Piața de mochetă în 2020 – 2021: statistici și estimări
|Până în 2027 piața de pardoseli la nivel global este așteptată să înregistreze creșteri anuale de 5,9 puncte procentuale. Această estimare vine după ce în 2019 specialiștii anunțau că valoarea totală va ajunge la peste 360 miliarde dolari. Studiile de specialitate precizează și faptul că, în 2019 piața sistemelelor moi de acoperire (precum mochetele și covoarele) au atins valoarea de 47,5 miliarde dolari și se anticipează o creștere anuală de 4,9% în perioada următoare.
Cum a evoluat piața de mochete în ultimele 3 luni?
În ultimele 3 luni au fost identificate 457 de lucrări la care se estimează necesar de mochetă. Suprafața aproximativă a lucrărilor este de 3.17 milioane mp, iar valoarea investițiilor se ridică la suma estimată de 8.42 miliarde RON.
Cele mai multe astfel de proiecte provi din județul Ilfov, unde au fost înregistrate 47 de șantiere în perioada prestabilită. Un număr mare de lucrări a fost înregistrat și în județe precum Constanța (42 proiecte), Cluj (37 proiecte), Bihor (28 proiecte) și Iași (24 proiecte).
Iată cum arată distribuția numerică a șantierelor la nivel național:
Mai mult, cantități de mochetă apar specificate în documentațiile tehnice a 118 proiecte. Cele mai multe lucrări la care arhitecții au specificat produsul provin din județul Constanța.
Necesarul de mochetă pentru lucrările din ultimele 3 luni
Cantitatea de mochetă estimată pentru cele 457 de lucrări depășește 235 mii mp. Mai mult, arhitecții au specificat în documentațiile tehnice peste 76 mii mp de mochetă. Cea mai mare cantitate specificată provine din județul Ilfov, unde a fost înregistrat un necesar de peste 42 mii mp.
La nivel de branduri favorite, atenția arhitecților se îndreaptă către Polirom. Rata de specificație a produselor Polirom este de 96.15%, cu un total de 25 menționări în ultimele 3 luni. Aceste statistici nu sunt raportate la numărul total de lucrări cu necesar de mochetă, ci la totalul brandurilor specificate.
Mai mult, potrivit datelor obținute cu ajutorul singurei asistente de vânzare la șantiere, VICTA.ro, cele mai multe proiecte la care se estimează necesar de mochetă provin din domeniul Hotel și Relaxare, cu un total de 218 lucrări. Cantitatea de mochetă estimată pentru aceste investiții depășește 69 mii mp, iar cantitatea specificată atinge 23.547 mp.
Evoluția domeniului Hotel și Relaxare în ultimele 3 luni
În perioada de timp menționată au fost identificate 1383 de investiții din domeniul Hotel și Relaxare. Dintre acestea, 685 sunt unități de cazare (hotel, pensiune, vilă turistică, hostel).
Cele mai numeroase proiecte provin din județul Constanța, unde au fost înregistrate 136 de investiții. Următoarele poziții în clasament sunt ocupate de Bihor (86 proiecte) și Tulcea (71 proiecte).
Domeniul Hotel și Relaxare: pe ce șantiere se mai lucrează?
Proiectele monitorizate de IBC Focus se află în diferite stadii de execuție, de la intenție și până la finalizare. Iată 5 șantiere care sunt în stadiul de construcție și pe care se lucrează în prezent:
- Hotel și restaurant D+P+4E, județul Constanța
- Cazino S+P+1E+M – Consolidare și restaurare, județul Constanța
- Aparthotel P+4E, 69 de garsoniere si 16 apartamente – Sunrise Residence, județul Constanța
- Hotel D+P+4E, 18 camere, restaurant și sală fitness, județul Olt
- Ansamblu mixed-use: 3 imobile de locuințe colective 3S+P+MZ+12E+13Eth, spații comerciale, 1 centru de agrement: spa, sală de fitness, piscină, 230 de aprtamente high-end, clădire de birouri 3S+P+12E, 2 etape – Metropolitan Crown Towers, București
Top 5 arhitecți activi pe piața de mochete
În ultimele 3 luni au fost identificate 79 de companii de arhitectură și proiectare care au specificat cantități de mochetă în documentațiile tehnice. MODVEST CONSTRUCT 2000, IDEAL PROIECT SUCEAVA, PROIECT COMPANY CONSTRUCT, ASIMPTOTIC și PROIECTARE PAGO SSM CONSTRUCT sunt cele mai active companii în domeniu, fiecare înregistrând câte 2 proiecte la care au specificat produsul.
Mai mult, au fost identificate 235 de companii care lucrează la proiecte unde necesarul de mochetă a fost estimat. La această categorie ARHIMAR SERV este cea mai activă firmă, cu un total de 5 proiecte.
Top 3 proiecte din domeniul Hotel și Relaxare în căutare de oferte
- Ansamblu rezidential 6 imobile de locuințe colective P+3E/P+4E, 250 de apartamente, spa, pisicină, saună și sală de sport – Mon Jardin Copou, județul Iași
Beneficiarul proiectului precizează că este interesat de oferte pentru oțel-beton, zidărie, hidroizolații, termoizolație, tâmplărie PVC. Proiectul se întinde pe o suprafață de 4500 mp, iar valoarea investiției atinge suma aproximativă de 7.65 miliaone RON.
- Bază sportivă tip 1 P+1Er, județul Botoșani
Proiectul acoperă o suprafață de 521 mp, iar valoarea estimată a investiției depășește 5 milioane RON. Beneficiarul menționează că este interesat de oferte pentru servicii de proiectare tehnică și antrepriză.
- Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989 S+P+1E, județul Timiș
Este menționată nevoia de servicii de proiectare tehnică. Valoarea investiției depășește suma aproximativă de 6 miliaone RON, iar suprafața șantierului se întinde pe 5700 mp.
Topul celor mai înalte clădiri din domeniul Hotel și Relaxare
- Hotel Swissotel, 3S+P+M+18E, 4 stele, 225 camere si 17 apartamente- Niro Tower Hotel, București;
- Ansamblu mixed-use: 3 imobile de locuinte colective 3S+P+MZ+12E+13Eth, spatii comerciale, 1 centru de agrement: spa, sala de fitness, piscina, 230 de aprtamente high-end, cladire de birouri 3S+P+12E, 2 etape – Metropolitan Crown Towers, București
- Ansamblu rezidential 7 imobile de locuinte colective 2S+P+12E cu functiuni mixte la parter: comert/birouri, centru sportiv 2S+P+2E, 691 de apartamente, 2 faze – ISG Residence IV,București
Domeniul Hotel și Relaxare: top 6 cei mai activi antreprenori din ultimele 3 luni
În untimele 3 luni au fost identificați 458 antreprenori generali în construcții care execută lucrări î domeniul Hotel și Relaxare. În funcție de numărul proiectelor în domeniu, cele mai active companii sunt SEBA NEOCONS (6 lucrări), CONSTRUCTII ERBASU (5 lucrări), SIMION TEHNOCONSTRUCT (5 lucrări), EURAS (4 lucrări), CLIDUNCON (4 lucrări), ATLAS SPORT (4 lucrări).