5 sfaturi pentru întreținerea pardoselilor din lemn

Indiferent de lemnul din care este făcută pardoseala dumneavoastră, rutina generală de întreținere ar trebui să fie aceeași. Din fericire, aceasta nu este foarte riguroasă. De fapt, curățarea simplă este principalul ingredient pentru longevitatea podelelor din lemn. Iată ce trebuie să faceți pentru a prelungi durata de viață a acestora:

Aspirați în mod regulat

Resturile rămase pe pardoseală o pot zgâria și păta. Tot ce trebuie să faceți este să măturați zilnic dacă este posibil și să aspirați regulat. Aceste activități sunt necesare pentru îndepărtarea prafului și mizeriei dintre scânduri.

Identificați produsul de curățare potrivit

Când vine vorba de alegerea unui produs pentru o curățare mai profundă, nu există o regulă general valabilă. Finisajele diferite necesită tratamente diferite, iar specialiștii sugerează orientarea după recomandările produsului.

Cu toate acestea, există produse care trebuie evitate. „Nu recomand niciun fel de substanță chimică dură pentru curățarea pardoselilor din lemn”, declară Tommy  Sancic, fondator Olde Wood. Potrivit lui Brett Miller, vicepreședinte pentru standarde tehnice, instruire și certificare la Asociația Națională pentru Podele din Lemn:„Nu doriți să folosiți nimic care promite să ofere strălucire, întinerire sau revitalizare podelelor din lemn. Aceste produse adaugă un start de substanțe la suprafața pardoselii, făcând-o să arate estetic pentru o perioadă scurtă de timp, dar nu sunt concepute pentru a fi utilizate pe termen lung”.

Mențineți pardoselile uscate

După ce ați găsit produsul de curățare potrivit, utilizați-l pe pardoseli cu un mop umed. „Nu doriți să udați podele foarte tare deoarece acest lucru va determina umflarea lemnului”, adaugă Brett. De asemenea, acesta nu recomandă utilizarea aburului, care curăță bine dar permite vaporilor să pătrundă în spații mici și să deterioreze podelele.

Observați semnele de avertizare

Lemnul reacționează dramatic la temperatură și umiditate, deci este important să înțelegeți mediul în care locuiți. Este esențial să observați felul în care factorii externi afectează pardoseala: „Avantajul lemnului constă în faptul că este un produs natural, așa că vă va spune dacă nu este fericit”, explică Brett.

Dacă umiditatea este crescută, lemnul se va umfla. Eliminați sursa apei pentru a opri acest lucru. De asemenea, condițiile extrem de uscate cauzează crăparea și despicarea acestuia. În acest caz, puteți utiliza un umidificator.

Rectificați zgârieturile de suprafață

Potrivit lui Brett Miller, zgârierea podelei este complet normală: „Nu te simți bine când îți zgârii podeaua, dar este normal”. Dacă doriți să remediați zgârieturile de suprafață, utilizați un special pentru retușarea mobilierului din lemn.