Cele mai populare pardoseli ecologice în 2021

Mediul este o preocupare majoră pentru mulți oameni, așadar, atunci când planificați un proiect de renovare sau construcție, găsirea celor mai sustenabile și ecologice opțiuni de pardoseală este o prioritate. 

Există mulți factori diferiți de luat în considerare, cum ar fi:

  • Cât de regenerabil / sustenabil este materialul din care este fabricat?
  • Care este impactul asupra mediului al procesului de producție? 
  • Cât de departe trebuie să călătorească pentru a ajunge la dumneavoastră și care este amprenta de carbon a transportului?
  • Elimină gaze reziduale (care contribuie la poluarea aerului din interior) o dată instalat?
  • Cât timp va dura înainte de a avea nevoie de înlocuire?
  • Odată cu expirarea duratei sale de viață, poate fi reutilizat sau reciclat? Dacă nu, este cel puțin biodegradabil?

Toate acestea sunt întrebări importante de luat în considerare atunci când decideți care sunt cele mai ecologice opțiuni de pardoseală pentru casa dumneavoastră. Iată câteva opțiuni sustenabile pe care le puteți lua în considerare:

Pardoseli din plută

Pardoseala din plută este similară cu lemnul, dar considerabil mai sustenabilă din punct de vedere ecologic. Provine din scoarța copacilor, astfel încât arborele nu trebuie tăiat. După recoltare, scoarța se regenerează în 3-12 ani – și același copac poate fi recoltat în mod repetat timp de până la 250 de ani! Mai mult, unele pardoseli din plută sunt realizate din deșeuri reciclate din industria dopurilor de vin.

Pardoselile din plută oferă o senzație mai moale decât lemnul masiv. De asemenea, oferă o izolație excelentă, care poate economisi energie atunci când vă încălziți locuința. Pardoselile din plută pot rezista până la 30 de ani dacă sunt protejate și întreținute corespunzător – și sunt în mod natural hipoalergenice.

Totuși, acestea pot fi finisate cu o varietate de produse, așa că veți dori să aveți grijă la cantitatea de COV.

Pardoseli din bambus

La fel ca pluta, bambusul are aspect de lemn. Are o creștere extrem de rapidă, durând doar 3-5 ani până la maturitate. Mai mult, plantațiile de bambus pot avea beneficii importante pentru mediu, cum ar fi reducerea eroziunii și prevenirea pătrunderii sedimentelor în râuri.

În plus, bambusul este destul de durabil și vine într-o varietate de nuanțe naturale, care pot fi aranjate pentru a forma modele interesante sau pot fi utilizate individual pentru o estetică mai simplă.

Totuși, trebuie să fiți atenți la țara de origine. Dacă bambusul este cultivat în China, trasportul are un impcat negativ asupra mediului. De asemnea, trebuie să luați în considerare și produsele utilizate în procesul de fabricare, deoarece unele pot conține COV.

Mochete din lână

Lâna este o resursă naturală, regenerabilă – un material tradițional care a fost folosit din cele mai vechi timpuri – și este recoltată de la oi fără a le afecta.

Mochetele din lână sunt foarte, foarte durabile și biodegradabile atunci când ajung la sfârșitul vieții lor, ceea ce reprezintă un mare plus. De asemenea, sunt hipoalergenice, bune pentru persoanele cu sensibilități chimice și pot îmbunătăți de fapt calitatea aerului din interior.

Lâna nu emite COV, însă este posibil să absoarbă acești compuși din alte surse, cum ar fi vopseaua, și să îi elibereze în timp. Deci, dacă intenționați să faceți lucrări de renovare, probabil că ar trebui să vopsiți înainte de a instala mochete din lână și, dacă revopsiți o cameră, îndepărtați temporar mochetele.

Un potențial aspect îngrijorător este faptul că creșterea ovinelor, la fel ca multe alte forme de agricultură, poate varia în ceea ce privește impactul său asupra mediului, precum și în ceea ce privește standardele de bunăstare a animalelor. Din fericire, există câteva standarde și certificări care evoluează pentru a monitoriza acest lucru. În plus, unele țări producătoare de lână, precum Noua Zeelandă, sunt cunoscute pentru că au standarde deosebit de ridicate.

Mochete din fibre vegetale

O opțiune din ce în ce mai populară este mocheta din fibre vegetale, cum ar fi sisal, ierburi marine, iută, etc. Acestea sunt fabricate din materiale naturale regenerabile și sunt total biodegradabile , fiind o formă excelentă de pardoseală ecologică.

Toate mochetele din fibre vegetale au un aspect natural, dar fibrele variază în ceea ce privește durabilitatea, rezistența la pete și alți factori.

Marmoleum

Oamenii confundă adesea diferitele tipuri de pardoseli cu suprafață dură, cum ar fi linoleum, laminat și vinil. Dar, în realitate, există diferențe mari.

În timp ce laminatul și vinilul sunt parțial sau total sintetice, linoleumul real este o alegere de pardoseală sustenabilă, naturală și foarte ecologică! Numele este un indiciu: „lin-” de la semințe de in și „-oleum” de la ulei.

Dezvoltat în urmă cu peste 150 de ani, linoleumul este fabricat dintr- un amestec de materiale naturale : ulei de in, desigur, plus o varietate de alte materiale care pot include praf de lemn, praf de plută, fibre de iută și diferite rășini vegetale. A fost popular din anii 1870 până la mijlocul secolului al XX-lea, când a început să fie înlocuit pardoselile din vinil .

Dar, în ultimii ani, a revenit în tendințe, în special sub forma Marmoleum, un material de pardoseală fantastic și foarte ecologic.

Comparativ cu pardoselile sintetice cu suprafață dură, Marmoleum este la fel de rezistent la apă și ușor de întreținut, dar considerabil mai sustenbil, durând până la 40 de ani, spre deosebire de 10-20 pentru vinil și 15-25 pentru laminat. Acesta este fabricat din 97% materii prime naturale, 72% regenerabile și 43% reciclate; în procesul de fabricare se folosește 100% energie verde și se pare că are cea mai mică amprentă de carbon dintre toate produsele pentru pardoseli.

Mozaic din sticlă

Când vine vorba de impactul asupra mediului, mozaicul din sticlă este o alegere excelentă. Acesta necesită mult mai puțină energie pentru producere decât porțelanul sau plăcile ceramice și este realizat frecvent din sticlă reciclată.

Nu numai că plăcile de sticlă sunt frumoase și atrăgătoare – ele reflectă și lumina, luminând orice încăpere și potențial economisind energie. Pot fi folosite atât pe pereți, cât și pe podele, iar singurul dezavantaj este că sunt mai puțin durabile decât gresia ceramică sau poțelanată.

Gresie porțelanată și ceramică

Plăcile din porțelan și ceramică sunt fabricate din materiale naturale (argilă, mai precis) și sunt suficient de rezistente pentru a avea un ciclu de viață foarte lung. Singurul lor dezavantaj ca opțiune de pardoseală ecologică este că sunt fabricate prin arderea argilei la temperaturi extrem de ridicate, ceea ce reprezintă un cost energetic semnificativ.

Sursă articol: danforthcarpet.com