Soluţiile SIKA pentru etansarea rosturilor la clădirile şi structurile construcţiilor civile și industriale

Rosturile şi deschiderile dintre elementele de construcţie pot fi întâlnite în diferite zone ale unei construcţii, de exemplu, între elemente prefabricate din beton ale faţadelor, în jurul ferestrelor şi uşilor, la îmbinarea între pardoseli şi pereţi, în rezervoare de stocare, etc.

Etanşările rosturilor trebuie să îndeplinească diferite cerinţe care depind de funcţia şi poziţionarea rostului respectiv.

În general, scopul etanşării rosturilor este de a:

– Proteja împotriva factorilor de mediu (aer, apă, produse chimice, fum, etc.).

– Asigura izolaţia termică şi fonică.

– Îmbunătăţi aspectul estetic al întregii construcţii.

De ce sigilare elastică?

Clădirile şi structurile construcţiilor civile constau în elemente individuale care prezintă deplasări relative unul faţă de celălalt. Există două tipuri de astfel de deplasări:

  • Deplasări structurale:

Aceste deplasări sunt cauzate de stabilizări ale structurii, vibraţii sau alte sarcini (vânt, etc.) ce pot supune materialul de etanşare la solicitări considerabile şi, ca urmare, deformează dimensiunile rosturilor. De multe ori, deplasările structurale au ca rezultat tensiuni de forfecare ce acţionează asupra etanşării.

  • Deplasări cauzate de diferenţe de temperaturi:

Schimbările de temperatură au ca rezultat dilatarea sau contracţia elementelor clădirii, adică dimensiunile rosturilor variază continuu, devin mai mari (dilatare) sau mai mici (contracţie). Deplasările cauzate de diferenţele de temperature sunt considerabile în cazul elementelor mari sau atunci când sunt utilizate materiale diferite (de exemplu perete de cărămidă şi rama din PVC a ferestrei).

Avantajele etanşării elastice pentru rosturi:

În comparaţie cu materialele rigide (de exemplu: beton sau mortar), etanşările elastice de înaltă performanţă pentru rosturi, produse de Sika, au capacitatea de a permite deplasările cauzate de diferenţe de temperatură şi mişcările structurale fără a se rupe sau a se pierde aderenţa la elementele de construcţie. Aceste etanşări îşi păstrează astfel funcţionalitatea originală pe toată durata ciclului lor de viaţă şi asigură etanşeitatea pe termen lung.

Soluţii Sika de etanşare a rosturilor:

Sika oferă o gamă completă de etanşări pentru rosturi şi accesorii pentru clădirile şi structurile construcţiilor civile și industriale, cu următoarele avantaje principale:

  • Capacitate de preluare a deplasărilor în conformitate cu cerinţele unui rost specific pentru a asigura funcţionalitatea pe termen lung.
  • Aderenţă perfectă la materiale uzuale de construcţii pentru a asigura etanşeitatea permanentă a rostului.
  • Uşor de utilizat pentru a minimiza erorile de aplicare şi de a asigura finalizarea la timp a proiectului.
  • Aspect vizual optimizat ce îndeplineşte cerinţele arhitecţilor şi beneficiarilor.
  • Rezistenţă ridicată: mecanică, chimică şi la intemperii, pentru a asigura performanţe excelente chiar şi în cele mai dificile condiţii şi sarcini mecanice.
  • Durabilitate dovedită şi neegalată ce garantează longevitatea.

Cu mai mult de 60 de ani de experienţă în producerea materialelor pentru etanşare şi în aplicarea acestora pe toate continentele şi în toate condiţiile climatice, portofoliul de produse Sika este conceput pentru a răspunde tuturor cerinţelor, de la capacitatea ridicată de preluare a deplasărilor, la rezistenţa chimică superiorară şi rezistenţa la radiaţia UV . De fapt, Sika a inventat sigilantul poliuretanic mono‑component şi ambalarea economică şi nepoluantă a sigilanţilor, devenită acum foarte populară. Gama de produse cuprinde nu numai sigilanţi de uz general pentru construcţii, cât şi soluţii proiectate special pentru aplicaţii specifice, cum ar fi: rosturile din staţiile de epurare și tratare a apei şi rosturile la canalizări, unde rezistenţa maximă la substanţe chimice agresive şi microorganisme este obligatorie.

Gamele de sigilanţi specifici Sikaflex®, Sikasil®, Sikacryl® sunt proiectate pentru o mare varietate de aplicaţii, inclusiv la:

  • Rosturi la faţadele prefabricate din beton
  • Rosturi la faţadele din sticlă şi metal
  • Rosturi la faţadele placate cu piatră naturală
  • Rosturi la sistemele de izolaţie exterioară şifinisaj (EI FS) pentru placarea pereţilor
  • Rosturi de pardoseli
  • Rosturi de acoperiş
  • Rosturi la finisajele interioare
  • Rosturi în spaţii cu umiditate (băi, bucătării, etc.)
  • Rosturi la piscine
  • Rosturi la bazine de retenţie (staţii de benzină, etc.)
  • Rosturi în staţiile de epurare a apei şi canalizări
  • Rosturi în camere curate (industria solară, industria semiconductorilor, industria farmaceutică, etc.)

Ca lider pe piaţa produselor chimice pentru construcţii, Sika oferă soluţii complete şi compatibile pentru toate tipurile de clădiri şi structuri civile (de la „fundaţie la acoperiş”), inclusive sigilanţi de înaltă performanţă. Această abordare printr-o gamă completă de produse asigură soluţii tehnice fiabile şi rezistente în timp pentru o durată de viaţă lungă a clădirii sau a structurii.

Sika dezvoltă, produce şi furnizează la nivel global mai multe tipuri de materiale de etanşare de calitate pentru rosturi şi este recunoscută la nivel mondial ca lider de piaţă şi de tehnologie în sigilanţi poliuretanici elastici (PU).

Sika oferă soluţii de etanşare bazate pe următoarele tehnologii:

  • Sikaflex® poliuretan (PU ) pentru rosturi la faţade, rosturi la pardoseli şi rosturi speciale.
  • Sikaflex® AT PU- hibrid (tehnologia avansată Sika, ce combină PU cu siliconul modificat, numit MS) pentru rosturi la faţade şi rosturi speciale.
  • Sikasil® silicon pentru rosturi la faţade, rosturi la autostrăzi şi rosturi sanitare.
  • Sikacryl® produs acrilic pentru rosturi la interior, şi la exterior, pentru rosturi cu deplasări reduse şi pentru umplerea fisurilor.

În plus, Sika oferă produse auxiliare, cum ar fi: promotori de aderenţă (amorse) şi agenţi de curăţare, pentru a complete gama de sigilanţi. Reprezentanţele locale Sika, din peste 70 de ţări, asigură soluţii personalizate, fiabile şi eficiente din punct de vedere al costurilor, pentru toate cerinţele sau standardele de etanşare a rosturilor.