Care sunt cele mai populare tipuri de scări pentru locuințe?

Scările pot părea o parte inalterabilă a ADN-ului unei clădiri. Indiferent dacă fac parte dintr-o construcție nouă sau dintr-o renovare, poate fi dificilă de imaginat schimbarea unghiului, direcției sau chiar a amplasării scărilor, așa că alegerea tipului potrivit poate fi esențială. Iată câteva tipuri diferite de scări pentru orice design:

Scări drepte

Scările drepte stabilizate de pereți pe ambele părți se înalță de-a lungul unei singure axe, așa că ocupă mult mai mult spațiu liniar decât cele cu colțuri. Totuși, acestea pot fi poziționate într-o parte a proprietății, permițând arhitecților mai multă libertate în ceea ce privește nivelul superior.

Scări de colț

Prin reorientarea punctelor de intrare și/sau de ieșire, arhitecții obțin o zonă mai mică, dar mai largă la ambele etaje. Diferențele dintre opțiunile geometrice în formă de L, U și S sunt simple. O scară în formă de L are o singură curbă de 90 de grade, în timp ce scările în formă de U au două curbe de 90 de grade, terminându-se pe aceeași axă. Scările în formă de S se curbează într-un sens, apoi se îndepărtează de punctul de plecare.

Scări în spirală și elicoidale

Deși sunt adesea confundate, scările spiralate și elicoidale au diferențe considerabile. În principiu, scările în spirală sunt mult mai strânse, desfășurându-se în jurul unui stâlp central. Scările elicoidale au trepte mult mai sigure, mai adânci și se înalță mai gradual.

În timp ce scările spiralate necesită o zonă de acces minimă între etaje, scările elicoidale creează o modalitate mult mai mare și mai elegantă de a intra într-o încăpere.

archdaily.com
Scări deschise sau închise

Chiar dacă zonele goale dintre treptele scărilor deschise nu sunt mari, ele sunt adesea respinse de proprietari, fiind considerate nesigure, sau cel puțin inconfortabile. Totuși, acestea pot crea un interior mai contemporan și mai minimalist. Pe de altă parte, scările închise pot fi poziționate deasupra unui spațiu de depozitare, încăpere, garderobă sau chiar o cămară.

archdaily.com
Scări bifurcate

Scările bifurcate se despart la mijloc, ridicându-se în două direcții opuse simultan. Avantajul arhitectural este evident, acestea oferind două puncte distincte de intrare/ieșire la nivelul superior.

Datorită dimensiunii, costului și adecvării la medii cu trafic intens, scările bifurcate sunt cu adevărat potrivite doar pentru proprietăți mari și populate.

archdaily.com
Scări arhitecturale

Deși nu sunt o opțiune potrivită pentru mișcarea frecventă între etaje, scările mobile sau pliabile pot oferi acces ocazional la zone cu utilizare mai puțin frecventă, cum ar fi spațiile de la mansardă, spațiile de dormit înălțate sau bibliotecile.

archdaily.com
Lifturi

Sistemele de ascensoare pentru locuințe, în special cele cu platformă necesită aproape la fel de puțin spațiu precum o scară în spirală, eliminând pericolul sau efortul suplimentar.

archdaily.com
Scări rulante

Deși nu este cea mai ieftină, mică sau ușoară opțiune, pentru proprietarii de case care doresc să stea cu un pas înaintea tendințelor, o scară rulantă pentru casă este o variantă excelentă. Cu o formă similară cu cea a unei scări liniare tradiționale, producătorii au început să dezvolte produse eficiente din punct de vedere energetic, cu caracteristici sustenabile încorporate.

Sursă: archdaily.com