Pardoselile flotante: domenii de utilizare si principalele avantaje

Pardoselile flotante inseamna inainte de toate asigurarea unei suprafete plane, drepte. In cele mai multe cazuri aceste pardoseli se folosesc la exterior, dar ele se pot utiliza si in spatii interioare. Se intretin usor si se monteaza fara mare dificultate cu ajutorul ploturilor reglabile.

Acest tip de pardoseala are ca scop, in afara planeitatii suprafetei, protejarea cablurilor de curent electric, de televiziune, furtunurile etc. Acestea pot trece pe sub placile fixate pe ploturi. Placile pardoselii se pot manevara oricand usor, permitandu-se astfel accesul la instalatiile sau la cablurile aflate sub ele. Un alt mare avantaj, in cazul pardoselilor exterioare, este drenarea apei. Pardoseala flotanta se poate utiliza pentru amenajarea provizoarie a unui spatiu, caz in care este mult mai rentabila decat folosirea unor materiale de constructii destinate nivelarii si consolidarii unei suprafete plane.

”Piesa de rezistenta” a acestor pardoseli o reprezinta ploturile. Ploturile sunt acele distantiere din polipropilena, un material rezistent si, in acelasi timp, usor. Prin intermediul acestor ploturi se poate regla unghiul si inaltimea pardoselii de la sol. Bolobocul este un instrument foarte important in timpul montarii, acesta ajutand la planeitatea pardoselii. Ploturile se pot ridica pana la 45 cm de la baza pe care se monteaza podeaua. Sistemul de reglare este foarte simplu: piulite mari permit inaltarea segmentelor in pozitia dorita.

Placa se fixeaza pe partea superioara a plotului in cele patru caturi, ca in imaginea de mai sus. Practic, colturile a patru placi se sprijina pe un plot, iar canturile plotului impiedica alunecarea placilor si asigura stabilitatea lor. Ploturile au o aderenta mare la ambele capete: 1) cel care e in contact cu suprafata de fixare si 2) cel pe care vin asezate placile. Atentie! Placile nu sunt lipite pe plot cu nici un fel de adeziv, totul se bazeaza pe structura bine fixata si reglata a ploturilor.

Sustinuta de aceste ploturi reglabile, putem construi o pardoseala flotanta pe aproape orice tip de suprafata care nu are denivelari foarte mari, in cadrul oricarui tip de spatiu – privat sau public, indiferent de dimensiunea lui. Placile care intra in componenta acestei pardoseli pot fi din beton, material compozit, fier, placi din fibra de plastic sau din lemn. Acolo unde locul permite, pardoselile vor arata si mai bine daca se vor folosi plinte pentru pardoseli din piatra naturala (marmura, granit, travertin, ardezie).

Utilitatea acestor ploturi este dupa cum se vede foarte mare, mai ales ca sunt rezistente la influenta razele UV si la fenomenele de inghet-dezghet (-40 / +120 grade Celsius), la ploaie, apa marii, la diferite solutii chimice. Au o greutate foarte mica, fiind usor de transportat si de depozitat. Pentru ca intre placi exista o distanta mica, pardoseala se poate spala fara probleme, apa scurgandu-se printre placi. Astfel ca putem avea o curte sau o terasa nu doar plana, ci mereu curata si uscata.
In spatii interioare sau exterioare, pardoseala flotanta realizata cu ajutorul ploturilor reglabile reprezinta una dintre cele mai comode si rentabile solutii cand avem de amenajat o suprafata putin denivelata si care trebuie sa fie si usor de intretinut, pe o perioada mai scurta sau nedeterminata.

Sursa foto: piatraonline.ro si piatraonline.com