia. Prinderile speciale usureaza pozarea cablului la intrarea sa in bulane mentinand echidistanta intre treceri, astfel incat sa ne asiguram ca sistemul de scurgere nu va ingheta in nici un punct al sau, dar si o curgere libera a apei pe intreg traseul.
Pentru proiectarea unei solutii corecte cu ajutorul cablurilor incalzitoare este nevoie sa cunoastem atat lungimile jgheaburilor cat si inaltimila burlanelor, precum si numarul acestora.
Un jgheab lat de 100 – 150 mm si un burlan cu diametrul de 100 – 150 mm necesita o putere instalata de aproximativ 40 W/ml. Daca jgheabul este mai lat de 150 mm atunci puterea instalata va fi de aprox. 60 W/ml in conditii normale.
Daca sistemul este expus la soare pe timpul zilei, apa rezultata din topirea zapezii va ingheta in locurile umbrite sau pe timpul noptii. Acest amanunt trebuie luat in calcul atunci cand proiectam o astfel de sistem. Puterea absorbita de acesta precum si temperatura maxima pe care o poate suporta jgheabul, trebuie certificate de producatori.
Tot sistemul de scurgere trebuie curatat de frunze, mizerie (etc.) acumulate pe parcursul toamnei, pentru a asigura o maxima eficienta la degivrare, pastrand astfel si integritatea cablului. Cablurile destinate sistemelor de drenaj sunt protejate si certificate functionarii lor in mediu umed – apa.
Incalzirea conductelor si rezervoarelor
Protectia tevilor la inghet – Toate tevile si canalizarile aferente unei case ar trebui protejate la inghet folosind cabluri electrice incalzitoare.
Iosoli Impex ofera o varietate de solutii pentru protectia la inghet: cablu de max. 15 – 30 W/ml pentru montajul in conducte de plastic de lumingi si cu diametre mici se poate utiliza cablul autoreglabil cu valori cuprinse intre 9 – 15 W/ml. In cazul conductelor cu diametre si lungimi mari se recomanda doua sau mai multe treceri de cablu. Comanda protectiei la inghet a conductelor se va face tot printr-un controler cu senzor de temperatura.
Tevile expuse la inghet pot fi protejate cu cabluri incalzitoare atat la interior cat si la exterior. De exemplu, folosind un cablu care se incalzeste doar cand exista pericolul de inghet, se permite instalarea acestuia intr-o inaltime mica, mai ales in locatiile unde este greu de sapat. In casele de vacanta, se poate economisi energie electrica prin scaderea temperaturilor din incaperi pe perioada cat lipsiti de acasa si prin instalarea unui sistem de protectie la inghet.
Pentru instalarea unui cablu in interiorul unei tevi, se poate folosi un cablu autoreglabil echipat din fabrica cu mufa tip priza. Cablurile oferite de Iosoli Impex sunt potrivite a fi folosite si in tevile destinate vehicularii bauturilor.
Cablurile pentru incalzire pot fi atat de putere constanta (putere per ml) cat si autoreglabile (cu puteri variabile in functie de lungimea cablurilor), iar instalarea poate fi facuta atat in interiorul tevii cat si pe exteriorul acesteia. Tevile trebuie sa fie bine izolate. Cablurile electrice instalate in interiorul tevilor de apa proaspata, trebuie sa aiba izolatie care nu afecteaza mirosul, gustul apei sau sa fie distrusa de diferiti agenti de trecere din conducta.
Cablurile autoreglabile sunt disponibile ca elemente gata de instalat prevazute cu conexiune pentru priza. Un cablu electric cu o lungime anume dorita se poate obtine pentru fiecare aplicatie in parte, in functie de lungimea, tipul si metoda de instalare ce depind de obiectul incalzit, grosimea tevii si tipul de izolatie. Cablurile de prevenire a inghetului au in general 10-15 W/ml.
Sistemele de incalzire ce se bazeaza pe tipul standard de cablu (monofilar, bifilar) trebuie controlate cu termostat si senzori montati in zonele cele mai reci ale tevii. Cablurile autoreglabile nu au nevoie de termostat, dar din rationamente ce tin de reducerea consumului de energie, recomandam folosirea unui termostat de exterior care permite pornirea sistemului doar in perioadele reci.
Apa calda menajera cu mentinerea temperaturii
Alte aplicatii:
- Depozite frigorifice
- Sere si ferme
- Zone cu asfalt
- Aeroporturi
- Stadioane
- Prezervarea monumentelor
Articol realizat in colaborare cu domnul Sorin Bucur, directorul Iosoli Impex, firma care ofera pe piata din Romania solutii pentru degivrarea suprafetelor exterioare si incalzire electrica in pardoseala. Portofoliul de lucrari realizate de firma Iosoli Impex se poate accesa AICI.