Ce pardoseli recomandă specialiștii pentru clădirile de birouri?

Covoare și mochete

Acest tip de pardoseală oferă izolație fonică și este ideală pentru spațiile de birouri. Cu toate acestea, trebuie luat în considerare faptul că mocheta și covorul pot fi pătate ușor și pot necesita o atenție deosebită în timp. Plăcile de mochetă sau covor oferă mai multă flexibilitate, deoarece fiecare placă poate fi înlocuită individual fără niciun fel de mizerie și zgomot. De asemenea, acestea vin într-o gamă variată de stiluri și modele, oferind posibilitatea de a fi combinate astfel încât să reflecte imaginea companiei.

Potrivit Zandile Gumede de la VAN DYCK FLOORS, plăcile de covor și mochetă devin mai ecologice odată cu trecerea timpului. De exemplu, noile inovații din domeniu permit utilizarea de materiale reciclate în producție, astfel încât pardoseala să fie în conformitate cu reglementările mai stricte pentru construcții ecologice.

De asemenea, Zandile Gumede menționează că este imperativ ca plăcile de covor să nu își păstreze doar aspectul estetic în timp, ci să aibă capacitatea de a-și menține forma și de a rămâne plate pe suprafața podelei în condiții de trafic intens.

Pentru a-și păstra aceste caracteristici, covoarele și mochetele trebuie să îndeplinească șase criterii:

  • Stabilitate dimensională;
  • Echilibru între flexibilitate și rigiditate;
  • Greutate și masă adecvate;
  • Rezistența construcției;
  • Rezistența culorii;
  • Rezistență la curățare.

Acești factori determină durata de viață a plăcilor de covor și sunt foarte importanți în alegerea pardoselilor durabile și estetice pentru birou.

Pardoseli din vinil

Pardoselile din vinil sunt extrem de populare în domeniul comercial, astfel încât oferă o durabilitate extrem de ridicată. Datorită rezistenței la traficul ridicat, pardoselile din vinil sunt utilizate atât pentru spații de birouri și comerciale, cât și pentru spații de asistență medicală și retail. Mai mult, acestea sunt rezistente la zgârieturi, vin într-o gamă variată de culori și modele și sunt ușor de curățat.

Pardoseli din cauciuc

Pardoseala din cauciuc este ideală pentru spațiile interioare comerciale cu trafic intens, precum aeroporturile, instituțiile medicale și restaurantele. Pe lângă faptul că este ușor de curățat și întreținut, aceasta este rezistentă la apă și căldură. Mai mult, pardoselile din cauciuc sunt antiderapante, abosorb sunetul și vin într-o gamp variată de modele și culori.

Pardoselile din lemn masiv

Pardoselile din lemn masiv au adus un aspect elegant în majoritatea birourilor din timpuri imemoriale și nu s-a demodat nici până în prezent.  Acest tip de pardoseală nu doar că îmbunătățește designul biroului, ci este și durabilă și ușor de curățat, fiind o alegere axcelentă pentru zone cu trafic intens. Chiar dacă se confruntă cu deteriorări cauzate de umiditate, alegerea unei pardoseli cu finisaje impermeabile poate ajuta la menținerea aspectului acesteia.

Pardoseli laminate

Aceasta este o alternativă ma ieftină la pardoseala din lemn, gresie sau piatră naturală. Procesul de laminare implică topirea a două sau mai multe tipuri de materiale și sigilarea acestora. Mai multe, pardoselile laminate sunt ușor de instalat și nu se zgârie sau deformează ușor. Sunt durabile, ușor de curățat și întreținut, iar gama de produse este destul de largă.

Ce factori trebuie luați în considerare?

Nu toate tipurile de pardoseală sunt ideale pentru toate locațiile. Potrivit lui Gino Devolder de la UNILIN, există o serie de factori ce trebuie luați în considerare atunci când se aleg pardoselile pentru spații de birouri: „O pardoseală nu trebuie doar să fie ușor și rapid de instalat, dar trebuie să fie de lungă durată și să necesite o întreținere minimă. Toți acești factori combinați vor determina performanța unei podele„, declară acesta.

Iată care sunt principalii factori care influențează alegerea pardoselii:

Nivelul de trafic din birou

Birourile cu trafic intens necesită pardoseli mai rezistente și durabile. Clădirile universitare, aeroporturile și zonele publice prezintă adesea pardoseali din terrazzo, marmură sau chiar granit. Acestea sunt suprafețe dure care pot rezista la uzură și trafic intens.

Flexibilitatea reparațiilor

Atunci când se uzează, pardoselile office trebuie să fie ușor de reparat sau înlocuit. Datele arată că holurile birourilor sunt primele care prezintă uzură la nivelul pardoselilor, iar reparațiile trebuie să fie rapide, fără a deranja angajații, clienții și afacerea în ansamblu.

Ușurința întreținerii

Majoritatea tipurilor de pardoseală necesită o atenție sporită pentru întreținere. De asemenea, protocoalele de curățare trebuie adaptate în funcție de tipul pardoselii. De exemplu, petele de pe covoare trebuie îndepărtate imediat, în timp ce marmura necesită lustruire și întreținere frecventă.

Durata de viață

Durata de viață a oricărei pardoseli depinde adesea de probleme pe care producătorii nu le pot prevedea, cum ar fi nivelul de întreținere pentru finisajul respectiv. Un tip de pardoseală bine întreținut poate dura mai mult decât perioada de viață anticipată.

Reciclarea sau refolosirea pardoselii

Unele tipuri de pardoseli au niveluri mai ridicate de compuși organici volatili decât altele. Materialele utilizate în producția pardoselilor nu numai că au un impact direct asupra calității aerului din interior, ci și asupra capacității de reciclare a produsului final.

Factorul financiar

Atunci când se alege o pardoseală pentru spațiile de birouri, trebuie luate în considerare costurile pentru toată perioada în care acestea sunt utilizate. Astfel, produsele care sunt inițial mai ieftine, pot implica o serie de costuri de întreținere mai ridicate.