5 pasi pentru ca aleea ta sa arate ca-n prima zi

Alee betonata1Aleea ta betonata este unul din primele lucruri pe care le vad oamenii cand vin in vizita. De aceea este o idee buna sa o pastrezi asa cum arata in prima zi. Sigilarea aleei de beton cu un sigilant penetrant siloxanic ofera acesteia ani buni de protectie. Alta denumire pentru acesti sigilanti este siloxan hidrorepelent.

Cum si de ce se deterioreaza aleile betonate?

Apa care patrunde si se dilata in timpul inghetului produce cele mai multe pagube aleilor din beton.  Aceasta dilatare poate rupe efectiv legaturile din beton si determina exfolierea, eroziunea, sfaramarea si craparea. Sigilarea betonului reduce cantitatea de apa absorbita.

De asemenea, sarea folosita pentru dezghetare produce deteriorari, ataca invelisul de la suprafata si armarea de otel din interior. Cand se aplica sarea pentru dezghet, apa topita poate patrunde in beton si apoi ingheata odata cu scaderea temperaturii.

Alee betonata4Un sigilant de suprafata este doar atat, este aplicat pe suprafata si nu patrunde, dar va fi distrus rapid in timpul folosirii. De fiecare data cand o masina trece pe alee, sau cineva loveste o minge, cate un un pic din sigilant este indepartat. Unii siginati de suprafata pot face aleea lunecoasa si periculoasa cand ploua, deoarece textura aspra este acoperita.

Iata 5 pasi pentru a-ti proteja aleea betonata si a o face sa arate ca-n prima zi

  • Pasul 1. Lasa betonul sa se intareasca

Betonului proaspat turnat nu i se poate aplica sigilant. Acesta trebuie sa se intareasca 21-30 de zile inainte de aplicarea unui sigilant penetrant.

  • Pasul 2. Curata aleea

Matura orice fel de resturi, cum ar fi praful, noroiul si frunzele. Daca sunt pete de grasime sau ulei, aceste trebuie indepartate cat de bine se poate, cu o masina de spalat cu presiune.

  •  Pasul 3. Lasa betonul sa se usuce

Stratul de baza pentru sigilantii siloxanici trebuie sa aiba un beton uscat timp de 24 ore inainte de aplicare. Nu aplicat sigilant daca a plouat in ultimele 24 de ore, deoarece acest lucru va reduce dilutia sigilantului siloxanic si trebuie sa va asigurati ca substratul de ciment primeste cantitatea maxima de sigilant.

  • Pasul 4. Pulverizati, intindeti cu rola sau dati cu o perie

Nu conteaza care metoda o aplicati, doar ca o rola este mai rapida decat peria, si un pulverizator de gradina este mai rapid decat o rola. Nu este nevoie de niciun echipament special si nu trebuie sa va faceti griji daca sigilantul ajunge pe plante sau iarba. Daca totusi, ajunge in contact cu metal sau geamuri, trebuie spalat imediat cu apa cu sapun.

Aplicati suficient sigilant, incat sa se vada o culoare usor albicioasa. Orice surplus de material trebuie repartizat uniform inainte de uscare.

  • Pasul 5. Protejati impotriva ploii si a traficului pentru 24 de ore

Sigilantul se usca in 1-4 ore, dar este recomandat sa se evite traficul, circulatia masinilor pentru 24 de ore. Aplicarea trebuie sa aiba loc atunci cand ploaia nu este in prognoza meteo pentru urmatoarele 24 de ore dupa aplicare pentru a fi suficient timp ca sigilantul sa patrunda si sa izoleze.

Odata intarit, sigilantul siloxanic devine parte integrata din aleea betonata. O alee betonata izolata corect, va fi protejata impotriva deteriorarilor. Randamentul investitiei va merita timpul si banii investiti in aplicare.