2021: evoluția pieței de pardoseli rezidențiale

Potrivit unui raport GLOBE NEWSWIRE, pe fondul crizei COVID-19, piața globală a pardoselilor din lemn, estimată la 43,2 miliarde USD în anul 2020, este estimată să atingă o dimensiune de 55,8 miliarde USD până în 2026, crescând cu o rată anuală de 4,3% în perioada de analiză.

Lemnul stratificat, unul dintre segmentele analizate în raport, se preconizează că va crește cu rată de 4,6% și va ajunge la 37,3 miliarde USD până la sfârșitul perioadei de analiză. După un studiu amănunțit asupra implicațiilor pandemiei și ale crizei economice induse de aceasta, creșterea segmentului de lemn masiv este reajustată la o rată de 3,6% pentru următorii 7 ani. Acest segment reprezintă în prezent o cotă de 37% din piața globală a podelelor din lemn.

Schimbarea stilurilor de viață, creșterea populației urbane în regiunea Asia-Pacific, creșterea cheltuielilor pentru renovarea și îmbunătățirea caselor și creșterea cererii consumatorilor pentru materiale ecologice sunt unii dintre principalii factori care influențează creșterea cererii pentru podele din lemn. Perspectivele în general pozitive și cererea stabilă pentru podele din lemn sunt, de asemenea, stimulate de progresele materialelor și tehnologiei, care includ produse rezistente la apă și imprimare digitală.

Cu toate acestea, Covid-19 a afectat aproape toate industriile, dar în special comerțul cu lemn. De ce? Ca măsuri de reducere a forței de muncă, distanțarea socială, blocajele și multe alte reguli care au fost implementate pentru a menține lucrătorii în siguranță, a avut loc o scădere masivă a producției de lemn brut. Principala problemă cu care se confruntă acum această industrie este creșterea atât a timpului de livrare, cât și a costului lemnului, scrie uniquewoodfloor.com.

Industria pardoselilor din lemn indică o schimbare dramatică din cauza Covid-19. După cum am menționat, a existat o scădere masivă atât a livrărilor, cât și a vânzărilor de lemn de la începutul pandemiei. Așadar, este clar cum aceste evenimente au dictat creșterea prețurilor pentru pardoselile din lemn.

În ceea ce privește dimeniunea pieței de plăci ceramice, conform cercetărilor efectuate de Fortune Business Insights, se estimează că dimensiunea acesteia va ajunge la 82,83 miliarde USD până în 2026, datorată creșterii activităților de construcții la nivel mondial. În 2018, piața plăcilor ceramice s-a majorat cu 57,26 miliarde USD și va crește cu o rată anuală de 4,7% între 2019 și 2026.

Mai mult, creșterea veniturilor oamenilor, împreună cu industrializarea și modernizarea rapidă, au determinat oamenii să renoveze și să reconstruiască locuințe și spații comerciale existente. În plus, apariția și popularitatea în creștere a plăcilor ceramice personalizabile și imprimate digital vor ajuta și mai mult piața să genereze venituri mari în următorii ani.

Creșterea activităților de construcție și renovare la nivel mondial este un factor semnificativ care propulsează creșterea pieței plăcilor ceramice. Acest lucru, împreună cu creșterea inițiativelor guvernamentale de îmbunătățire a spațiilor publice de recreere, cum ar fi spitalele, școlile și transportul public, ar putea ajuta la extinderea pieței.

Cum a evoluat piața de pardoseli rezidențiale în 2021?

În 2021 au fost monitorizate 9970 proiecte rezidențiale la care se estimează necesar de gresie, parchet laminat și din lemn masiv. Potrivit singurei asistente virtuale de vânzare la șantiere, VICTA.ro, acestea ocupă o suprafață de 38,04 milioane mp, iar valoarea investițiilor ajunge la suma estimată de 82,14 miliarde RON.

În topul județelor cu cele mai multe astfel de investiții se poziționează Cluj, cu un total de 1281 proiecte. Următoarele poziții sunt ocupate de Timiș (1152 proiecte) și București (1106 proiecte). Iată cum se prezintă situația în toată țara:

SEGMENTAREA PROIECTELOR PE SUBDOMENII

Cele mai multe investiții la care se estimează necesar de gresie, parchet laminat și din lemn masiv sunt case și vile (5389 proiecte). De asemenea, au fost monitorizate și 2200 ansambluri rezidențiale, 2853 blocuri și 129 case de vacanță.

Ce tip de finanțare au proiectele analizate?

