Alegerea gresiei si faiantei: 7 criterii importante

Gresia si faianta sunt cele mai populare alegeri in amenajarea bucatariilor si bailor (si nu numai!), chiar daca pardoselile PVC sau din piatra naturala au inceput si ele sa castiga tot mai mult teren. Cu o multime de producatori activi pe acest segment in Romania, este esential sa fim informati, pentru a putea alege corect produse de calitate.

Mai jos va prezentam 7 criterii importante de luat in calcul:

1. Marimea placilor
Alegerea dimeniunii placilor depinde foarte mult de marimea spatiilor care necesita a fi placate. Cu cat acestea sunt mai mari, cu atat este recomandata folosirea placilor in formate mai mari. Pentru unicitate, specialistii in design interior pot incalca regula si realiza diverse combinatii.
2. Potrivirea cu designul interior
Alegerea placilor ceramice trebuie sa tina cont de aspectul general al spatiului in care urmeaza sa fie aplicate. Producatorii pun la dispozitie colectii in mai multe stiluri (modern, mediteranean, clasic, rustic, minimalist etc.).
3. Lut alb sau lut rosu?
Placile ceramice pot fi produse din lut alb sau lut rosu. Cele din lut alb sunt mai rezistente la factori externi si au o absorbtie mai mica a apei decat cele din lut rosu.
4. Portelanata sau obisnuita?
Datorita proprietatilor tehnice, gresia portelanata are o rezistenta sportia la socuri mecanice, fiind recomandata la placarea podelelor. Placile obisnuite merg mai bine la placarea peretilor. In plus, gresiaq portelanata este compatibila cu incalzirea in pardoseala.
5. Placi rectificate sau nerectificate?
Placile de gresie sau faianta rectificata are marimi mult mai precise decat cele nerectificate, cat si unghiuri exacte de 90 de grade, putand fi montate cu rosturi minime de 1mm.
6. Rezistenta la alunecare
Placile de gresie au diferite grade de antiderapare, in functie de acesta fiind recomandata montarea in diferite spatii. Spre exemplu, gradul R9 este recomandat spatiilor mici, unde nu este necesar un grad mare de antiderapare, in timp ce placile cu grad R12 sunt recomandate in zonele unde antideraparea este o caracteristica foarte importanta.
7. Tara de origine
Italia si Spania sunt tarile care seteaza trendurile in materie de gresie si faianta, oferind cele mai originale si neobisnuite colectii. In acelasi timp, placile ceramice produse in aceste tari sunt si printre cele mai scumpe. Pe piata din Romania exista insa o multime de optiuni accesibile, care nu fac rabat de calitate.

Oferte direct de la producatori puteti solicita prin Arhispec!
Iar proiectele care au nevoie de produse pentru pardoseli le gasiti AICI!