Interviu: Miruna Pavoni – elemente traditionale romanesti in designul de interior

Miruna Pavoni – arhitect și designer de interior – este o prezență activă în industrie de mai bine de 7 ani. Creativitatea și atenția la detalii îi caracterizează munca atât de bine pusă la punct alături de echipa sa de la Pavoni Studio, acolo unde toate proiectele pornesc de la idei captivante. Care este principul de bază? Inovarea!

„Creând mereu un nou limbaj arhitectural, promovăm noi estetici și libertatea de exprimare.”

Ne aflăm în preajma sărbătorilor, așadar tuturor ne fuge gândul „acasă”, la familie și tradiții. Drept urmare, am fost curioși să aflăm de la un specialist cum se reflectă tradițiile noastre în designul de interior. Mai sunt comenzi din această direcție? Și, cel mai important: cum facem alegerile corecte. Am fost norocoși să o descoperim pe Miruna Pavoni căreia îi mulțumim pentru detaliile din spatele unor dosare ce cuprind zile întregi de cercetare și dezbateri cu clienții.

Vă invităm să aflați în cele ce urmează ce înseamnă un proiect de design de interior ce include elemente tradiționale românești și ce înseamnă munca unui designer de interior.

Ce înseamnă influențele tradiționale românești în ceea ce privește designul de interior în ziua de azi?

Influențele tradiționale românești trebuie tratate cu multă atenție, întrucât acestea pot foarte ușor fi interpretate greșit, preluate doar la nivel superficial și aplicate fără prea multă coerență. În primul rând, ar trebui să existe coerență între tipologia spațiului și stilul amenajării abordate. Personal, nu sunt adepta apartamentelor din complexuri rezidențiale nou realizate în care abundă așa-zise elemente tradiționale. Găsesc că elementele tradiționale sunt mult mai bine puse în valoare atunci când acestea sunt autentice, în castele, conace, restaurante sau hanuri din diferite regiuni ale țării. Valoarea acestora este într-adevăr un element unic care nu poate decât să ridice experiența spațiului respectiv la un alt nivel.

Ce ar trebui să evităm atunci când ne gândim să integrăm elemente tradiționale românești în decorarea propriei locuințe?

O amenajare este de calitate atunci când reflectă stilului de viață al utilizatorului, folosește materiale de calitate și îmbină armonios texturile și culorile acestora. Elementele tradiționale românești se pot regăsi atât la nivelul materialelor utilizate, tehnicilor constructive, cât și la nivel decorativ, însă este de preferat ca acestea sa fie susținute de „o poveste” și să nu apară folosite doar ca un manierism. Este de evitat sa folosim materiale care „imita” altceva decât ceea ce sunt (de exemplu materiale plastice/recompuse care imită lemnul, piatra, ceramica etc). La nivel decorativ, elementele tradiționale românești ar trebui să se regăsească în armonie cu tipologia spațiului și să nu apară ca simple „aplicații” de final. Bineînțeles că pot exista reinterpretări ale stilului românesc sau fuziuni cu elemente contemporane, însă trebuie lucrat cu mare atenție, întrucât linia dintre rafinament și kitch este extrem de fină.

[Citește interviul integral în cel mai nou număr al revistei ARHISPEC MAGAZIN]