Calatoria de la o pardoseala din beton gresita spre arta reconditionarii perfecte

In ultimele 12 luni, in analizele IBC Focus au fost identificate 810 proiecte industriale unde s-au specificat lucrari in domeniul pardoselilor industriale si comerciale. Statistic, la 22% din acestea sunt specificate lucrari de renovari, reparatii si modernizari, 8% sunt lucrari de extinderi iar 69% sunt lucrari de pardoseli in cadrul unei constructii noi.

Statistica InfoPardoseli

Asta inseamna ca 1 din 5 proiecte industriale unde s-au specificat pardoseli necesita renovari, reparatii sau modernizari.

L-am intrebat pe domnul Sandor Kovacs, General Manager Skotech Solutions, expert in executia si reconditionarea pardoselilor industriale, despre cum vede dansul aceasta statistica si despre cum vede dansul piata si care sunt provocarile din bransa la ora actuala in Romania.

Sandor KovacsInfoPardoseli: Domnule Sandor, cum comentati aceste date? Se intampla des ca montarea pardoselii industriale sa nu fie executata corect?

Dl. Sandor: Din pacate, in ultimii 15 ani au fost executate foarte multe pardoseli care nu au respectat adevaratele cerinte ale clientilor utilizatori, ele ajungand la un grad de uzura sau chiar la un grad de degradare mult mai pronuntat decat limita normalului. Cauzele pot fi multiple: necunoasterea cerintelor reale ale clientilor, proiectarea deficitara sau superficiala, calitatea necorespunzatoare a materialelor folosite, cunostintele si/sau experienta deficitara a executantului, dorinta unui profit mai mare, conditiile de santier sau de meteo care nu au fost luate in calcul, etc.
In ultimii 10 ani au aparut foarte multe firme de executie pardoseli, situatie care a condus la scaderea brusca a preturilor, preturi de care au profitat antreprenorii generali, respectiv clientii finali. Din pacate, de multe ori aceste preturi mici au rezultat pardoseli de slaba calitate, cu rezistente scazute in timp.

In ultimii 2 ani, observ o maturare a pietei, tendinte de crestere a cerintelor vis-à-vis de calitatea finala a lucrarilor, dar inca o deficienta in ceea ce priveste gradul de implicare a proiectantilor in aceste cresteri de calitate. Inca mai intalnim proiecte deficitare, realizate prin metoda “copy-paste”, cu contradictii, care lasa loc interpretarilor si permit executantilor a faca fel-de-fel de improvizatii in timpul executiei. Iar lipsa unui control specializat, riguros in timpul executiei, inca lasa loc rezultatelor neperformante.
Skotech Solutions infopardoseli 4Parerea mea ca procentul de 22% din cerintele pentru renovari va creste in urmatorii ani. Dar pentru acest lucru, clientii trebuie sa afle ca pardoselile lor vechi, uzate, pot fi reconditionate astfel incat rezultatul acestor lucrari sa rezulte pardoseli mai bune decat au fost ele vreodata.

InfoPardoseli: Spuneti-ne cateva cuvinte despre domeniul d-voastra care i-ar convinge pe cititorii nostri sa aleaga un profesionist pentru aplicarea sau reconditionarea pardoselilor industriale.

Dl. Sandor: Activand in acest domeniu incepand din 2003, am avut oportunitatea sa cunosc si sa experimentez cele mai diferite tipuri de lucrari, de clienti, de cerinte si de solutii tehnice. Am avut norocul sa cunosc si sa lucrez cu diferiti specialisti din tara si din strainatate, cu o experienta de cateva decenii, specialisti de la care am invatat multe “secrete” ale acestui domeniu. In cele 12 ani de executie, am avut sansa sa lucrez dupa multe proiecte, cu multe tipuri de materiale, incercand si reusind sa inteleg fiecare detaliu, fiecare material, de ce si cum lucreaza. Am invatat si inteles, ca fiecare detaliu, catusi de putin important ar parea, conteaza. Fiecare detaliu are un rol important in intreaga ecuatie.

Skotech Solutions infopardoseli 3Asadar, dupa 12 ani de executie, doresc sa ajut clientii sa obtina exact pardoselile pe care si le doresc, de care au nevoie. Doresc sa ajut clientii finali sa-si pastreze, sau chiar sa-si imbunatateasca in timp calitatea suprafetelor pardoselilor, printr-o simpla mentenanta corecta.

Contactele cu companiile specializate pe reconditionari din strainatate, vizitele bilaterale avute cu acestia, aducerea in tara a tehnologiilor si a materialelor speciale, folosite de acestia de mai multi ani, m-au ajutat sa inteleg rolul si functionalitatea reconditionarilor de pardoseli.

