Piața de parchet laminat în domeniul rezidențial: statistici din ultimele 30 de zile
|Domeniul rezidențial a adus un aport substanțial la sectorul construcțiilor în ultimii ani. Indicele lucrărilor rezidențiale a atins maxima deceniului în anul 2019, iar estimările pentru viitor sunt optimiste. Antreprenorii generali în construcții anticipează că domeniul infrastructurii și cel rezidențial vor înregistra cele mai mari creșteri la nivel de volum de muncă în următoarea perioadă.
Mai mult, în ultimele 30 de zile au fost identificate 900 de lucrări rezidențiale la nivel național. Această realitate se reflectă și la nivel de materiale aferente. De exemplu, cererea de parchet laminat în această perioadă a depășit 2.4 milioane mp.
Cum a evoluat piața de pachet laminat în ultimele 30 de zile?
Cu ajutorul singurei asistente de vânzare la șantiere, VICTA.ro, în ultima lună au fost identificate 1339 de investiții cu necesar de parchet laminat. Suprafața șantierelor se întinde pe aproximativ 6.1 milioane mp, iar valoarea estimată a investițiilor atinge suma de 14.05 miliarde RON.
Clujul se plasează în topul județelor cu cele mai numeroase astfel de șantiere, cumulând un total de 151 lucrări în ultimele 30 de zile. Următoarele poziții sunt ocupate de Timiș (131 proiecte), București (122 proiecte), Bihor (92 proiecte) și Constanța (79 proiecte).
Iată cum arată distribuția numerică a șantierelor la nivel național:
Cantitatea de parchet laminat necesară în ultimele 30 de zile
Cele 1339 șantiere au cumulat un necesar de 2.41 milioane mp de parchet laminat. Cele mai însemnate cereri provin din județele București (peste 617 mii mp), Timiș (peste 297 mii mp), Iași (peste 189 mii mp), Cluj (peste 165 mii mp) și Brașov (peste 163 mii mp).
Potrivit datelor analizate pentru ultimele 3 luni, brandul preferat de către arhitecți este Egger. Acesta a înregistrat o rată de specificație de 42.86% în documentațiile tehnice (din totalul brandurilor specificate).
Evoluția domeniului rezidențial în ultimele 30 de zile
Piața de parchet laminat și-a desfășurat o mare parte din activitatea ultimelor 30 de zile în domeniul rezidențial. Din totalul de 1339 care au avut specificat produsul în documentațiile tehnice, 787 provin acest domeniu.
În ultima lună au fost identificate 900 de lucrări rezidențiale la nivel național. Valoarea estimată a investițiilor atinge suma de 13.73 miliarde RON, iar suprafața acestora depășește 8 milioane mp.
Cele mai numeroase lucrări au fost înregistrate în județele Cluj (132), București (117) și Timiș (104).
Domeniul rezidențial: pe ce șantiere se mai lucrează?
Șantierele monitorizate de echipa IBC Focus se află în diferite stadii de execuție. Iată 5 lucrări care sunt în prezent în stadiul de construcție sau amenajare:
- Ansamblu cu funcțiuni mixte: 3 corpuri de locuințe colective, spații de birouri, corp A – 2S+P+11E, corp B – 2S+P+6E, corp C – 2S+P+11E, 200 de apartamante – Lake Tower Lacul Morii, București
- 8 locuinte cuplate P+1E, județul Bihor
- Imobil locuințe colective P+2E+3Er+4T, București
- Ansamblu rezidențial 3 imobile de locuințe colective P+5Er / P+5E+6Er, 165 de apartamente – Zorilor Residence 2, județul Iași
- Imobil rezidential 5S+P+15E+terasă circulabilă – Tomis Tower, județul Constanța
Cantitatea de parchet laminat necesară la proiectele din ultima săptămână
În ultimele 7 zile au fost identificate 481 lucrări cu necesar de 1.13 milioane mp de parchet laminat. Valoarea estimată a investițiilor depășește 5.53 miliarde RON.
În topul județelor cu cele mai numeroase astfel de șantiere se află București, cu un total de 69 lucrări active. Următoarele poziții sunt ocupate de Bihor (53 proiecte), Cluj (45 proiecte), Timiș (35 proiecte) și Constanța (32 proiecte).
Top 5 arhitecți care influențează piața de parchet laminat
În ultimele 3 luni au fost identificate 1662 firme de arhitectură care au specificat parchet laminat în documentațiile tehnice. În funcție de numărul de lucrări la care au specificat produsul, cele mai influente firme sunt: ING PROIECT MANAGEMENT (6 proiecte), PROIECT EXPERT CONSULT DESIGN (6 proiecte), NORD PROIECT (5 proiecte), CUBICON INVEST (5 proiecte) și GT ARHITECT (5 proiecte).
Top 3 proiecte din domeniul rezidențial în căutare de oferte
Iată proicetele rezidențiale monitorizate de echipa IBC așteaptă oferte de materiale de construcții, finisaje sau antrepriză:
- Două imobile locuinte colective S+P+5E+R+Et, 3 imobile birouri și servicii (1-3)S+P+5E+R+Et și grădiniță (1-2S)+P+1E Liberty Center Technological Park, județul Cluj
Pentru acest proiect este specificată nevoia de oferte cu privire la execuție cu materiale de construcții aferente investiției. Suprafața lucrării este de aproximativ 10000 mp, iar valoarea estimată a investiției atinge suma de 104 milioane RON.
- Ansamblu rezidențial 30 imobile locuinte individuale, înșiruite și duplex P+1E – Cubic Village, județul Iași
Beneficiarul proiectului menționează că este interesat de oferte pentru toată gama de produse aferente. Valoarea investiției se ridică la suma aproximativă de 13.8 milioane RON, iar suprafața lucrării este de 6000 mp.
- Ansamblu rezidențial 81 locuințe individuale înșiruite pentru personalul armatei, județul Cluj
Suprafața proiectului este de 8100 mp, iar valoarea estimată a investiției depășește suma de 18 milioane RON. Beneficiarul meționează că este interesat de oferte pentru polistiren de 10, de 5, Eps 80, expandat, vată minerală, lavabile, gleturi, amorsă, adezivi, tencuieli.
Domeniul rezidențial: top 7 cei mai activi antreprenori din ultimele 3 luni
1093 antreprenori generali în construcții care au executat lucrări rezidențiale au fost identificați în ultimele 3 luni. În funcție de numărul proiectelor din domeniu, cele mai active companii sunt MARC EDIL THERMO (14 lucrări), IULIUS VLAD CONSTRUCT (8 lucrări), AVRIL NEGRESTI OAS (7 lucrări), GEKKO & NEKA INVEST (6 lucrări), TOBIMAR CONSTRUCT (6 lucrări), DISAN EXPERT (6 lucrări), SIC ORION (6 lucrări).