14 pasi pentru repararea pardoselii de beton

In ciuda eforturilor celui mai bun finisor de beton, cateodata produsul finit are imperfectiuni semnificative. Nici macar captusirea cu un covor sau cu o pardoseala de vinilin nu poate fi de asteptat sa acopere fiecare defect, deci repararea placii este cea mai buna optiune a constructorului sau beneficiarului pentru a corecta problema.

Pasii

  1. Determinarea domeniului problemei. Ilustratiile din acest articol arata o reparatie in cazul in care armarea betonului s-a facut prea aproape de suprafata si betonul s-a spart. Alte posibile probleme pot include urmatoarele:

o    Crestele sau proeminentele lasate de finisori.

o    Dilatarea sau contractia fisurilor.

o    Resturile cum ar fi bucatile de lemn care plutesc in beton in timp ce acesta este inca plastic(ud).

o    Stricaciuni cauzate de obiecte grele scapate pe placa inainte ca acesta sa fie protejat.

  1. Folositi o ruleta pentru a determina lungimea si latimea zonei care trebuie reparata. Aceasta poate include lovituri, adancituri sau incretituri. Suprafetele mici de nereguli superficiale la suprafata pot fi mascate cu o sapa autonivelanta, decat sa fisurati si sa inlocuiti actualul beton..
  2. Fisurati suprafata betonului pentru a indeparta orice materi al greu si pentru a crea o suprafata aspra la care sa adere mixture de reparare a cimentului. Pentru lucrarile mici, un ciocan dalta este tot ce trebuie, dar reparatiile mai mari sunt mult mai usor de facut cu un ciocan dalta electric sau chiar cu un perforator pneumatic.
  3. Curatati praful si sfaramaturile din zona pe care ati fisurat-o. Acest lucru va permite noului material sa aiba o suprafata solida la care sa adere.
  4. Amestecati materialul de ciment/nisip pe care il veti folosi la umplerea fisurii pe care ati facut-o. Amestecati intai componentele uscate.
  5. Adaugati la mixtura uscata de nisip/ciment un liant lichid din latex sau polimer, folosind suficient pentru a uda bine materialul si a-l aduce la o consistenta rigida, plastica. De retinut ca unii lianti se aplica direct pe suprafata care urmeaza sa fie peticita, cum ar fi adezivul, deci folositi instructiunile de pe eticheta producatorului.
  6. Udati cu apa curata, proaspata zona pe care se va aplica peticul. Nu inundati zona, dar asigurati-va ca toate suprafetele sunt umezite, pentru a asigura aderarea noii mixture de ciment, precum si pentru a o impiedeca de la uscarea prea rapida. Suprafetele uscate pur si simplu atrag umiditatea din amestecul de ciment prea repede, si cauzeaza contractia si in cele din urma fisurarea.
  7. Goliti o parte din amestecul de ciment cu ajutorul unei mistrii cu varful ascutit (sau cu alta unealta adecvata). Puneti amestecul inauntru, sau pe locul fisurii, si fortati cu mistria sa intre in fisura, astfel incat sa fie eliminate bulele de aer.
  8. Nivelati cimentul ud cu mistria, lasandu-l putin mai ridicat decat marginile, pentru a permite asezarea si contractia. Dati voie cimentului, timp de o ora sau mai mult, sa se usuce si sa devina rigid, in functie de temperatura si umiditate.
  9. Cand materialul de reparatie devine consistent, neteziti suprafata cu o mistrie de otel. Acest lucru va aplatiza si netezi suprafata, cauzand ridicarea pastei de ciment la suprafata. Zonele foarte mari, adanci pot fi suspendate cu un flotor de magneziu pentru a ridica, cat mai multa pasta de ciment. Aceasta pasta este materialul care formeaza suprafata pardoselii finite.
  10. Lasati o ora sau doua zona sa se aseze, sau sa devina rigida, apoi terminat s-o finisati cu mistria. In acest moment puteti sa stropiti putina apa pe suprafata pentru a incetini uscarea, de asemenea pentru a face procesul de finisare mai usor. Folositi marginea mistriei pentru a taia sau razui amestecul de ciment care s-a raspandit pe suprafetele adiacente, finisate. O optiune buna pentru materialele de lipit sunt cimenturile hidraulice. De obicei se aplica in mai putin de 30 minute.
  11. Curatati uneltele si indepartati excesul de material.

Ponturi:

  • Amestecati suficient ciment si nisip pentru a finisa intreaga fisura deodata.
  • Pentru fisuri foarte mici, se poate cumpara un polimer intarit sau material preamestecat uscat pentru fisuri.
  • Pentru gropi mari in pardoseala de beton care urmeaza sa primesca un strat de acoperire, puteti remedia problema cu ajutorul unui polizor echipat cu o roata de zidarie de rectificat.
  • Pentru fisuri mari in pardoseala de beton careia urmeaza sa i se aplice un strat de acoperire, puteti remedia problema folosing un polizor de zidarie echipat cu un disc de rectificat.
  • Odata ce reparatia este gata, daca este posibil pastrati-o uda pentru cateva zile. Folositi multa apa.
  • Protejati reparatia de actiunea directa a soarelui. O cutie de carton poate functiona.
  • Cimentul cu un continut ridicat de var este mai flexibil si poate fi mai potrivit pentru reparatie.

 

Avertizari:

  • Purtati ochelari de protectie, masca pentru praf, si manusi pentru aschierea, slefuirea si punerea in opera a betonului.
  • Ajustarea rapida a  cimentului produce contractii mai multe si permite mai multe.

 

De ce aveti nevoie:

  • Ciment Portland
  • Nisip curat pentru zidarie
  • Liant
  • Apa curata
  • Unelte pentru beton