InfoPardoseli: Nu toate pardoselile industriale sunt puse in opera corect, la standardele si calitatea necesara de executie. De ce se intampla acest lucru? Este beneficiarul care face rabat la calitate sau aplicatorul care poate nu are experienta necesara executiei pardoselii.

Dl. Sandor: Am raspuns oarecum in prima intrebare..

InfoPardoseli: Ce fel de echipamente si scule recomandati sa aiba in dotare un executant de pardoseli atunci cand merge la o lucrare de reconditionare a unei pardoseli industriale?

Dl. Sandor: Echipamentele si sculele necesare depind de la caz la caz, in functie de particularitatea fiecarei lucrari. Daca vorbim de reconditionare prin slefuire diamantata a suprafetei, in topul preferintelor firmelor de reconditionari, se afla utilajele marca HTC. Acest producator are o gama larga de utilaje, in functie de dimensiunea lucrarilor, de la masini de slefuit mici, de margini, pana la utilaj cu trei capete de slefuire, cu o latime de lucru de 2,4 m (cea mai mare masina de slefuit din lume).
Pe langa utilajele necesare, bineinteles, este nevoie de segmenti diamantati, a caror compozitie difera in functie de tipul de beton care trebuie prelucrat. Si aici se gaseste o gama foarte mare din care se poate alege. Evident ca sunt si alti producatori de utilaje, insa este important sa se aleaga utilajele care au o productivitata cat mai buna si costuri de exploatare cat mai mici.

Skotech Solutions infopardoseli

InfoPardoseli: Cat de serios este luata in calcul mentenanta pardoselii de catre un beneficiar de spatiu de productie sau depozitare?

Dl. Sandor: Din pacate, foarte multi clienti considera ca daca au platit o anumita suma pentru o pardoseala de calitate mai buna, aceasta pardoseala trebuie sa reziste in timp, indiferent de situatie. Acest lucru nu este adevarat, o mentenanta corecta fiind cel putin la fel de importanta ca si o executie corecta. Imaginati-va ca va montati in sufragerie acasa, cea mai scumpa marmura existenta si timp de doua-trei saptamani circulati dumneavoastra si familia pe aceasta, incaltati cu ghetele de afara, fara sa va stergeti pe picioare. Si fara sa curatati mizeria acumulata in aceasta perioada? Cum va arata aceasta suprafata? Conteaza pretul platit la inceput? Nu, conteaza felul in care o intretineti.
Acest lucru trebuie constientizat de toti proprietarii de pardoseli, indiferent de tipul acestora sau de pretul platit pentru ele.
Una dintre misiunile noastre este sa invatam clientii sa-si faca o mentenanta corecta, care sa le prelungeasca durata de viata a pardoselilor lor.

Skotech Solutions infopardoseli 2

InfoPardoseli: Care sunt pardoselile care observati din piata ca necesita cele mai dese lucrari de reparatii? Dar cele mai costisitoare?

Dl. Sandor:  Cele mai deteriorate pardoseli, dar si cele mai utilizate, se gasesc de obicei in depozitele logistice. Aici, fiind un trafic infernal si de multe ori fara sa fie facuta o mentenanta corecta acestui tip de trafic, suprafata, si de multe ori rosturile, au de suferit.
Un alt exemplu ar fi platformele exterioare, unde fie nu s-a ales un beton rezistent la toate conditiile climaterice exterioare, fie clientii folosesc produse interzise de altfel pentru degivrare. Reconditionarea acestor tipuri de suprafete poate sa duca la costuri destul de mari, acestea de multe ori depasind valoarea initial platita pentru executia acestor platforme.
Un alt exemplu pentru lucrari de reparatii cu costuri mari, sunt cele care se impun din cauza “cedarii” terasamentelor de sub placile de beton. Aici se impun atat lucrari de stabilizare a miscarilor pe plan vertical a placilor de beton, cat si lucrari de refacere a muchiilor rosturilor sau chiar a fisurilor aparute. Ca si noutate pe piata din Romania, incepand cu 2014, exista un sistem foarte simplu si extrem de eficace, de stabilizare a rosturilor.

InfoPardoseli: Ati patit sa mergeti la o lucrare mai mare la care nici nu v-ati fi asteptat ca va fi nevoie de repararea pardoselii. In masura in care puteti, dati-ne cateva detalii.

