Ce au in comun pardoseala de beton si berea?
|O problema potentiala, pe vreme calda este uscarea la suprafata, desi aceasta vine cu un avertisment. In cazul in care betonul este cald, soarele straluceste si exista un vant fierbinte si uscat deasupra betonului, da, sunteti susceptibili sa obtineti mai multa uscare si contractie de suprafata. Dar sa ne gandim la ceva despre care fiecare antreprenor sigur stie – berea.
In 1987, G.E. Munro, director tehnic la Lafarge Cement, a pus o intrebare: Vremea calda creste posibilitatea crapaturilor datorita contractiei? Majoritatea ar raspunde, da. Totusi, Munro vine cu un exemplu simplu : un pahar de bere intr-o zi caniculara de vara. Daca berea este mai rece decat aerul, ce se intampla ? Apare condensul pe exteriorul paharului… betonul reactioneaza la fel.
Daca betonul este mai rece decat aerul, Munro spune cu aproximativ 8° C mai putin, apa va condensa la suprafata, mai degraba decat sa se usuce suprafata. Problema reala cu uscarea betonului este atunci cand aerul este mai rece decat acesta. Deci daca avem un beton rece, suntem OK. Acest lucru NU este demonstreaza ca vremea calda nu se poate determina cresterea craparii betonului, deoarece se poate, daca temperatura betonului este mare si umiditatea este scazuta.
O fundatie fierbinte si uscata si cofrajele, de asemenea, pot duce la fisuri prin absorbtia de apa din amestec. O alta problema cu caldura si betonul este variatia de temperatura. Ceea ce inseamna asta, este ca o parte din masa de beton este mai calda decat o alta parte. In cazul in care diferenta este mai mare de aproximativ 7°C, atunci e posibil sa apara fisuri.
In cele din urma, mentinerea continutului aerului poate fi o problema in beton cald. Amestecarea este mult mai probabil sa elimine aerul din beton, facand mai dificil nivelul de control.
Betonul se intareste pe masura ce cimentul se hidrateaza. Hidratarea este o reactie exoterma, ceea ce inseamna ca genereaza caldura, si ca reactia este intensificata atunci cand betonul este fierbinte. Deci, principala preocupare cu intarirea betonului si timpul de intarire nu este de fapt temperatura aerului, ci temperatura betonului. Cand cimentul se hidrateaza, absoarbe apa si creste cristale in jurul particulelor de agregate. Atunci cand este cald si reactia este rapida, cristalele cresc repede, dar nu au timp sa devina puternice. Intarirea timpurie va fi mai mare, dar dupa 28 de zile isi va pierde din putere. In cazul in care betonul este cu aproximativ 18 ° mai cald decat in mod normal (de exemplu, 88 ° in loc de 70 °), rezistenta limita la compresie va fi cu aproximativ 10% mai mica.
Pe vreme calda, pe masura ce cimentul se toarna, refularea scade rapid, fiind nevoie de apa de amestec. Acest lucru poate contribui, de asemenea, la slabirea puterii de intarire (cu inca 10%).