Peste 99% dintre proiectele analizate au finanțare privată. Mai exact, au fost identificate 9904 proiecte private, 59 publice și 8 cu finanțare public-privată.

TOP 5 PROIECTE ÎN CONSTRUCȚIE
  • Ansamblu rezidențial 94 imobile locuințe individuale, 4300 de unități locative si 1050 de locuri de parcare – Liziera de Lac, faze multiple, Călărași, 602.000 mp
victa.ro
  • Ansamblu rezidențial 30 de imobile de locuințe colective S+P+2E, 160 de vile P+1E+M – Magnolia Village, Prahova, 364.000 mp
victa.ro
  • Ansamblu rezidențial imobile de locuințe colective, spații complementare, creșă, spații comerciale, 4700 de apartamente, faza I: 5 imobile 2S+D+P+8E+9Er, 2S+P+9E+10Er Transilvania Smart City, Cluj, 329.000 mp
victa.ro
  • Complex rezidențial cu funcțiuni mixte: 2000 de imobile de locuințe unifamiliale, duplex P+1E, școală, magazin, farmacie, clinică medicală, biserică, loc de joacă copii, amenajări peisagere – Riverside Residence. Giurgiu, 227.000 mp
victa.ro
  • Ansamblu rezidențial locuințe colective, 53 imobile P+4E , P+7E – 3392 unități locative, parcări subterane – Maurer Residence, Mureș, 210.000 mp
victa.ro
Care sunt principalele trenduri în materie de pardoseli în 2022?

Industria pardoselilor este în continuă evoluție pentru a răspunde noilor tendințe și a se adapta la diferitele nevoi ale pieței. De la materiale naturale, texturi rustice și materiale sustenabile, viitorul pardoselilor oferă câteva schimbări interesante care vor avea cu siguranță un impact mare asupra decorului casei.

Pardoseli din lemn masiv sau stratificat?

Lemnul masiv a fost opțiunea preferată de pardoseală timp de multe decenii, cu toate acestea, podelele din lemn stratificat au crescut în popularitate datorită numeroaselor sale beneficii. Pardoseala din lemn stratificat este mai stabilă și mai sustenabilă decât lemnul masiv de esență tare. Alte beneficii includ scânduri mai largi și mai lungi și, de asemenea, capacitatea de a instala încălzire în pardoseală fără a deteriora lemnul.

Pardoseli laminate sau din vinil?

Piața pardoselilor din vinil preia popularitatea laminatului din trecut. Motivul nu este surprinzător, deoarece calitățile sale sunt generoase: impermeabil, mai durabil și de calitate superioară. Scândura de vinil de lux (LVP) este o alternativă accesibilă, dar favorabilă, la podelele tradiționale din lemn. Acestea sunt foarte asemănătoare lemnului, iar în ultimii ani s-au dezvoltat tot mai multe modele care să se potrivească cu diferite stiluri de design.

Pardoseli hibrid

Pe măsură ce tehnologia avansează, la fel și industria pardoselilor. Pardoselile hibride sunt noi, combinând beneficiile lemnului și vinilului. Cu un strat superior din lemn real de 1 mm și un suport solid, are numeroasele beneficii ale vinilului amestecat cu lemn real. Această podea este rezistentă la apă și zgârieturi. 

Parchet

Parchetul este popular de ani de zile în Europa. Recent, acesta a câștigă rapid popularitate și în America. Pentru a evidenția parchetul din lemn, o tehnică populară este folosirea de scânduri asortate. Aceasta ajută la crearea de modele unice, creând coeziunea.

Culori

Majoritatea tendințelor pentru 2022 sunt rezultatul situației pandemice, printre care se numără paleta de culori neutre. În 2021, pardoselile grej, naturale și albe au crescut în popularitate. În 2022 aceste culori își păstrează poziția dominantă, printre cele mai populare fiind cele naturale.

Sustenabilitate

Sustenabilitatea a fost un subiect popular în ultimul deceniu, dar evenimentele recente au accelerat răspândirea acestei tendințe. Potrivit studiului „Generația Z: Cumpărătorii solicită retail sustenabil”, există o probabilitate mare ca Generația Z și Millennials să ia decizii de cumpărare bazate pe valori și principii. Ei sunt dispuși să plătească prețuri premium pentru produsele care au un rol în salvarea planetei. Acestea fiind spuse, este foarte important ca producătorii de podele să se conformeze.

Surse: globenewswire.com, globenewswire.com, woodpeckerflooring.co.uk, uniquewoodfloor.com