Dl. Sandor: Am avut aceasta surpriza de cateva ori, cand am constatat degradarea suprafetei dupa abia cateva luni de la darea in folosinta a pardoselilor. De cele mai multe ori cauza a fost mentenanta defectuoasa efectuata de clienti. Acestia au reusit sa aduca suprafetele intr-un stadiu avansat de uzura, folosind echipamente nepotrivite pentru aceste tipuri de suprafete, perii mult prea dure si detergenti care atacau chimic suprafata. Toate acestea, din cauza ca nimeni nu le-a explicat sau aratat, cum se face o mentenanta corecta, sau acesti clienti nu au tinut cont de recomandarile facute. Din pacate, aceasta greseala costa bani, bani ar fi putut fi salvati.

INIANTE - DUPA

InfoPardoseli: Aveti o lucrare realizata anul acesta de care sunteti foarte mandru? Dati-ne mai multe detalii despre cum a decurs lucrarea. Va rugam sa impartasiti cu noi cateva imagini de la aceasta lucrare.

Dl. Sandor: Si anul acesta au fost cateva lucrari importante, unele mai dificile, altele mai simple, dar o lucrare care intr-adevar merita atentia tuturor, ar fi reconditionarea de anul trecut, al unei pardoseli vechi de aprox. 10 ani, al clintului ELMAS din Brasov. Acest client a ajuns in posesia acestei cladiri, dupa ce vechiul proprietar a folosit pardoseala timp de mai multi ani in care singura mentenanta a acesteia insemna maturarea prafului gros. In tot acest timp, suprafata a ajuns intr-un stadiu de degradare avansat, intr-un stadiu in care curatarea suprafetei a devenit o misiune imposibila. Toata cladirea avea un aspect murdar, tocmai din cauza acestei pardoseli, unde asigurarea unui mediu de lucru curat era imposibila.
Clientul a inteles doua lucruri: ca fara o reconditionarea prin slefuire mecanica si o densificare chimica, aceasta pardoseala nu putea fi salvata, respectiv ca fara o mentenanta corecta, suprafata reconditionata se va degrada din nou, chiar daca cu o viteza mai redusa.
Drept urmare, dupa reconditionarea suprafetei, clientul efectueaza o mentenanta perfecta, folosind produse special create si dezvoltate in acest sens, iar rezultatul este o pardoseala din ce in ce mai frumoasa si mai rezistenta cu trecerea timpului.

skotech solutions infopardoseliInfoPardoseli: De cine credeti ca asculta cel mai mult beneficiarul atunci cand vine vorba de alegrea tipului de pardoseala in spatiul pe care il construieste: Proiectantul, Antreprenorul general sau Montatorul de pardoseli?

Dl. Sandor: Clientii sunt diferiti. Nu stiu daca esxista vre-o regula in acest sens, fiecare gandeste altfel, fiecare are incredere in altcineva. Sunt clienti care au incredere in ce le spune vecinul sau cel mai bun prieten.

Recomandarea mea ar fi, ca acesti clienti sa se consulte cu cineva care intr-adevar asculta de toate cerintele lor si care are suficiente cunostinte si experienta necesara pentru a gasi solutiile optime pentru problemele sau pentru cerintele lor.

InfoPardoseli: Este piata actuala a pardoselilor industriale din Romania una caracterizata de profesionalism sau mai degrava de oportunism?

Dl. Sandor: Daca aveam aceasta discutie cu 3 ani in urma, as fi raspuns fara doar si poate ca este in mare parte vorba de oportunism. Bineinteles ca si acum mai putem discuta de acest lucru, dar incep sa observ ca acest domeniu incet-incet se dezvolta, se cizeleaza, multi executanti devin din ce in ce mai buni profesionalisti, cerintele clientilor sunt din ce in ce mai clare. Dar, este totusi un proces lent, aceasta dezvoltare se face cu pasi marunti.

InfoPardoseli: Este o regula sa apeleze arhitectul si apoi antreprenorul general al unei lucrari mari la specialisti in aplicarea pardoselii sau acest lucru se imtampla mai rar? Dar la consultanti specializati in pardoseli?

Dl. Sandor: Antreprenorii generali apeleaza de mai mult timp la firme specializate, inainte ca acestia sa-si depuna ofertele catre clienti. Problema insa se pune ca de multe ori, pardoselistii dau solutii diferite pentru aceleasi cerinte si Antreprenorul General trebuie sa decida in solutia cui sa aiba incredere. Din pacate, de foarte multe ori, se punea in opera cea mai ieftina solutie. Consider ca arhitectii, sau chiar clientii ar trebui sa contacteze specialisti in domeniu, cu care impreuna sa gaseasca cele mai bune solutii pentru pardoselile lor. E, acest lucru s-a intamplat destul de rar pana acum, dar sper sa se schimbe pe viitor.

