Ce tip de parchet se specifica in caietele de sarcini la proiectele rezidentiale
|Cand ne referim la pardoselile rezidentiale, optiunile disponibile pe piata in ziua de azi sunt cu adevarat impresionante. Indiferent daca vorbim de pardoseli din piatra naturala sau mozaic, covor PVC, mocheta sau linoleum, flotanta sau din beton, din toata gama si optiunile puse la dispozitia unui client, se pare ca pardoselile din lemn tind sa fie cele mai preferate, cu precadere daca ne referim la pardoselile pentru uz domestic – rezidential.
Varietatea de optiuni continua si un cazul pardoselilor realizate din lemn, fiind disponibile diverse tipuri si modele, potrivite pe segmentul rezidential, indiferent daca ne referim la dormitor, living sau terasa exterioara.
In aceasta categorie, optiunile sunt, printre altele: pardoselile din dusumele, parchetul din lemn masiv, parchetul lamelar (stratificat sau laminat), pavelele din lemn, pardoselile exterioare deck si terasele de lemn.
Cand vine vorba de pardoselile din lemn, decizia asupra tipului de parchet ales depinde de mai multi factori, printre care amintim: destinatia si tipul spatiului construit, recomandarile arhitectilor si nu in ultimul rand pretul.
Dar ce prefera arhitectii si ce specifica ei in caietele de sarcini? Observam in cele ce urmeaza cateva date statistice interesante analizate in ultimele 6 luni de catre IBC Focus impreuna cu portalul InfoPardoseli.ro
Baza de analiza: In cadrul acestei statistici, s-au analizat caietele de sarcini de la un total de 6700 de investitii in perioada martie – septembrie 2015. Cifrele si volumele prezentate mai jos reprezinta gradul de specificatie analizat pe segmentul de produse de tip parchet.
Pornind de la afirmatia conform careia orice investitie in constructii este influentata in cea mai mare masura de catre arhitectii care o proiecteaza si propun solutii tehnice, stim ca pe piata din Romania, 97% din arhitectiii activi in piata specifica minim un brand in caietele de sarcini.
Astfel, dintr-un esantion total de 6700 de proiecte de investitii si santiere pe ultimele 6 luni la nivel national, am analizat ce tipuri de parchet au fost recomandate si specificate in caietele de sarcini din partea arhitectilor.
Volumele pentru parchetul laminat impresioneaza!
In cadrul a 1147 de proiecte de investitii, un total de 667 de arhitecti au specificat 1.422.000 mp de parchet laminat. Acesta pare sa fie in topul preferintelor proiectelor rezidentiale, cu un procent de 56% din total, domeniu in care includem case, vile, blocuri si ansambluri rezidentiale. Acest domeniu depaseste cu mult tipurile de proiecte situate pe locul al doilea, din categoria Constructiilor sociale si de comunitate, care reprezinta un procent de doar 18% din total. Vezi si celelate domenii in imaginea de mai jos. De asemenea, de remarcat este faptul ca, din punct de vedere procentual, 8 din 10 proiecte sunt constructii noi.
Parchetul masiv ales cu precadere in cadrul constructiilor sociale si investitiilor hoteliere
Urmatorul in randul tipului de parchet specificat se afla parchetul masiv. Acest produs a fost specificat de un numar de 78 de arhitecti – in cadrul aceleiasi analize pe ultimele 6 luni – care au trecut in caietele de sarcini a nu mai putin de 100 de proiecte – un volum de 35.920 mp de parchet din lemn masiv.
In imaginea de mai jos se poate observa faptul ca cele mai multe proiecte in care a fost inclus ca si solutie de pardoseala – parchetul masiv – se regasesc proiectele din domeniul constructiilor sociale si de comunitate, unde incadram: cladirile guvernamentale/de Stat, din sectorul educatiei
Mai observam ca din cele 100 de proiectele analizate, doar 36% sunt constructii noi, majoritatea procentuala, de peste 50%, reprezinta lucrari de renovari si reparatii, comparativ cu proiectele in care s-a ales parchetul laminat, unde procentual 80% sunt constructii noi:
Parchetul lamelar – prezent in specificatii, dar prea putin!
La capitolul – cat de specificat a fost parchetul lamelar de catre arhitecti – cifrele sunt cu mult mai sarace: in total pe ultimele 6 luni sunt specificate la 17 proiecte, de catre 13 arhitecti – un volum de 6366 mp de parchet lamelar. 50% din aceste proiecte sunt incadrate la Constructii sociale si de comunitate cum se poate vedea in imaginea de mai jos:
Interesant este de urmarit si stadiul proiectelor unde a fost specificat parchetul lamelar, cele mai multe dintre investitii aflanduse inca pe masa firmelor de proiectare si arhitectura.
Oportunitatea este reala pentru producatorii si furnizorii care pot pune la dispozitie oferte pentru acest segment de produse, iar daca doriti sa aflati mai multe despre procesul de realizare al acestei statistici sau daca aveti intrebari legate de piata pardoselilor de parchet din Romania, sau pur si simplu sunteti in cautarea unui noi solutii pentru a va creste vanzarile pe segmentul pardoselilor, ne puteti contacta foarte simplu, completand datele de mai jos. Va vom contacta cat de curand.
In concluzie, daca dublam rezultatul analizei de 6 luni – si il proiectam la 12 luni, putem face o estimare ca arhitectii specifica in jur de 3 miliane de metri patrati de parchet laminat conform caietelor de sarcini analizate de IBC FOcus in Romania in 12 luni. Proiectele rezidentiale reprezinta peste 50% din totalul proiectelor unde s-a specificat parchet laminat, urmate de santierele apartinand domeniului social si comunitar (scoli, gradinile, institutii, cladiri guvernamentale sau de stat, etc).
Cel mai important aspect cu privire la aceasta analiza ar fi poate faptul ca sub 1% din arhitectii si proiectantii din Romania au specificat un brand de parchet in caietele lor de sarcini, iar acest lucru poate insemna o oportunitate imensa de diferentiere si infuentare a pietei de catre producatorii din acest domeniu.
Mai ales daca ne gandim ca – din punct de vedea concurential – pardoselile din lemn sunt sunt in concurenta directa in multe cazuri, cu alte tipuri de pardoseli: mocheta, covor PVC, piatra, beton, etc.
IBC Focus a lansat cea mai moderna platforma de comunicare si promovare catre arhitecti –Arhispec.ro – unde deja exista inscrisi mai multi producatori de parchet, indiferent daca ne referim la laminat, lamelar sau masiv. Daca nu ai deja un cont, cere AICI voucherul tau cadou de 250 de euro.