Analiza: importul de covoare si mochete in Romania a atins un nou maxim istoric

Sustinuta de dezvoltarea constructiilor rezidentiale, piata covoarelor si mochetelor ajunge la un nou punct de dezvoltare, cand importurile depasesc cel mai inalt prag atins in ultimii 10 ani. Importurile de covoare si mochete in 2016 au crescut cu 28% si au trecut de pragul de 76 milioane euro, conform datelor INS.

Daca in anii 2007 si 2008, chiar inainte de criza economica, importurile erau pe un trend ascendent, din 2009, timp de 6 ani acestea au fost relativ stabile la un nivel in jurul a 50 milioane euro.

[Citeste noul numar al revistei gratuite ARHISPEC MAGAZIN]

În ceea ce priveşte exporturile, acestea reusesc in 2016 sa creasca modest fata de anul precedent. In 2016 exportul de covoare si mochete inregistrat de Romania abia trece de 15 milioane euro.

Exportul de covoare si mochete se pare ca functioneaza cel mai bine in perioada de criza, anul 2010 fiind singurul an cand exporturile au depasit nivelul de 20 milioane euro.

 Cine sunt clientii care cumpara mochete si covoare?

Conform acceleratorului de vanzari – prospec.ro – in ultimele 3 luni, in caietele de sarcini a peste 200 de proiecte arhitectii au specificat 59.918mp de mocheta.  Cea mai mare cerere  pentru mochete si covoare a venit de la proiectele noi de cladiri de birouri, unde mocheta pentru trafic intens este prevazuta inca din faza de proiect. Hotelurile si pensiunile sunt de asemenea un consumator important desi, ca tendinta, mocheta a pierdut teren in fata parchetului in ultimii ani. Mocheta mai este specificata in cantitati deloc neglijabile si in cadrul proiectelor publice (gradinite, institutiile publice etc.).

Completeaza acest formular pentru a afla proiectele care au nevoie de pardoseli!