Din cate stiu eu, deocamdata nu exista foarte multi consultanti specializati pe pardoseli in Romania, defapt, una dintre activitatile societatii noastre fiind exact aceasta consultanta, inainte si chiar in timpul executiei.

InfoPardoseli: Care este cea mai comuna problema pe care ati identificat-o cand vine vorba de montarea unei pardoseli industriale?

Dl. Sandor: Se intampla sa fie multe probleme intampinate inainte sau in timpul punerii in opera, dar o problema pe care am intalnit-o destul de des, este lipsa acordarii importantei pentru conditiile de santier si pentru detalii. Si aici ma refer la crearea conditiilor optime pentru executia acestor lucrari: hala inchisa etans, front de lucru ferit de curenti de aer puternici, caldura sau frig excesiv, strat suport bine compactat si o planeitate a acestuia care sa se incadreze in tolerante maxime de 1-2 cm.

O alta problema comuna este alegerea clasei de beton strict in functie de incarcarile care vor fi pe pardoseala. La alegerea unei clase de beton, trebuie luate in calcul toate solicitarile pardoselei, inclusiv tipul de trafic, expunerile chimice, gradul de uzura sau eventualele socuri mecanice care vor fi pe aceste suprafete. Am intalnit situatii in care s-a proiectat si executat o pardoseala din clasa de beton C16/20, doar din cauza ca din calculul static a reiesit ca aceasta clasa de beton este suficienta pentru preluarea incarcarilor de pe suprafata. Nimeni nu luat in calcul ca va fi o circulatie foarte mare de stivuitoare, care de multe ori vor trage sau impinge pe suprafata obiecte metalice. Rezultatul cred ca este previzibil multora dintre cei care citesc aceste randuri.

Skotech Solution interviu infopardoseli

InfoPardoseli: Care este aspectul care va place cel mai mult la acest domeniu? Ce va face sa mergeti cu placere la jobul d-voastra?

Dl. Sandor: Faptul ca acest domeniu este intr-o continua dezvoltare si ca putem afla lucruri noi in fiecare zi, care sa ne ajute sa rezolvam probleme care ieri pareau imposibile de rezolvat, ma face sa cred ca am ales domeniu potrivit pentru mine. Fiecare client are alte asteptari, fiecare lucrare este diferita, invatam vrand-nevrand lucruri noi de la fiecare lucrare, ceea ce face imposibila instaurarea unei monotonii. Sunt o persoana caruia i-i place sa exploreze lucruri si locuri noi, nu as putea sa lucrez intr-un domeniu monoton, unde sa trebuiasca sa fac acelasi lucru in fiecare zi.

InfoPardoseli: Domnule Sandor, multumim pentru raspunsuri, iar acum, la final, spuneti-ne care este cel mai bun sfat pe care l-ati da cuiva care isi incepe cariera in domeniul d-voastra?

Dl. Sandor: Cum spuneam mai sus, este un domeniu in continua dezvoltare, unde nu ai cum sa rezisti daca nu ti pasul cu aceasta dezvoltare. Deci, sa asculte si sa invete de la cei cu experienta in acest domeniu, sa caute si sa invete lucruri noi, care de cele mai multe ori pot fi gasite doar in tari unde acest domeniu este mult mai dezvoltat si sa nu-i fie teama sa experimenteze aceste lucruri noi.

Si lucrul cel mai important: daca dupa un timp simte ca nu-i face placere ceea ce face, sa schimbe repede domeniul, pentru ca nu va fi fericit si nu va da randamentul scontat!

InfoPardoseli: Cum se aseamana condusul unei motociclete cu condusul unui utilaj de slefuit betonul? Senzatii asemanatoare sau similaritudini? 🙂

Dl. Sandor: Sunt doua lucruri diferite, dar in acelasi timp similare. Sunt diferite pentru ca modul de manevrare a motocicletei nu este acelasi cu modul de manevrare a unui utilaj de slefuit, dar in acelasi timp sunt similare, pentru ca ambele iti dau aceasi senzatie de “fluturasi in stomac”. Ambele te pun in legatura cu oameni noi, te ajuta sa cunosti lumea altfel decat iti era descrisa si iti arata ca oamenii sunt diferiti.  Si atentie: creaza dependenta!

Domnule Sandor, va multumim pentru raspunsuri si va uram mult succes in continuare la noile lucrari.