Cum să folosiți diferite tipuri de podele în același mediu?
|Pardoseala este una dintre cele mai mari zone de acoperire a unui mediu și, prin urmare, alegerea sa trece prin mai multe criterii legate atât de probleme estetice și de identitate vizuală, cât și de probleme tehnice de rezistență și întreținere.
Suntem obișnuiți să folosim diferite pardoseli pentru a delimita zone cu diferite utilizări: bucătărie și living, living și balcon, sau chiar living și hol, de exemplu. Această delimitare este aproape întotdeauna însoțită de pereți și uși care definesc limita fiecărei camere și de asemenea a fiecărui tip de pardoseală.
În arhitectura contemporană, însă, odată cu popularizarea planurilor deschise și a spațiilor integrate, este din ce în ce mai frecventă delimitarea spațiilor și organizarea fluxurilor pe baza unor tranziții mai line, cum ar fi mobilierul, tavanele coborâte sau chiar pardoselile. Această tranziție poate fi marcată printr-o simplă schimbare de material, dar poate fi marcată și prin înserarea unui element decorativ într-o porțiune a podelei. Pentru ambele situații, trebuie să vă gândiți cum să combinați diferite materiale, texturi și forme.
Cel mai frecvent se marchează tranziția dintre zona umedă și cea uscată, așa cum este cazul bucătăriilor cu zone de dining. În această diviziune, vedem adesea combinația de pardoseală caldă, care poate fi lemn, vinil sau laminat, cu podea rece în bucătărie, care poate fi porțelan, ceramică sau chiar granit.
Această tranziție între pardoseli se poate face și pentru a evidenția alte medii, precum holul de la intrare sau anumite zone cu trafic mai ridicat.
O alternativă este utilizarea podelei dure pentru a marca un spațiu sau o activitate. Aceste decupaje de podea din mijlocul unei încăperi sunt de obicei realizate prin contrastul creat între două tipuri diferite de pardoseli.
Aceste tranziții nu se limitează doar la spațiile interioare; se pot realiza și în spații exterioare și mai ales pe terase, zone acoperite care sunt complet deschise spre exterior. În aceste cazuri, este întotdeauna bine să preziceți debitul de apă și să vă asigurați că există o scurgere adecvată pentru debitul de ploaie, pentru a evita inundațiile interne.
Sectorizarea este utilizată pe scară largă și în mediile comerciale, combinând podele calde precum mocheta, lemnul, vinilul și laminatul pentru a avea un rezultat dinamic și coeziv.
Uneori inserarea unui alt tip de pardoseală este o soluție pentru recondiționări. Atunci când podeaua originală este degradată, este posibilă tăierea și înlocuirea pieselor degradate cu un alt tip de podea, contrastând cu originalul și aducând identitate proiectului.
Există anumite puncte importante care trebuie respectate atunci când combinați două tipuri de pardoseli. În primul rând, este necesar să vă decideți dacă va exista sau nu un element de tranziție între ele. Atunci când schimbarea podelei se realizează fără prezența unei uși, se pot instala praguri. Aceste piese sunt importante atunci când există denivelări. Ele pot fi realizate din piatră sau metal.
În al doilea rând, este important să analizăm diferențele de grosime ale materialelor combinate. Designul pardoselii realizat pe baza unor măsurătorile reale este esențial pentru a avea în vedere mărimea pieselor și cele mai potrivite modalități de montare, evitând risipa și asigurând cea mai bună combinație.
Sursă: archdaily.com