Jucator ATP: De ce 9 din 10 terenuri de tenis din bazele sportive din Romania sunt cu suprafata din zgura

Infopardoseli: De ce crezi ca majoritatea terenurilor de tenis din Romania sunt de zgura?
Alex Jecan: In general, in toata Europa, majoritatea terenurilor outdoor pe care se practica tenisul sunt de zgura. Romania nu face exceptie din acest punct de vedere. Motivele sunt atat de ordin financiar, un teren de zgura fiind considerabil mai ieftin de construit decat un teren cu suprafata greenset, dar si datorita accesibilitatii mai facile la materialele de constructie.

Infopardoseli: Care suprafata de joc iti place si ti se potriveste cel mai mult? De ce?
Alex Jecan: Datorita faptului ca am „crescut” pe zgura jocul meu a deprins caracteristici specifice suprafetei. Imi place jocul inalt, cu mult efect si multe schimburi de mingi, joc caracteristic suprafetelor mai lente, precum zgura.
Infopardoseli: Conteaza tipul terenului de tenis ales daca acesta va fi in cadrul unui complex sportiv sau al unei baze sportive destinate competitiei, in cadrul unei scoli sau la o pensiune, hotel?
Alex Jecan: Tipul terenului de tenis conteaza in momentul in care doresti sa organizezi competitii, de orice nivel. Datorita „monopolului” terenurilor de zgura din Romania, s-ar putea ca unii jucatori, in special la nivel de amatori, sa nu aiba experienta pe alte suprafete, si, din acest motiv, sa evite eventualele turnee organizate la cluburile care nu au terenuri de tenis cu zgura.
tenis
Infopardoseli: Care crezi ca este tipul de teren cel mai recomandat pentru a face performanta? Cat de mult conteaza calitatea materialelor folosite?
Alex Jecan: Nu cred ca exista un tip de teren care sa favorizeze performanta. Desigur insa, calitatea terenului ar trebui sa fie macar decenta, pentru a preveni cat de mult posibil accidentarile de orice fel care ar putea aparea (alunecari in cazul terenurilor de zgura, dureri de articulatii in cazul terenurile rapide etc)

Infopardoseli: Un teren de tenis pe care ai jucat si ti-a ramas in amintire? De ce?
Alex Jecan: Mi-au placut foarte mult terenurile catorva cluburi de tenis din Germania. Suprafata era moale si aproape perfect dreapta (foarte rar intalnesti asta la un teren de zgura datorita timpului necesar intretinerii constante), iar zgura, fina si rosie, era asemanatoare cu cea de la cele mai importante turnee.

Infopardoseli: Daca e sa compari terenurile de tenis din Romania cu cele de afara, care sunt principalele diferente pe care le-ai remarcat?
Alex Jecan: Avand in vedere ca in Romania predomina terenurile de zgura, as putea spune ca diferenta principala se face intre conditiile de intretinere a terenurilor, care in timp duce la o imensa diferenta de calitate a suprafetei de joc. Cand spun conditii de intretinere ma refer la sistemul de drenaj, la calitatea si presiunea jetului de apa care este folosit pentru udarea terenului, dar si la devotamentul si implicarea celor care intretin terenul, pentru ca terenul de zgura necesita o atentie crescuta la detalii.

Pe anul 2015, conform analizelor IBC Focus pe piata pardoselilor sportive, au fost incluse la diferite proiecte de investitii un numar de 106 terenuri de tenis. La peste 90% din ele s-a ales zgura. Firmele care executa terenuri de tenis au avut cele mai multe lucrari de terenuri de tenis in domeniul Hotel si Relaxare. Aici includem proiectele de hoteluri si pensiuni, complexuri si baze de agrement, sali de sport si baze sportive, centre de relaxare. Asa cum se poate vedea in graficul de mai jos, peste 80% din terenurile de tenis construite anul trecut in Romania – conform analizelor IBC Focus – s-au construit in cadrul acestor proiecte. In procent de 13% din total, terenuri de tenis s-au construit in cadrul proiectelor private rezidentiale (case private si ansambluri imobiliare). Pe locul 3 se afla proiectele din domeniul constructiilor sociale si comunitate, unde includem investitiile statului in centre scolare si de invatamant, licee, baze sportive universitare

zgura

De asemenea, in 75% din cazuri, asa cum se poate vedea in grafic. este vorba despre constructia de terenuri de tenis care sunt incluse in cadrul unor constructii noi, restul de 25% fiind vorba de lucrari de renovari, reparatii, modernizari sau extinderi.
zgura1

| Vrei sa afli cine vor fi beneficiarii terenurilor sportive care se vor construi in Romania in anul 2016? Sunt preconizate peste 100 de terenuri de tenis si peste 140 de terenuri de fotbal si minifotbal pentru anul acesta. Completeaza-ti datele aici si vezi cum iti gasesti clientii fara sa trebuiasa sa ii cauti.

| Furnizezi produse pentru pardoseli sportive? Anul trecut ai fi putut oferta peste 1700 metri patrati de gazon sintetic in fiecare saptamana a anului. Intra aici, lasa-ti contactele si vezi beneficiarii.

| Cauta produse pentru pardoseli sportive din cea mai mare biblioteca cu specificatii de produse din Romania: pe Arhispec.ro