Vopsirea pardoselei din beton slefuit

Una dintre cele mai eficiente modalitati de a „imbraca” betonul slefuit este prin aplicarea vopselei. Vopselele de beton sunt disponibile intr-o paleta de culori mult mai larga decat baitul acid, si spre deosebire de bait, acestea nu sunt reactive chimic cu beton, astfel incat efectele tind sa fie mai previzibile si mai putin pestrite. Ele ofera, de asemenea, mai mult control in timpul aplicarii, permitandu-va sa creati modele mai complicate grafic.

Vopsirea pardoselei din beton slefuit

Compusi din pigmenti organici extrem de fini, colorantii patrund in suprafetele de beton creand efecte translucide de culoare. Aveti posibilitatea sa utilizati coloranti fie numai ca si un agent colorant primar in legatura cu bait acid sau ca si culoare integrala, ca o umbra accentuanta. Cei mai multi coloranti sunt compatibili unii cu altii, putand fi amestecati pentru a crea o gama nelimitata de variatii de culoare. Puteti obtine, de asemenea, efecte decorative interesante prin aplicarea mai multor culori de vopsea si cu ajutorul tehnicii de finisare „faux”.

Cand se vopseste betonul slefuit

Producatorii de vopsea recomanda adesea aplicarea vopselei chiar la nivelul arenitului, inainte de etapa finala de lustruire si apoi aplicarea unui sigilant (densifier). Cu toate acestea, Bob Harris, autorul „Ghid in lustruirea pardoselilor din beton”, spune ca a avut succes aplicarea vopselei la un arenit de 400 si dupa ce placa a fost sigilata, deoarece colorantii sunt solubili si vor patrunde cu usurinta. Deseori acest lucru depinde de starea de beton, asa ca cel mai bine este sa verificati recomandarile producatorului de vopsea.

Desi nu exista niciun motiv pentru a neutraliza podea dupa vopsire, dupa cum este necesar atunci cand se utilizeaza bait acid, ar trebui totusi sa curatati vopseaua reziduala pentru a preveni culoarea sa se intinde. Harris recomanda utilizarea unui epurator auto echipat cu un sistem de recuperare sub vid pentru proiecte mari si un mop umed pentru pardoseli mai mici. Deoarece, de obicei, vopseaua se usuca in cateva minute, slefuirea finala si aplicarea intaritorului lichid poate fi la scurt timp dupa eliminarea reziduului de vopsea.

Solventi vs. vopsea pe baza de apa

Unii coloranti pe baza de solventi sunt preamestecati si vin gata de utilizare, in timp ce altii sunt expediati sub forma de pulbere si necesita amestecarea cu acetona inainte de utilizare. De obicei, se poate subtia vopseaua cu acetona suplimentara, daca doriti sa reduceti intensitatea culorii. Aveti grija la faptul ca toate vopselele pe baza de solventi sunt foarte inflamabile, deci trebuie luate masuri de protectie atunci cand se aplica. Purtati echipament de protectie, cum ar fi un aparat respirator aprobat, ochelari de protectie si manusi de protectie. De asemenea, asigurati-va ca, camera este bine ventilata si nu exista foc deschis.

Vopsele pe baza de apa sunt de obicei ambalate, gata de utilizare si nu necesita amestecare. Bob Harris spune ca exista si posibilitatea de a aplica vopseua pe baza de apa betonului slefuit, in acelasi stadiu ca si vopseaua pe baza de solventi (in jurul valorii de 400 a arenitului). Totusi, din moment ce aceste vopsele sunt solubile in apa, ar putea fi necesar sa se aplice un sigilant in primul rand, in special in cazul in care betonul este moale, pentru a face suprafata mai putin permeabila. Deoarece vopselele pe baza de apa nu contin acetona, acestea sunt mai sigure la aplicare decat  produsele pe baza de solventi.

Ustensile pentru aplicarea vopselei

Cel mai bun mod de a aplica vopselele pe baza de solvent este cu o pompa sau un pulverizator fara aer, echipat cu o doza conica rezistenta la acetona, pentru a asigura o acoperire uniforma. Deoarece acesti coloranti se usuca foarte repede, trebuie evitata aplicarea lor cu pensula, ceea ce poate lasa urmei. Pentru suprafetele mici, se aplica vopsea cu o perie de aer pentru a obtine cele mai bune rezultate.

Vopselele pe baza de apa ofera un control un pic mai mare si pot fi aplicate pe zonele mici cu pensule traditionale de vopsea. Pe suprafete netede, o aparenta culoare spalacita poate fi obtinuta prin tamponarea cu o carpa sau stergerea cu un burete a suprafatei, intr-o miscare aleatoare. Pe zonele deschise, utilizarea unui pompe pulverizatoare, urmata de un „masaj” al vopselei cu un aplicator din microfibra sau cu un mop din matase artificiala este un mod eficient de aplicare al vopselei.

Ponturi pentru obtinerea celor mai bune rezultate

Pe langa recomandarile anterioare, producatorii de vopsele au sfaturi pentru aplicarea cu succes a produselor lor betonului slefuit:

  1. Rata de acoperire a colorantului poate varia semnificativ de la pardoseala la pardoseala, in functie de designul amestecului de beton, profilul suprafetei, porozitatea, intensitatea culorii pe care incercati sa o realizati. Utilizati rata de acoperire trecuta pe recipientul vopselei doar ca si orientare generala.
  2. Aplicarea mai multor straturi de vopsea este o metoda foarte buna de a obtine variatie si intensitate a culorii. Asteptati cel putin 15 minute, sau pana cand primul strat de vopsea este complet uscat, inainte de a aplica un al doilea.
  3. Cand se utilizeaza fie vopsele pe baza de apa sau pe baza de solventi, metoda uscata de slefuire produce rezultate mai bune, deoarece lustruirea umeda poate reactiva cu vopseaua si sa cauzeze curgerea acesteia
  4. Se aplica intotdeauna o proba de vopsea inainte de acoperirea intregii pardoseli astfel incat sa puteti vedea gradul de intensitate a culorii si cat de usor accepta pardoseala colorantul. Daca este posibil, efectuati testul pe pardoseala actuala intr-o zona care nu este vizibila, cum ar fi intr-o magazie.

Vopselele nu sunt stabile la razele UV si ar trebui sa fie utilizate, in general numai pe beton de interior. Acestea pot esua daca sunt aplicate pe suprafetele exterioare.

www.Arhispec.ro ofera informatii detaliate si documentatii despre produse si materiale pentru pardoseli de toate tipurile. Peste 800 de proiectanti si ingineri cauta in cea mai mare arhiva cu specificatii de produse pentru constructii, instalatii si amenajari. Intra si vezi…