Top 10 criterii de selecție a locuinței
|Articolul „Zece Caracteristici ale locurilor în care oamenii doresc să trăiască” combină o serie de studii de caz care ilustrează componente ale designului comun al locuințelor contemporane. Acest studiu a fost finalizat pentru a identifica și analiza elemente specifice, de succes ale proiectelor anterioare, care pot fi ușor integrate în proiecte viitoare la nivel internațional.
Studiul speră să demonstreze cititorilor relația dintre calitatea designului și rata de aprovizionare în livrarea unor locuințe la prețuri accesibile și bine construite. Fiecare exemplu de clădire ilustrează modul în care designul atrăgător și de succes poate fi ușor replicat.
1.Locația
Locația joacă adesea un rol primordial în alegerea casei nou construite. Un cadru atrăgător din punct de vedere vizual este ademenitor, însă proximitatea serviciilor existente, îmbunătățite sau noi locale, cum ar fi școlile, spațiile verzi verzi, retailul și oportunitățile de angajare sunt, de asemenea, esențiale. „Locul potrivit” este și un loc cu conectivitate fizică – o zonă care este legată de nodurile sociale, culturale și economice din apropiere.
2.Importanța cartierului
Studiul descrie importanța vecinătății, care include o combinație de utilizări și trăsături în jurul spațiilor pentru interacțiunea socială pentru a promova incluziunea comunității, coeziunea și rezistența. Un proiect de succes stabilește locuințele ca parte a unui „loc complet”, care oferă, de asemenea, zone mixte, precum și locuri de cumpărături, socializare și relaxare. Aceste facilități comune susțin o viață comunitară incluzivă și permit oamenilor să își asume proprietatea colectivă asupra spațiilor.
3.Un loc ce conferă sentimentul de aparținere
O vecinătate poate crea și promova o identitate vizuală distinctă care evoluează din contextul său imediat de mediu, social și istoric. Aceste elemente adaugă la crearea unui „sentiment coerent, autentic și unic al locului”. Compoziția de locuințe noi ar trebui să respecte și să consolideze caracterul peisajului, complimentând clădirile existente.
4.Natura
Natura este o parte esențială a unui nou cartier. Locuințele noi ar trebui să se situeze în contextul natural existent și să sporească caracteristicile de mediu existente, habitatele și biodiversitatea. Locuitorii ar trebui să aibă acces la natura și spațiile verzi deschise în noua comunitate. Există o varietate de spații verzi accesibile, cum ar fi parcuri, verdeață sat, grădini de grădină și grădini comune care încurajează interacțiunea comunității, horticultura și viața activă în aer liber.
5.Mândria locului
Dezvoltările sunt construite astfel încât să cuprindă „principiile orășenești ale ierarhiei”, luând în considerare amploarea, compoziția, viziunile și elementele de surpriză în întreaga nouă așezare, fiecare creând un interes vizual pentru locuitori și vizitatori. Casele mai mari și clădirile de apartamente sunt poziționate pentru a atrage atenția. Diversitatea în scară și design poate contrasta și complimenta de-a lungul străzilor, creând un dialog între ele.
6.Posibilitatea participării la proiectare și construire
Cele mai multe proiecte pot fi concepute astfel încât să poată fi adaptabile în timp, răspunzând nevoilor unei comunități sau unei persoane în schimbare. Studiul evidențiază faptul că „împuternicirea comunităților să participe la procesul de proiectare și construire a propriilor locuințe are potențialul de a produce locuințe de o calitate superioară care să răspundă nevoilor locale și, prin urmare, să sporească rata de construcție”.
7.Unicitatea locuinței
În mod inerent autentic, memorabil și încântător, locuințele noi au un caracter local înrădăcinat tras de la împrejurimile sale, dar și o identitate puternică proprie”. Acestea nu sunt tipurile standard de locuințe rezidențiale care au ca rezultat locurile „oriunde”; ele iau în considerare contextualizarea, formând identitățile lor structurale. Un sentiment coerent al locului permite individualitatea. Elementele arhitecturale individuale includ balcoane, terase de acoperiș și golfuri proeminente. Ferestrele pot fi dimensionate și aranjate astfel încât să creeze un echilibru plăcut de solid în void, altul contribuind la „personalitatea” fiecărei case.
8.Sentimentul de „acasă”
Casele ar trebui să fie bine proporționate și practic proiectate, de obicei folosind un plan care curge liber, oferind în același timp colțuri pentru retragere și intimitate. Auto-finisarea se poate face de către ocupanții individuali, astfel încât interioarele pot fi ușor personalizate și personalizate pentru a atrage mai profund asupra a ceea ce „acasă” înseamnă pentru un ocupant individual, păstrând în același timp varietatea controlată a stradă.
9.Un loc sustenabil pentru viitoarele generații
Locurile durabile din punct de vedere ecologic nu vor juca doar rolul lor într-un viitor cu emisii reduse de carbon, ci vor oferi o moștenire pe care generațiile viitoare le vor fi mândrite. În timpurile noastre, locuințele din cartierele sănătoase, curate și eficiente din punct de vedere al utilizării resurselor au mai multe șanse să atragă potențiali proprietari. Aceste sisteme de locuințe oferă locații ideale pentru schemele de transport în comun, care oferă o alternativă viabilă la proprietatea asupra autovehiculelor. Strategiile inovatoare de parcare, adaptate la o reducere viitoare a utilizării autovehiculelor, pot fi integrate în proiectare.
10.Design-ul
Locuințele pot avea un impact pozitiv asupra bunăstării oamenilor prin crearea de medii interioare mai sănătoase, mai confortabile și mai spațioase. Designul de acasă poate optimiza impactul solar prin dimensiunea ferestrei deoarece toate spațiile de locuit primesc lumina soarelui, beneficiind fizic și mental pentru locuitori, precum și furnizând o sursă de căldură. Poziționarea ideală a ferestrelor poate oferi, de asemenea, priveliști bune, menținând intimitatea personală.
Sursă: RIBA Publishes „The Ten Primary Characteristics of Places Where People Want to Live”. Archdaily