Amenajarea unui teren cu gazon sintetic
|Amenajarea unui teren cu gazon sintetic
Amenajarea unui teren cu gazon sintetic presupune o serie de etape importante. Calitatea terenului sportiv este determinata de realizarea fiecarei etape in parte.
Avantaje
Inainte de a enumera etapele realizarii unui teren cu gazon sintetic, iata cateva dintre avantajele majore ale acestui tip de pardoseala.
Gazonul sintetic prezinta avantaje ce nu pot fi egalate de iarba naturala. Pe langa faptul ca un teren cu gazon artificial poate fi folosit intregul an, indiferent de anotimp, costurile de intretinere sunt minime. Beneficiarii vor fi scutiti de irigarea si intretinerea speciala a suprafetei de joc. Gazonul sintetic poate acoperi cu succes terenuri de fotbal, tenis, sau multisport. In plus, terenurile amenajate cu acest tip de pardoseala pot fi acoperite, astfel ca jucatorii vor putea sa isi desfasoare activitatile chiar si in anotimpul rece.
Materialele din care se fabrica firele de gazon artificial sunt rezistente la temperaturi extreme si se comporta foarte bine sub actiunea razelor UV. Pe piata exista o varietate de sisteme in vederea amenajarii unui teren cu gazon sintetic, unele agrementate si certificate de catre FIFA.
Etape in amenajarea unui teren cu gazon sintetic
Etapele descrise mai jos fac referire la amenajarea unui teren sportiv incepand de la fundatie si infrastructura. Fiecare proiect in parte este unic, astfel ca se impune sfatul specialistilor inainte de a demara orice actiune de amenajare.
1. Infrastructura terenului dicteaza mersul proiectului si va avea ca rezultat un teren de calitate superioara sau (in cazul in care nu se acorda suficienta atentie), un teren asupra caruia se vor executa in scurt timp reparatii. Asadar, sapaturile initiale vor pregati stratul suport, care poate fi reprezentat de un strat de balast, o placa de beton armata cu plasa sudata peste care vine instalat gazonul artificial.
O alta varianta este sistemul realizat din stratul de balast, piatra sparta si shock pad. Acest ultim sistem reprezinta o pardoseala turnata, realizata din granule de cauciuc, nisip quartos si binder. Este suprafata peste care se instaleaza gazonul sintetic si care ofera jucatorilor un confort sporit in timpul jocului.
2. Gazonul sintetic se aplica peste stratul suport pus la punct impreuna cu specialistul/proiectantul. Inaltimea firului de gazon difera in functie de sportul practicat. Atat gazonul artificial multisport, cat si cel destinat jocului de fotbal, necesita o umplere cu nisip. In plus, gazonul pentru fotbal ale carui fire au o inaltime mai mare (de pana la 60 cm) va fi stabilizat prin umplerea cu granule de cauciuc.
3. Imprejmuirea terenului poate face referire la mai multe dimensiuni, insa, recomandarea este cea de 6 m. Se vor face fundatiile pentru stalpii de imprejmuire si mai apoi va fi intinsa plasa.
4. Accesoriile sunt cele care vor definitiva spatiul de joc: porti, plase, tribuna si nocturna, acolo unde beneficiarii doresc.
Indiferent ca amenajati un teren nou sau ca imbunatatiti prin lucrari de reparatii unul deja amenajat, este important sfatul celor din domeniu. In acest fel nu va expuneti la riscuri care nu fac altceva decat sa va risipesca timpul si banii.
Sursa:
http://blog.indfloor.ro/amenajarea-unui-teren-cu-gazon-sintetic/