Alegerea pardoselilor din domeniul medical în era COVID-19
|Un eveniment global precum pandemia COVID-19 reușește să forțeze oamenii să se adapteze la condiții mai puțin uzuale. În prezent, industria sănătății își îndreaptă forțele către un obiectiv colectiv: limitarea răspândirii bolilor infecțioase.
Un rol important în această luptă îl are pardoseala. Niciun alt element nu necesită o atenție mai mare în ceea ce privește îmbinarea formei și funcționalității decât aceasta. Pe lângă impactul estetic pe care îl are, pardoseala trebuie adaptată la nivelul de uzură zilnică. Mai mult, aceasta este una dintre cele mai utilizate și murdare suprafețe ale unei instalații, iar alegerea tipului de pardoseală potrivit poate spori siguranța persoanelor care intră în contact cu ea.
În timp ce facilitățile medicale pun accent pe protocoalele de curățare și pe noile tehnologii ce limitează răspândirea bolilor infecțioase, designerii au un rol important în proiectarea și oferirea de soluții prospective în ceea ce privește pardoselile.
Iată trei elemente care trebuie luate în considerare în context pandemic:
- Prioritizarea practicilor de igienizare mai presus de orice
Înainte de a recomanda un anumit tip de pardoseală, proiectanții trebuie să cunoască foarte bine practicile de curățare și igienizare aplicate în instituția respectivă. Fără o bună înțelegere a acestora, există posibiliatea creării unor sisteme nerealiste, care nu sunt aliniate cu practicile instituției respective. De exemplu, un sistem de pardoseală nou, avansat din punct de vedere tehnologic, care necesită curățare și întreținere specifice, nu ar fi adecvat pentru un client care nu dorește sau nu poate să își schimbe protocoalele de igienizare (precum o clinică ce face parte dintr-un sistem de sănătate mai mare, cu practici standardizate).
Pentru a evita acest scenariu, proiectanții ar trebui să adune informații cu privire la ce produse sunt utilizate, cine este responsabil pentru curățenie (indiferent dacă face parte din întreținerea internă sau este externalizat către o agenție de menaj) și cu ce frecvență sunt curățate podelele. Acordând o atenție specială practicilor de igienizare, aceștia se pot asigura că designul pardoselilor îmbunătățește nu numai estetica, ci și funcționalitatea facilității.
- Designul prietenos în detrimentul pardoselilor albe și lucioase
Interioarele instituțiilor medicale au parcurs un drum lung de la designurile dominate de holuri lungi și albe, cu pardoseli ceruite. Aceste elemente estetice erau populare în trecut deoarece sugerau curățenia spațiilor medicale. În prezent, designurile familiare și prietenoase au căpătat teren, iar studiile arată că astfel de medii contribuie la procesul de vindecare.
Există numeroase produse pe piața de pardoseli care ajută la crearea unui aspect mai prietenos din punct de vedere vizual, susținând în același timp parcticile de curățenie și controlul răspândirii infecțiilor.
Produsele variază foarte mult în ceea ce privește estetica lor, de la lemn și beton lăcuit până la aspectul de pânză cu proprietăți antimicrobiene inerente la suprafața materialelor.
- Inovațiile din sfera desing-ului
Într-o lume post-COVID-19, proiectanții de pardoseli își imaginează impactul pe care aceasta experiență îl va avea asupra designului și materialelor. Deoarece spațiile sunt modernizate pentru a se potrivi normelor de distanțăre și de triaj, este posibil să apară tot mai des nevoia de pardoseli care să indice regulile de distanțare sau circuitele de intrare/ieșire în cadrul unităților medicale.
Alte inovații care probabil vor continua să crească în popularitate includ produse mate pentru pardoseli și suprafețele rezistente la uzură. Tot mai multe studii demonstrează că finisajele mai puțin lucioase crează un grad de confort mai ridicat pentru pacienți și ajută în procesul de vindecare. De asemenea, de poate anticipa un interes mai mare din partea unităților medicale pentru acoperirile antimicrobiene disponibile în produsele pentru pardoseli.
Așadar, contextul pandemic a îndemnat multe insituții să își modifice normele existente și să se adapteze restricțiilor. În ceea ce privește pardoselile, apariția unor design-uri adaptate condițiilor impuse de pandemia Covid-19 este inevitabilă. Acestea au un rol foarte important în instituțiile medicale, atât pentru confortul pacienților, cât și pentru funcționalitate și siguranță.