Ghid util de achizitionare a pavelelor pentru amenajari exterioare

Alegerea pavelelor poate fi cea mai importanta decizie in amenajarea curtii si a gradinii. De ce? Simplu: atingi ocazional o planta sau un copac, te relaxezi uneori intr-un sezlong in gradina, dar pasesti mereu pe pavelele montate si le ai in permanenta in raza ta vizuala din momentul in care patrunzi in curtea casei.

Asadar, alegerea lor este o decizie importanta, cu atat mai mult cu cat te vei bucura de ele ani si ani, daca ai optat pentru produse de calitate, certificate. Este important sa studiezi piata si sa optezi pentru suprafata, forma si culoarea optime pentru destinatia spatiului, incadrandu-te in bugetul disponibil, fara fara sa faci rabat de la calitate.

Ti-am pregatit un ghid util in procesul de achizitionare a pavelelor dorite. Vezi mai jos de ce trebuie sa tii neaparat cont in alegerea ta!

BUGETUL DE CARE DISPUI
In general, intre momentul in care lansezi comanda si cel in care ti se livreaza produsele este un interval de 1-2 saptamani, indeosebi in cazul modelelor premium, deoarece acestea se fabrica pe baza comandei ferme de la client. Pentru a lansa comanda in lucru, este necesara plata avansului, care oscileaza intre 25 – 50%. Acest fapt te ajuta sa alegi un produs scump, daca este preferatul tau, pentru ca ai timp sa mai faci rost de bani, cu atat mai mult cu cat uneori diferentele intre un produs clasic, mai ieftin si unul premium este de cateva sute de lei pentru o cantitate medie de pavele.
Este important de retinut ca unii producatori si distribuitori iti pot oferi discounturi pentru:
– plata integrala in avans;
– cantitatea achizitionata;
– distanta scurta de livrare.

Cand iti construiesti bugetul, ia in calcul atat pretul pavelelor, cat si mana de lucru si materialele necesare executiei corecte a lucrarii. De cele mai multe ori, montatorul are experienta necesara pentru a te ajuta sa iti creionezi bugetul final. De asemenea, adauga in buget si pretul bordurilor.
Pont: Verifica daca montatorul cu care doresti sa efectuezi lucrarea iti poate oferi un pret identic sau chiar mai mic decat daca ai achizitiona direct de la producator, din showroom-urile lor. Scutesti astfel timp, energie si bani daca produsele iti sunt livrate direct la domiciliu si montatorul se ocupa de livrarea lor.

DESTINATIA ZONELOR PAVATE
Grosimea pavelelor difera in functie de destinatia zonelor in care vor fi folosite. Ca regula generala, cu cat au grosime mai mare, cu atat sunt mai scumpe, asadar este important sa iti gandesti bine amenajarea in functie de destinatia fiecarei zone care urmeaza sa fie pavata, deoarece poti obtine astfel economii.
Pe scurt:
– pavelele cu grosimi pana in 60 mm sunt destinate strict traficului pietonal: trotuare, alei, curti, parcuri, terase;
– pavelele cu grosime de 60 mm sunt destinate traficului auto usor si zonelor pietonale: alei acces auto sau pietonal, curti, parcuri, piete, trotuare, terase;


-pavelele cu grosime mai mare de 80 mm sunt folosite pentru amenajarea spatiilor cu trafic greu redus (80 mm) sau intens (100 mm), ca de exemplu zone de acces auto, drumuri secundare, parcari, benzinarii, platforme industriale.

FORMA IDEALA A PAVELELOR PENTRU PROIECTUL TAU
Primul lucru pe care trebuie sa il iei in considerare este dimensiunea spatiului pe care doresti sa il pavezi. Astfel, o alee ingusta nu este recomandat sa o pavezi cu pavele late, deoarece va crea iluzia unui spatiu si mai mic. In plus, ia in calcul ca vei irosi destul de multe pavele la colturi si prin taiere, ceea ce nu s-ar intampla in cazul pavelelor de mici dimensiuni. De exemplu, pentru o alee cu latime de 1 metru, pavelele de 100 x 200 mm sau 200 x 400 mm sunt ideale, pentru ca se monteaza fara pierderi.

Nici pavarea curtilor sau a aleilor mari cu pavele mici nu este cea mai buna optiune, deoarece poate creste costul si timpul de montaj, fiind o munca laborioasa.
Alege modelul pavelelor astfel incat sa completeze arhitectura spatiului existent. Uita-te cu atentie la curtea si la casa ta. Daca ai multe forme curbe, vei fi inclinat sa optezi pentru modele pe rotund si integrarea unor modele in spirala din jocuri de texturi si culori. Daca, dimpotriva, preferi formele mai drepte, pavelele patrate sau dreptunghiulare sunt cea mai buna alegere, mai ales ca le poti “imblanzi” prin utilizarea unor modele originale de montaj.
Pont: daca dimensiunea spatiului o permite, creeaza zone interesante prin combinarea a doua modele diferite, in aceeasi culoare sau in culori complementare.

ALEGEREA CULORILOR
Poate parea inedit, dar e bine sa incepi prin a te gandi cat de mult timp vor fi expuse pavelele direct la razele soarelui. Expunerea prelungita poate duce la decolorarea lor usoara in timp, astfel incat culorile vibrante pe care le-ai adorat sa devina usor terne. Daca zona pavata beneficiaza de mult soare, cel mai bine este sa optezi pentru tonuri deschise, naturale sau pentru unele neutre.
Culoarea casei, a acoperisului si a gardului este un alt factor important pe care e bine sa il iei in considerare atunci cand alegi nuanta pavajului. Practic, prin modelul si culoarea pavajului poti adauga stil si personalitate intregului ansamblu arhitectural.
De exemplu, daca ai casa in culori neutre, ca de exemplu alb sau bej, sunt recomandate majoritatea culorilor. Insa la fel de bine poti opta pentru o culoare puternica, contrastanta, mai ales daca ai de pavat o suprafata mica, ce va deveni rapid punctul de atractie al curtii.
Daca locuinta ta se remarca prin nuante vii, ca de exemplu verde, albastru, mov sau galben, va trebui sa fii mai selectiv atunci cand iti alegi modelul si culoarea pavelelor. Nuante neutre, placute, rezistente in timp si care completeaza perfect culorile puternice sunt café, fumé si travertin.

Pont: fii creativ, joaca-te cu doua culori, pentru un plus de originalitate si distinctie.
Ultimul sfat si cel mai important: alege pavele de calitate certificata, din beton vibropresat: www.elis.ro.