Cum a evoluat piața de pardoseli laminate pentru domeniul rezidențial în ultimele 3 luni?
|Domeniul rezidențial a avut un aport substanțial la sectorul construcțiilor în ultimii ani. În 2019, indicele lucrărilor rezidențiale a atins maximul deceniului, iar situația se arată pozitivă și pentru viitor. De asemenea, cifrele publicate de JLL Research pentru 2020 arată că activitățile de dezvoltare și tranzacționare a locuințelor noi au înregistrat majorări față de anul precedent.
Piața europeană de parchet a reușit să rămână stabilă în pandemie, în ciuda restricțiilor impuse. Specialiștii menționează că acest fapt a fost posibil datorită numărului mare de renovări și utilizării tot mai frecvente de pardoseli din lemn. Mai mult, se estimează o creștere anuală a pieței de 3,9% până în 2027, când aceasta va atinge valoarea de 41.682 milioane dolari.
Cum a evoluat piața de parchet laminat în ultimele 3 luni?
Potrivit datelor monitorizate cu ajutorul singurei asistente de vânzare la șantiere, VICTA.ro, în ultimele 3 luni au fost idetificate 3150 proiecte rezidențiale la care se estimează necesar de pardoseli laminate. Suprafața șantierelor se întinde pe aproximativ 16,5 milioane mp, iar valoarea investițiilor atinge suma estimată de 39,36 miliarde RON.
În topul județelor cu cele mai multe astfel de proiecte se află București, cu un total de 448 șantiere. Următoarele poziții sunt ocupate de Cluj (441 proiecte) și Timiș (355 proiecte).
Iată cum arată repartizarea pentru fiecare județ:
Cantitatea de pardoseli laminate necesară în ultimele 3 luni
În total, cele 3147 proiecte au cumulat un necesar de 7,64 mp de parchet laminat. Cele mai însemnate cereri provin din București (2 milioane mp), Timiș (peste 791 mii mp) și Cluj (peste 653 mii mp).
Potrivit datelor analizate pentru ultimele 3 luni, cel mai iubit brand de parchet laminat pentru domeniul rezidențial este Egger. Cota de specificație e produselor Egger în documentațiile tehnice este de 32%. Aceste date sunt raportate la totalul brandurilor specificate, nu la totalul lucrărilor cu necesar de pardoseli laminate.
Evoluția domeniului rezidențial în ultimele 3 luni
În perioada 10 noiembrie 2020- 10 februarie 2021 au fost identificate 3458 proiecte rezidențiale la nivel național. Valoarea estimată a investițiilor atinge suma de 42,88 miliarde RON, iar suprafața acestora depășește 22,6 milioane mp.
Cele mai multe lucrări au fost înregistrate în județele Cluj (494), București (469) și Timiș (374). Iată cum arată distribuția numerică a șantierelor pe județe:
Domeniul rezidențial: pe ce șantiere se mai lucrează?
Proiectele monitorizate de echipa IBC Focus se află în diferite stadii de execuție. Din totalul proiectelor rezidențiale monitorizate în ultimele 3 luni, 1598 se află în stadiul de construcție sau amenajare. Iată cinci șantiere pe care se lucrează în prezent:
- Imobil locuințe colective și spații comerciale S+P+9E+10-11Er, București
- Ansamblu rezidential 16 imobile de locuinte colective P+3E, județul Suceava
- lmobil cu funcțiune mixta, locuințe și spațiu comercial- 2S+P+6E, județul Cluj
- Ansamblu rezidențial 12 imobile de locuințe cuplate P+1E, P+1E+M, județul Ilfov
- Ansamblu rezidențial 3 imobile locuințe colective P+6E, județul Neamț
Top 3 cei mai activi arhitecți în domeniul rezidențial
În ultimele 3 luni au fost identificate 1211 firme de arhitectură și proiectare implicate în proiecte industriale. În funcție de numărul proiectelor înregistrate cu ajutorul VICTA.ro, cele mai active companii sunt ARHIMAR SERV (28 lucrări), PROIECT BIHOR (24 lucrări) și SMARTBAU CONSTRUCT (24 lucrări).
Top 3 proiecte din domeniul rezidențial în căutare de oferte
- Imobil de locuințe colective S+P+8E, județul Dolj
Proiectul se întinde pe o suprafață de 4000 mp, iar valoarea investiției se ridică la suma estimată de 7,20 milioane RON. Beneficiarul imobilului menționează că este interesat de oferte pentru BCA.
- Ansamblu rezidențial 14 imobile locuințe unifamiliale P+1E, județul Cluj
Beneficiarul proiectului menționează că este interesat de oferte pentru toată gama de materiale de construcții aferente. Ansamblul ocupă o suprafață de 2500 mp, iar valoarea investiției este de aproximativ 4,20 milioane RON.
- Ansamblu rezidențial 2S+P+9E, 3S+P+6E, 116 locuințe, 16 penthouse-uri, birouri, spații comerciale – Grand Beetle Residence Pacurari, județul Iași
Proiectul se întinde pe o suprafață de 11357 mp. Valoarea investiției se atinge suma estimată de 19,30 milioane RON. Beneficiarul menționează că este interesat de oferte pentru vată bazaltică de 10, densitate minim 95.
Domeniul rezidențial: top 6 cei mai activi antreprenori din ultimele 3 luni
În perioada menționată au fost identificați 1081 antreprenori generali în construcții care au executat proiecte rezidențiale. În funcție de numărul lucrărilor, cele mai active companii sunt MARC EDIL THERMO (16 proiecte), CAMPEADOR (7 proiecte), IULIUS VLAD CONSTRUCT (7 proiecte), DISAN EXPERT (6 proiecte) și SIC ORION (6 proiecte).
Cantitatea de pardoseli laminate necesară la proiectele rezidențiale cu finanțare publică
În context pandemic, proiectele private au susținut domeniul rezidențial. Așa se face că din totalul proiectelor înregistrate în ultimele 3 luni, 3125 au finanțare privată, 12 publică și 13 public-privată. Așadar, mai mult de 99% dintre proiecte sunt private.
Pentru lucrările cu finanțare publică, s-a înregistrat un necesar de peste 31 mii mp de parchet laminat. Pentru proiectele cu finanțare public-privată, necesarul a atins un total de 6858 mp.
Doriți să aveți acces la informații și proiecte de interes? Solicitați un demo gratuit VICTA.ro și veți primi 10 șantiere pe care să le puteți oferta!