Care sunt diferentele dintre pardoseala epoxidica si cea poliuretanica?

Care sunt diferentele dintre pardoseala epoxidica si cea poliuretanica?

Pardoseala epoxidica si cea poliuretanica sunt la ora actuala cel mai des utilizate pardoseli industriale pe baza de rasini. O intrebare cu vechime in industria noastra este legata de diferentele dintre cele doua, cand ar trebui sa o alegem pe una dintre ele in detrimentul celeilalte. Inainte sa trecem la explicarea diferentelor pe care le-am identificat, mentionam ca acestea sunt diferente generale pentru cele mai multe tipuri de pardoseli epoxidice si poliuretanice. Exista cu siguranta si exceptii, iar unele companii sustin ca produsele lor suprapun caracteristicile amandurora. (in acest articol vom face referiri la pardoselile industriale standard din poliuretan si cele epoxidice, si nu la cimenturi poliuretanice sau alte tipuri de straturi din poliuretan).

Sa incepem prin a ne uita la diferentele operationale, cele care afecteaza utilizatorul final al pardoselii. Cele epoxidice sunt mai dure, mai durabile si au o rezistenta de compresiune mai mare decat cele poliuretanice. De aceea sunt alegerea preferata pentru industriile grele, depozite si centre logistice cu trafic intens de stivuitoare. Pardoselile din poliuretan sunt de obicei mai elastice si nu atat de dure ca cele epoxidice, ceea ce le face mai rezistente la zgarieturi, deoarece prin elasticitatea lor se absoarbe o anumita parte a impactului. Elasticitatea pardoselilor din poliuretan le recomanda si pentru camerele de congelare, unde temperatura poate atinge -30o Celsius. Sunt totodata o alegere buna pentru parcarile supraetajate fiindca stratul lor elastic are de asemenea proprietati de impermeabilitate si impotriva crapaturilor.

Pardoselile epoxidice si poliuretanice se comporta diferit atunci cand sunt expuse la anumite substante chimice. De exemplu, cele din poliuretan sunt alese cu preponderenta in industria alimentara, pentru ca in astfel de locuri vor fi expuse la acizi lactici. Iata de ce multe companii din domeniul de procesare a produselor alimentare care lucreaza cu lapte, produse lactate, branzeturi, vor alege o pardoseala  poliuretanica- pentru a o proteja impotriva acizilor organici. Expuse la aceste substante, in cazul pardoselilor epoxidice va aparea coroziunea si ingalbenirea. Totusi, atunci cand se lucreaza cu acid sulfuric (cum ar fi intr-o fabrica de baterii), pardoselile epoxidice sunt mult mai rezistente decat cele poliuretanice. Daca lucrati intr-o industrie care presupune expunerea indelungata a pardoselii la chimicale, ar fi bine sa verificati cu producatorul sau specialistul care a aplicat daca se potriveste mai bine industriei d-voastra.

Exista totodata diferente semnificative in functie si de aplicatorul de pardoseli ales. Din punctul de vedere al unui aplicator, o pardoseala din poliuretan este extrem de sensibila la umiditate. In cazul in care o pardoseala poliuretanica neintarita va fi expusa la apa sau condens, consecintele vor fi catastrofice (dupa cum vedeti in imaginea de mai jos)

Pardoseala poliuretanica - infopardoseli

Rasinile epoxidice sunt, de asemenea, sensibile la umiditate, dar pagubele in acest caz, se vor limita la unele modificari de culoare sau roseata. In consecinta, intr-un mediu in care apare umiditatea, pardoseala epoxidica va fi intotdeauna o alegere mai buna.

Pardoselile din poliuretan se pot renova cu usurinta pentru a le prelungi durata de viata, perioada dintre doua aplicari si timpul necesar uscarii. Aceasta flexibilitate permite aplicatorului sa finalizeze pardoselile poliuretanice intr-un timp mai scurt si astfel le poate preda mai repede clientului. Atunci cand se foloseste pardoseala poliuretanica, vineri s-ar putea demara o lucrare care presupune aplicarea mai multor straturi, urmand ca aceasta lucrare sa fie predata luni dimineata. Pardoselile epoxidice, sunt, in schimb, mai putin flexibile si necesita, de obicei, 7 zile pentru a se usca complet.

In general, este mai greu sa se lucreze cu pardoseli din poliuretan. Durata lor limitata de viata combinata cu sensibilitatea la umiditate presupun existenta unui personal cu experienta si bine pregatit. Este recomandat sa se ocupe de pardoseli poliuretanice doar persoane cu experienta. Prea multe lucruri pot merge prost.

In cele din urma, pentru cei care se intreaba care dintre cele doua optiuni este mai ieftina, raspunsul este destul de greu de dat. Gama de produse de pe piata este extrem de diversificata, iar sa compari pardoselile epoxidice cu cele poliuretanice este ca si cum ai compara mere cu portocale. Si nu in ultimul rand, alegerea pardoselii nu ar trebui sa se bazeze pe considerentul pretului – care dintre cele doua este mai ieftin, ci sa se aleaga varianta care se potriveste cel mai bine nevoilor clinetului.

Pentru produse din domeniul pardoselilor epoxidice si poliuretanice, folositi portalul Arhispec.ro – de unde puteti descarca documentatii tehnice, brosuri si instructiuni despre produsele pe care le cautati.