Importanta acoperirilor conductive pentru pardoseli in zonele cu descarcare electrostatica (ESD)

Ce solutii de protectie se impun in zonele cu descarcare electrostatica?

Zonele ESD – ElectroStatic Discharge = zone cu descarcare electrostatica, (ex: hale productie electronica fina, depozite substante inflamabile, camere de acumulatori) isi pot indeplini functiile numai atunci cand toate materialele si echipamentele folosite sunt selectate pentru a face fata cerintelor. Pentru a proteja atat componentele electronice cat si oamenii impotriva descarcarilor electrostatice este necesara dotarea incaperilor din aceste zone cu protectie ESD.

Echipamentele tipice in zonele ESD cuprind mese, scaune, incaltaminte antistatica, bratari de pamantare, ionizatoare si desigur acoperiri conductive pentru pardoseli. Acestea au un rol foarte important, deoarece trebuie sa asigure pamantarea la toate sarcinile electrostatice generate in zona ESD.

Acoperirile conductive pentru pardoseli se utilizeaza in doua domenii diferite:

  • protectia impotriva exploziilor
  • protectia ESD

In ambele cazuri, stratul de acoperire conductiv pentru pardoseala previne incarcarea electrostatica a persoanelor aflate in respectivul spasiu. In spatiile protejate se previne astfel explozia materialelor inflamabile depozitate. Ambele domenii de utilizare sunt reglementate de norme separate si prin urmare trebuie tratate separat.

StoCretec propune 8 sisteme de acoperiri antistatice pentru pardoseli care intalnesc cerintele impuse in urmatoarele tipuri de spatii:

  • camere de acumulatori
  • depozitele de substante inflamabile
  • incaperi cu aparate electronice foarte sensibile
  • camere de server
  • hale de productie electronica fina (ESA)
  • hale de productie in industria auto
  • hale industriale si depozite expuse la pericol de explozie

Structura sistemului StoCretec de acoperire antistatica pentru pardoseli – Componentele si functiile acestora

Ce este electricitatea statica?

Electricitatea statica este o sarcina electrica in repaus. Aceasta apare cel mai frecvent prin frecare si separare ulterioara. Frecarea genereaza caldura, care pune in miscare moleculele unui material. La separarea a doua materiale poate avea loc un transfer de electroni de la un material la altul. Cantitatea de energie statica depinde de materialele care sunt supuse proceselor de frecare, de intensitatea frecarii si separarii precum si de umiditatea relativa a aerului. Plasticul obisnuit produce in general cea mai mare sarcina statica. Umiditatea redusa a aerului, care se inregistreaza frecvent pe timp de iarna, favorizeaza de asemenea acumularea unor sarcini electrostatice enorme.

Descarca de AICI brosura de acoperiri conductive pentru pardoseli pentru informatii detaliate despre protectia antistatica si date tehnicele despre toate cele 8 sisteme propuse de StoCretec.  Puteti chiar solicita o oferta personalizata de pret completand formularul de mai jos: