Ce poti face cu covorul dupa ce i se termina durata de viata ?
|In Europa, sunt produse anual 700 milioane de metri patrati de covoare. Comparativ, in Statele Unite, volumul este de zece ori mai mare.
A fost realizata o cercetarea pentru companiile olandeze Bond Textile Research, Best Wool Carpets si James, care detin cele patru brevete pe care se bazeaza aceasta noua tehnologie biologica.
Asa numitul model ‘cadru-in-cadru’ a fost esential pentru activitatea desfasurata de echipa condusa de Tzanko Tzanov, un cercetator din Grupul de Biotehnologie Moleculara si Industriala a Universitatii Politehnice din Catalonia.
Rezultatul este o tehnologie bazata pe enzime biologice care deschide calea pentru cele trei companii olandeze la fabricarea covoarelor, care sunt mult mai usoare, durabile, biodegradabile si 100% reciclabile. La sfarsitul duratei de viata, covoarele pot fi folosite ca ingrasamant sau substrat pentru cresterea plantelor. Sistemul salveaza o mare cantitate de energie, inchide complet ciclul biologic al lanii si reduce semnificativ costul final al produselor.
In ultimul an, Tzanko Tzanov a colaborat cu cercetatori de la Universitatea din Graz (Austria) la acest proiect, care este cunoscut sub numele de Erutan („natura” inversata). „Inapoi la natura” este un concept din centrul proiectului de cercetare comandat de companiile olandeze, care au solicitat echipei sa vina cu o tehnologie de fabricatie a covoarelor din lana, care sa inchida ciclul biologic pentru lana si sa evite utilizarea latexului.
Fabricare fara latex
In conformitate cu filozofia ‘cadru-in-cadru’, echipa lui Tzanov s-a concentrat pe crearea unui produs care poate fi returnat naturii, la sfarsitul duratei sale de viata, in forma de materie organica pentru produsele vegetale in crestere. Pentru a atinge acest obiectiv au avut de eliminat latexul – un material care este atat de greu si costisitor – de la procesul de fabricatie a covoarelor de lana. Productia conventionala de covoare, include un sistem pentru innadirea materialului utilizand un strat de latex, care se impregneaza in intaritura pe care sunt fixate firele. Acest strat de latex (un material foarte costisitor) reprezintă 70% din greutatea covorului si trebuie aplicat la temperaturi ridicate de vulcanizare. In mod normal, atunci cand un covor ajunge la sfarsitul duratei sale de viata este distrus prin incinerare, un proces care genereaza gaze cu efect de sera. Doar 20% din produs este reciclat.
Enzimele genereaza adeziv puternic
Echipa de cercetare s-a axat pe exploatarea enzimelor in procesul de productie. Sistemul inovativ dezvoltat de ei incepe cu o verificare amanuntita a lanii utilizate, care provine de la oile de lapte din Noua Zeelanda, care pasc libere pe pasuni ecologice, fara pesticide si metale grele. Cand lana ajunge la facilitatea de productie, trece printr-un proces de pre-tratament, pe baza de enzima, care curata materialul si elimina toate impuritatile gasite in lana bruta.
Dupa ce lana este toarsa si reticulata la baza covorului, intaritura este impregnata cu o pasta facuta din compusi fenolici naturali si enzime oxidative, care polimerizeaza pasta. Acest proces produce un adeziv puternic, care creeaza platforma la care fibrele sunt atasate. Lana este legata intr-un mod mai compact, durabil, rezultand un produs care bate standardele de durabilitate pentru covoareleexistente care utilizeaza sistemele conventionale prin doua puncte.
Economii de energie
Tratamentul enzimatic dureaza 30 de minute si cuprinde doua etape. In prima, covorul trebuie mentinut timp de 15 minute la 45°C, iar in a doua etapa, la temperatura de 95 ° C este mentinut pentru o perioada suplimentara de 15 minute. Procesul utilizeaza cu 50% mai putina energie decat tratamentul conventional, care necesita o vulcanizare la 100 ° C pentru a trata latexul.
De la covor la substrat pentru cultivarea ciupercilor
Un covor de lana fabricat prin acest sistem inovator este un produs complet natural si biodegradabil. La sfarsitul duratei sale de viata intregul produs poate fi maruntit si transformat in material organic, care poate fi apoi folosit, de exemplu, ca ingrasamant pentru cultivarea produselor vegetale. De fapt, compania BVB Substrates testeaza in prezent acest material organic ca un substrat pentru cresterea plantelor.
Productia covoarelor este o activitate pe scara larga. In Europa, 700 milioane de metri patrati de covore sunt produse anual, 55 milioane de metri patrati sunt cu suport din latex. In Statele Unite, volumul de productie este de zece ori mai mare. Mohawk Industries, liderul american in productia covoarelor, si-a exprimat interesul pentru sistemul nou de productie.
Daca esti in cautarea celor mai bune produse de pardoseli rezidetiale si nu numai, foloseste Arhispec.ro – portalul pe care gasesti si poti descarca brosuri, fise tehnice si orice alte documente de care ai putea avea nevoie la alegerea si ulterior montarea pardoselii.