Ce alegem pentru crapaturi in pardoseala de beton: epoxi sau spuma poliuretanica?

Ce alegem pentru crapaturi in pardoseala de beton epoxi sauCare este cel mai potrivit material pentru a repara crapaturile din pardoseala de beton: rasini epoxidice sau spuma poliuretanica? Raspunsul nu este intotdeauna unul foarte concret. In multe cazuri ambele materiale pot rezolva problema, iar aplicatorii decid asupra alegerii bazandu-se pe materialul cu care au experienta cea mai bogata. Totusi aici puteti gasi cateva ponturi dupa care sa va ghidati cel mai bine:

  • Daca crapatura are nevoie de reparatie la nivel structural, iar locul respectiv trebuie sa fie la fel de durabil sau poate chiar mai durabil decat betonul din jurul sau, atunci epoxi este solutia cea mai buna.
  • Daca crapatura are nevoie de o interventie doar pentru a preveni scurgerea apei sau aceasta in momentul de fata prezinta scurgeri de apa, spuma poliuretanica este solutia potrivita.

Epoxidicele

Ce alegem pentru crapaturi in pardoseala de beton epoxi sau2Epoxidicele pentru injectarea in crapaturi sunt disponibile in mai multe variante de vascozitate; de la foarte subtiri pana la compozitie tip pasta (precum kit-uri DIY) care au aplicabilitate la latimi diferite.

Specialisti spun ca se poate folosi orice procent de vascozitate pentru injectarea in crapatura atata timp cat presiunea de injectare se face sub 40 PSI. Cu cat crapatura este mai mare cu atat mai vascos trebuie sa fie mixul. Principalul avantaj la epoxidice este puterea lor incredibila de compresie, care la 12000 PSI, sau mai mult, este mai puternica decat majoritatea mixturilor de beton. De aceea epoxidicele sunt singura solutie viabila pentru crapaturi care au nevoie de reparatii structurale. Totusi, epoxidicele actioneaza foarte incet si au nevoie de mult timp pentru a se intari, insa aceasta particularitate poate fi privita ca un avantaj deoarece procesul fiind foarte incet permite substantei sa atinga si cele mai mici fisuri.

Pe de alta parte este posibil ca sustanta sa se scurga pe partea cealalta datorita acestui proces lent, daca crapatura este separata de fundatia cladirii.

Secialisti spun ca de multe ori crapaturile prezinta viduri si spatii goale datorita eroziunii solului sau a compactarii sale proaste, este motivul pentru care exista scurgere de apa din principiu, pentru ca este foarte usor ca apa sa patrunda.

Spuma poliuretanica

Ce alegem pentru crapaturi in pardoseala de beton epoxi sau3Daca problema este scrugerea in spatele crapaturii atunci folosirea spumei poliuretanice poate fi raspunsul corect. Aceasta spuma elastic, cu actiune rapida, este alternativa cea mai eficienta pentru problema etansarii. Datorita proprietatilor elastice aceasta substanta tolereaza mai bine miscarile pe care le poate suferi betonul, astfel etansand foarte bine crapatura. De asemenea se intaresc foarte repede, in interval de minute de la injectarea efectiva. Aceasta proprietate reduce riscul ca, compozitia sa se scurga printre crapaturi cand se afla inca in forma lichida, iar daca exista totusi aceasta posibilitate, spuma se va extinde rapid si va umple golurile.

 

Specialisti spun ca spumele sunt excelente pentru umplerea de crapaturi simple, care nu prezinta probleme structurale. Nu se adauga nici un fel de intarire structurala, insa in majoritatea aplicarilor rezidentiale aceasta nici macar nu este o necesitate.

Arhispec colorPe www.Arhispec.ro gasiti fise tehnice, brosuri, instructiuni de utilizare pentru toate tipurile de materiale folosite la aplicarea pardoselilor industriale din beton.