Rolul pardoselilor sustenabile în designul biofil
|Dintr-o viață petrecută în mare parte în aer liber, mulți dintre noi preferăm acum confortul caselor noastre. Cu toate acestea, dorința subconștientă de a ne conecta cu natura ne face să introducem elemente naturale în mediile interioare. În 1984, Edward O. Wilson, ecologist la Universitatea Harvard, care a descris biofilia drept „dorința de a se afilia cu alte forme de viață”, a spus: „Natura deține cheia satisfacției noastre estetice, intelectuale, cognitive și chiar spirituale. Deci, cu cât oamenii au legături mai directe cu natura, cu atât mai bine”. Designul biofil s-a născut dintr-o nevoie umană de a păstra această afinitate pentru natură într-un mediu construit.
Arhitectul Frank Lloyd Wright a folosit termenul „arhitectură organică” la începutul secolului al XX-lea pentru a descrie clădirile proiectate în armonie cu oamenii și mediul lor. În timp ce designul biofil nu este un fenomen nou, există dovezi din ce în ce mai mari ale impactului său pozitiv în toate tipurile de unități interioare, de la locurile de muncă, facilități de educație, locuri de ospitalitate, unități de vânzare cu amănuntul și clădiri de asistență medicală.
Raportul The Human Spaces 2015 intitulat Impactul global al proiectării biofilice la locul de muncă spune: „Percepțiile despre bunăstare cresc cu până la 15% atunci când oamenii lucrează într-un mediu care încorporează elemente naturale, în comparație cu cei care nu au contact cu natura la locul de muncă.”
Pardoseala și designul biofil
Reprezentând una dintre cele mai mari suprafețe din orice unitate comercială, pardoseala este un instrument practic de design pentru a crea o legătură cu natura și exteriorul. Plăcile de covor colorate, de exemplu, cu numeroase nuanțe din natură pot fi o modalitate excelentă de a spune o poveste într-un spațiu interior, de a încânta simțurile, de a oferi suport acustic și de a crea un sentiment profund de confort.
Angelique Mandarano, manager de produse comerciale la Signature, adaugă: „În locul desenelor grafice sau liniare, care erau obișnuite în spațiile comerciale, există o cerere tot mai mare de modele de plăci de covor care sunt mai organice și texturate, completate de finisaje naturale precum lemnul și piatră. ”
Modelele texturate și formele organice ale multor plăci de covor și scânduri de vinil sunt insiparte din natură, oferind un sentiment realist al mediului natural în spațiile interioare. De exemplu, scândurile de vinil de calitate reproduc aspectul atemporal și brut asociat cu piatra naturală și parchetul din lemn.
Conceptul de design biofil se extinde și la acreditările de mediu ale produselor pentru pardoseli. Când sustenabilitatea este o prioritate, nu uitați să căutați produse certificate.